Rozczarowanie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Rozczarowanie

Postautor: Xsenia » 27 cze 2015, 19:02

Jezdro pisze:Cóż wielkiego osiągnął człowiek, który wierzy w boga tylko dlatego, że bardzo się go boi?

Skąd wyciągnąłeś wniosek, że ktoś wierzy w Boga tylko dlatego, że się go boi? Ja wierzę w Boga i wcale się go nie boję, bo nie mam do tego podstaw. Skąd więc taki dziwny wniosek?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Re: Rozczarowanie

Postautor: Achill » 20 lip 2015, 20:12

Jezdro,
Leon Denis - Wszechświat i Bóg pisze:"Osobowości nie należy tu rozumieć w znaczeniu istoty, posiadającej formy, a raczej jako całokształt władz i zdolności świadomych siebie. Osobowość w najwyższem znaczeniu tego słowa, to świadomość, i w takiem właśnie rozumieniu Bóg jest osobą, a raczej osobowością absolutną, a nie istotą, mającą kształt i granice.(...)"

Polecam cały tekst.

Co do zła czynionego przez istnienie Boga... to nie bóg jest winien, tylko ludzka niedoskonalość, bo co złego jest w dążeniu do dobra. złe jest żerowanie na tym dążeniu i wypaczanie jego znaczenia. Równie dobrze całe zło mogloby się dokonywac z chciwości
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi