Praca blokująca/psująca rozwój moralny

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Praca blokująca/psująca rozwój moralny

Postautor: danut » 02 gru 2015, 21:30

No tak, ale marzyc, a przedstawiać potem przez całe wieki to marzenie jako szczyt naszych osiągnięć, to jest jakieś nieporozumienie. :)
danut

Postautor: cthulhu87 » 02 gru 2015, 21:34

danut pisze:No tak, ale marzyc, a przedstawiać potem przez całe wieki to marzenie jako szczyt naszych osiągnięć, to jest jakieś nieporozumienie.

Ocena jest tu oczywista, ale samo zjawisko polegające na tym, że w wierzeniach religijnych odbijają się tęsknoty ludzkie, jest dość naturalne. Wystarczy spojrzeć na ikonografię średniowieczną, gdzie Bóg to wykapany monarcha, a porządek panujący we wszechświecie jest hierarchiczny i stanowi odbicie ustroju feudalnego. Przykładów pewnie wiele by się znalazło.
Nie zgodzę się z tezą, że obraz biblijnego raju był bezużyteczny - myślę, że mógł stanowić dla ludzi wsparcie psychiczne w zmaganiach z codziennością.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 02 gru 2015, 21:44

Do tej pory spełnia taką rolę - "a tam sobie odpocznę, a tam uwolnię się od wszystkiego, a tam tylko błogi spokój", itd. Jednak poprzez całą wiedzą ludzkości, choćby z doświadczeń z pogranicza życia i śmierci i innych przekraczających nasze doczesne życie dowiadujemy się o tym, że to myślenie jest błędne. Ja dziś skupiam się np. nad przekazami Swedenborga - jego wizji Nieba i Piekła, pisze on np. "Jeśli jednak jej życie na ziemi było takie, że nie jest teraz w stanie dzielić życia z dobrem, stara się o rozłąkę z tymi duchami. Taka rozłąka odbywa się raz po raz, aż dana dusza odnajduje tych, których charakter zgodny jest z jej uprzednim życiem na ziemi i między którymi odnajduje ona niejako swoje własne życie. Takim podobnym do prowadzonego na ziemi życia, żyją oni dłużej lub krócej, uważając je za rodzaj nowej egzystencji, po czym udają się w kierunku piekieł. Zaś ci, którzy byli mocni w wierze Pana, stopniowo prowadzeni są do nieba." Bo nie ma nic za darmo i wszystko potrzeba także w sobie wypracować, wszystko ma zapłatę odpowiednią, ten kto ma niebo w sobie zmierza ku niemu, ten kto piekło zmierza do samozagłady. Życie ku życiu, a śmierć ku śmierci( tej drugiej wiecznej).
danut

Postautor: OneNight » 02 gru 2015, 22:36

Nierozumiem. Potrzebujesz jakiegoś czasu wolnego na rozwój? W niedziele się rozwijam, a potem żyję? :D
Ja myślałem, że to polega na tym, żeby wcielić moralność w życie.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: 1Prawda1 » 02 gru 2015, 22:42

Dobrze myślałeś :lol:. Wiesz mi chodziło o to, że właśnie praca niby blokuje to wdrożenie moralności w życie, jednak po komentarzach, odrzucam przynajmniej na razie swoje spostrzeżenie. Po prostu mogłem się tu pomylić.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 03 gru 2015, 09:18

To nie praca blokuje wdrożenie moralności, a nasze kredyty, które przez tą pracę musimy spłacać i za wszelką cenę ją utrzymać, bo inaczej będziemy mieć poważne kłopoty finansowe.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: gaba75 » 03 gru 2015, 12:19

Ja odkąd pamiętam pracuję i lubię swoją pracę, jaka by ona nie była. Niestety, problem polega na tym, że za swą pracę nie jestem szanowana i odpowiednio nagradzana. I myślę, że każdy w dzisiejszych czasach to odczuwa. Mam nadzieję, że obecny prezydent i premier naszego państwa doprowadzi do tego by Polakom żyło się godnie. A nie żeby popadali ze skrajności w skrajność. Najpierw nagłe bogactwo, potem szybki spadek w dół i odwrotnie, najpierw dołek a potem nagle bogactwo. Praca i kariera powinny iść w parze ze zdobywaniem kolejnych zdolności. To tak jak w harcerstwie. Jeśli ktoś czegoś nie chce zrobić w danym czasie blokuje swój rozwój, również i moralny.

Żadna praca, jak się mówi, nie hańbi, ani nie blokuje. Trzeba tylko wiedzieć, że należy się jej poddać,by awansować na kolejny stopień w rozwoju.
gaba75

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi