Potrzebuje pomocy

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Potrzebuje pomocy

Postautor: Nowicjusz Łdz » 29 lip 2016, 19:30

Potrzebuje kogoś z Łodzi lub okolic żeby mnie wprowadził w świat spirytyzmu
Nowicjusz Łdz

Re: Potrzebuje pomocy

Postautor: Darel » 29 lip 2016, 19:58

Myślę, że znajomi których poznasz tutaj przez internet również będą w stanie to uczynić :)
A już najlepiej w świat spirytyzmu wprowadzą Cię dzieła A. Kardeca, na sam początek Księga Duchów :kardec:

Witaj na forum
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Darel

Postautor: Xsenia » 29 lip 2016, 20:27

Witaj serdecznie,
Z tego co wiem, to jest tu kilka osób z okolic Łodzi, ale najlepszym dla ciebie rozwiązaniem jak na razie, to samonauka :) Poczytaj trochę książek, i trochę bloga, i trochę forum. A jeśli masz jakiekolwiek pytania, to pytaj. Zawsze znajdzie sie osoba, która udzieli ci odpowiedzi. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: OneNight » 29 lip 2016, 21:38

Nowicjusz Łdz pisze:Potrzebuje kogoś z Łodzi lub okolic żeby mnie wprowadził w świat spirytyzmu

A co rozumiesz poprzez spirytyzm? Bo ostrzegam, że nie polega na wywoływaniu duchów :)
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 30 lip 2016, 15:42

Witaj na forum.

Jeśli chcesz zapoznać się ze spirytyzmem to na początek polecam byś przeczytał broszurkę Spirytyzm w najprostszym ujęciu. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące samej doktryny, streszczenie nauki duchów i główne myśli przewodnie spirytyzmu.

Następnie jeśli dalej chciałbyś zagłębić się w naukę, zachęcam byś przeczytał podstawowe dzieło spirytyzmu pt. "Księga Duchów" Allana Kardeca. Zawiera ona całą podstawową teorię. "Księga mediów" zajmuje się stroną praktyczną spirytyzmu (chciałbym tu podkreślić, by najlepiej czytać ją na samym końcu po opanowaniu teorii i zrozumieniu czym są duchy, spirytyzm itd.).

Do podstawowych dzieł zaliczamy również takie dzieła jak "Ewangelia według spirytyzmu" - zawierająca głównie nauki moralne przekazane przez duchy, "Czym jest spirytyzm" - podobna do broszurki o której wspomniałem wyżej, jednakże zawiera ona najpowszechniejsze argumenty przeciwko spirytyzmowi oraz kontrargumenty na nie. I ostatnia pozycja to "Niebo i piekło według spirytyzmu".

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 31 lip 2016, 07:55

Warto też pamiętać o książce Mój kardecjański spirytualizm, która łatwym językiem wyjaśnia czym jest spirytyzm.
;)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Pawełek » 31 lip 2016, 10:23

Luperci Faviani pisze:Warto też pamiętać o książce Mój kardecjański spirytualizm, która łatwym językiem wyjaśnia czym jest spirytyzm.
;)

Mam, posiadam i polecam :). Jednak uważam, żeby ją przeczytać jako dopełnienie tych innych dzieł, z tego względu, że poruszyłeś w niej tematy które nasuwają się dopiero po opanowaniu podstaw, a o których nie ma zbytnio dużo informacji :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Wróć do Pytania i odpowiedzi