Czy zło zawsze rodzi zło?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy zło zawsze rodzi zło?

Postautor: Nikita » 08 wrz 2017, 19:56

Jezus takze tu byl...Dla mnie oswiecony jest wyzbyty wszelkich przywarow i wad....moze byc tylko dobry....Oswieceni juz nie musza sie tu rodzic ale przybywaja w celu pomocy ludziom niedoskonalym......bo kochaja nas i chca nam pomagac....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 08 wrz 2017, 19:58

Gdybys spotkal Oswieconego na swojej drodze wiedzialbys o co chodzi...bo to se czuje sercem i calym soba...nie tylko rozumem..taka osoba jest czysta i swieta i milujaca....niezwykle dobra....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 1Prawda1 » 08 wrz 2017, 20:11

Oświecenie różne ma imiona. Natchnienie dobrem nie musi być jeszcze oświeceniem. Oświecony człowiek potrafi sięgać wyżej i przedstawiać prawdę taką jaka ona jest, zaś bycie ''czystym'' ''dobrym'' i ''miłym'' to cechy dodatkowe oświeconego, ba - człowiek nie musi być oświecony żeby taki był. Kolejna sprawa - gdybym takiemu oświeconemu przedstawił moją prawdę o oświeceniu, zacząłby kombinować tak jak Ty i nie przyjmować czyjejś wiedzy, a do wiedzy nie ma nikt prawa kto nie zetknął się z naturą jestestwa. Ja z nią się zetknąłem. Według człowieka, który pierwszy powiedział czym jest dobro, a na imię miał Arystokles - według niego oświecenie tego typu to właściwe oświecenie. Zatem widzisz, że właśnie rozmawiasz z oświeconym człowiekiem. A czucie ''tego czegoś dobrego'' ode mnie mogę Ci zagwarantować, jeśli się ze mną spotkasz. Nie masz pojęcia jak tekst zafałszowuje prawdziwą relację. Nie oceniaj mnie za takiego i takiego, nawet mnie nie widziałaś. Daj szansę innym, nie tylko tamci są oświeceni. Nie pomyślałaś również o tym, że to forum odwiedzają ateiści i ludzie zachwiani w sprawach duchowych. Ja przedstawiając im wytłumaczenie na zło, nie czynię nic innego jak zejście do jaskini, w której nijak można prawić miłość. Emanacja dobrem i przyjemnością to jedna sprawa, a oświecenie to druga. Wiedza jest przeogromna, nikt nie ma prawa oceniać mojego oświecenia.

Pozdrawiam i wybaczam, automatycznie z resztą, ukłucie.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Nikita » 09 wrz 2017, 12:11

Filozofowie to byli tylko ludzie...byc moze rozwinieci intelektualnie..ale tylko ludzie...a oswiecony to cos calkiem oinnego...ja wiem kim jest oswiecony....ale Ty Prawdo chyba raczej nie wiesz....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: fruwla » 09 wrz 2017, 16:31

1Prawda1 pisze:Oświecenie różne ma imiona.

Oswiecenie ma jedno imie.
To imie nazywa sie CALKOWITE wyzbycie sie ego.
Unicestwienie wlasnego ego poprzez ciezka systematyczna prace nad soba.
Zupelne uwwolnienie sie od ego owocuje m.i.dobrocia.
1Prawda1 a czy Ty pracujesz nad wlasnym ego ?
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: 1Prawda1 » 10 wrz 2017, 23:30

ale Ty Prawdo chyba raczej nie wiesz....

Super, że napisałaś słowo ''chyba'', to pokazuje że nie jesteś taka jak wszyscy. Filozof Platon opisuje Ci oświecenie. Istnieje różnica między mniemaniem a wiedzą.

Oswiecenie ma jedno imie.
Tekst dla Nikitki:

Ogólnie ma jedno. Dla ludzi zaś ma imion wiele. Dla platoników jest nim odkrycie prawdy na tle pewności połączonej z jestestwem, o swoim odwiecznym istnieniu, dla Ciebie jest tym i tym (możesz opisać sama przecież czym). W ogóle oświecenie może mieć różne stopnie według platoników. Ja używam ciepła do ludzi wtedy kiedy uznaję to za stosowne, a gdy muszę kogoś czegoś nauczyć mocniej, staję się walczącym w imię dobra człowiekiem, z emanacją walki ze złem i bez emanacji delikatności. Prawdziwy sługa Boży ma być silny, przekonujący i waleczny, Ziemia to trudny byt i potrzebne są jej dusze z pierwiastkami filozoficznymi i władczymi. Nie wiesz kim jest prawdziwy filozof, zaś wiesz, że filozof nie może być oświecony. Spójrz na tą sprzeczność. Określasz wiedzę nie znając jej całej. To mniemanie. Nie wiem czy uda mi się to Tobie wytłumaczyć, ponieważ Twój umysł wykreował inny stan rzeczy, a do pojmowania potęgi wiedzy potrzebne jest usunięcie swoich mniemań i otwarcie się i zmierzenie z tym, że nie wie się nic. Piękna dusza tego forum (ależ ja słodzę innym a mi nikt, ale co tam, nie moją misją mi słodzić) Pablo Diaz sam w swoim opisie miał, że Ojciec nasz jest tak wielki, a my tacy malutcy do Boga naszego. To powinno Ci dać do myślenia. To jest właśnie ta pokora. Bóg wie wszystko, człowiek mniema, nie wie nic. Jeśli Platon opisuje Ci, że filozof, może dojść do wiedzy, choć i tak tylko w momentalnym akcie i rzadkim i opisuje on bo się napocił, a nikt go nie czyta z szacunkiem, chyba że jakiś dobry filozof tego forum, opisuje on, że wiedza, a mniemanie to dwie różne rzeczy i wie czym ona jest, na podstawie przypomnienia sobie swojej natury, której zapomniał wcielając się w ciało po prostu, a naturą tą jest prawda o jego istnieniu, o budowie jego ducha, o jestestwie jego to lepiej opisać się tego nie da i ''musisz'' to zaakceptować i użyć pokory, lub stwierdzić, tradycyjnie szybko, że Ty wiesz lepiej i masz prawo oceniać całą wiedzę Bożą. Wiem czym jest wyzbycie się ego, gdybym tego nie wiedział, mój duch nie doznałby anamnezy. Od wyzbycia się ego, szczerze wam powiem jest coś jeszcze wyższego.

Dopóki ten świat będzie miał takie zdanie o prawdziwych filozofach i w ogóle o filozofii - do tej pory ludzie nie będą w stanie wchodzić coraz wyżej i rozwijać swojego pojęcia o rozmaitości dusz, które przyjmują ciało ludzkie jednego gatunku.

Cyfarchion ;)
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi