Stworzenie swiata..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Stworzenie swiata..

Postautor: Luperci Faviani » 16 wrz 2013, 21:21

Ale Kardec pisze o czymś innym - zastanawia się (a raczej wykazuje), że biblijny opis stworzenia świata i pojawienie się pierwszych ludzi są niemożliwe z punktu widzenia nauki i logiki, a ja twierdzę, że symboliczny Adam mógł być "pierwszym współczesnym człowiekiem" charakterystycznym dla naszej cywilizacji. W ten sposób przytoczony powyżej fragment KD nabiera sensu - jak mi się wydaje.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 17 wrz 2013, 06:37

Nie bardzo rozumiem co miałoby wyróżniać tego "pierwszego współczesnego człowieka" :) - używał telefonu komórkowego? :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 17 wrz 2013, 08:17

Według nauki człowiek wspólczesny to homo sapiens sapiens, który pojawił się jednak ok. 40 tys. lat temu.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 17 wrz 2013, 11:52

Biblia to historia narodu zydowskiego wiec Adam to protoplasta zydow....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: juniperus » 17 wrz 2013, 16:11

atalia pisze:To nie pierwszyzna, ze Duchy w odpowiedziach nieco enigmatyczne są... :x

A to prawda. Ja czasami nawet własnego Opiekuna nie mogę zrozumieć, a w szczególności tych Jego metafor.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 17 wrz 2013, 17:20

Mam propozycję. Wywołajmy ducha Adama i zapytajmy go, bo do konsensusu raczej nie dojdziemy.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 17 wrz 2013, 18:18

he he Adam to tylko forma a duch juz dawno w innym ciele....watpie abysmy mogli wywolac Adama i Ewe.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 20 wrz 2013, 20:42

Zbyszek pisze:Człowiek jest częścią ziemi, na której żyjemy, a duch jest ponad wymiarowy, dlatego nie ma żadnej daty, od której możemy powiedzieć ze istnieje człowiek/duch/. Rozwój inteligentny wśród istot ziemskich zaczął się stopniowo. Na samym początku zostały wybrane gatunki w których została wszczepiona pierwotna inteligencja/Duch o niskim rozwoju/. W miarę rozwoju gatunków, inteligencja się rozwijała, podnosząc wibracje które pozwoliły powoli wprowadzić dusze o wyższym stopniu i tak się działo przez tysiące lat. Mówiąc ze to było 5000 lat jest śmieszne, gdyż wiemy ze gatunek ludzki istnieje dużej. Rozwój ten jest nieprzerywalny, gdyż i teraz na ziemie przybywają duchy o wyższym rozwoju niż my.

Trudno się nie zgodzić ze Zbyszkiem, po za tym nie pasuje mi to 5 000 lat do Kardeca, było o tym ale nie w tym kontekście. Pamiętajmy co mówił o Adamie, nie był ani pierwszym ani ostatnim.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 04 lut 2016, 16:52

Luperci Faviani pisze:
Krzysztoff pisze:Luperci skąd wzieles to 5tys lat? Nie znam takiego fragmentu w KD który to mówi
We fragmencie o zaludnieu ziemi jest odpowiedź na temat Adama że żył 4000 lat przed n.e. ale ze nie był pierwszym człowiekiem. ... i że ludzie nie pochodzą od jednego człowieka. ..

Adam jest symbolem pierwszych ludzi. Skoro jest powiedziane, że Adam żył ok 6000 lat temu, wniosek nasuwa się sam.

,,Skoro Adam i Ewa byli pierwszymi (i jedynymi) ludźmi, ich dzieci nie miały innego wyboru, jak tylko żenić się ze swoim rodzeństwem. Bóg nie zabraniał małżeństw między rodzeństwem do czasu, kiedy było tylu ludzi, że małżeństwo między rodzeństwem nie było koniecznością (Księga Powtórzonego Prawa 18:6-18). Częstym wynikiem kazirodztwa jest genetyczna nieprawidłowość u dzieci z takiego związku. Dzieje się tak dlatego, że gdy dwoje ludzi (brat i siostra) o bardzo podobnej genetyce, mają dzieci, ich wady genetyczne, takie same u jednego i drugiego, wystąpią u dzieci ze znacznym prawdopodobieństwem. Kiedy ludzie z dwóch różnych rodzin mają dzieci, prawdopodobieństwo wystąpienia takich samych wad genetycznych jest nikłe. W miarę upływu czasu, ludzkie DNA staje się coraz bardziej "zanieczyszczone", ponieważ wady genetyczne mnożą się, przybierają na sile i są przekazywane z pokolenia w pokolenie. Adam i Ewa nie mieli żadnych genetycznych wad, dzięki czemu jakość ich zdrowia, jak również zdrowia kilku pokoleń ich potomków, była o wiele wyższa, niż nasza dzisiaj. W związku z tym małżeństwa w rodzinie były czymś bezpiecznym. Może nam się to wydawać dziwne lub nawet niesmaczne, ale żona Kaina była jego siostrą. Skoro na początku Bóg stworzył jednego mężczyznę i jedną kobietę, dzieci pierwszych ludzi nie miały innego wyboru, jak tylko żenić się ze swoim rodzeństwem.,,

http://www.gotquestions.org/Polski/Zona-Kaina.html

:lol:
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 08 lut 2016, 09:19

Davidius pisze:Ps - polecam też książkę

''ZAKAZANA ARCHEOLOGIA'' zapomniałem autora, ale na okładce jest taka trupia czaszka , też są tam ciekawe poglądy i teorie na temat cywilizacji ludzkich .

https://archeonova.wordpress.com/
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi