Czy duchy słyszą nasze myśli?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy duchy słyszą nasze myśli?

Postautor: OneNight » 12 lip 2015, 11:47

Cześć wszystkim.
W książce Allan Kardec "Księga Mediów" jest podana formułka do wywoływania duchów. Czy formułke mówi się na głos czy w myśli? Czy duchy słyszą nasze myśli?
Awatar użytkownika
OneNight

Re: Czy duchy słyszą nasze myśli?

Postautor: Achill » 12 lip 2015, 13:36

jakby Ci to powiedzieć... duchy wiedzą, czują, słyszą, widzą co chcesz przekazać. To nie jest tak, że one się komunikują z nami tylko w ten sposób w jaki my sie komunikujemy z innymi ludźmi. Czasem jest to kwestia odczuwania emocji, wizji, a czasem głosu, dotyku. czasem ma to miejsce na jawie czasem we śnie. Powiedziałbym, że nie ma tu sztywnych reguł.
Odrzuć tradycyjne pojmowanie pojęć komunikacja, kontakt itp. [edit: nie odrzuć, otwórz sie na rozszerzenie tych pojęć]
Myślę więc że forma w jakiej to wykonasz nie ma znaczenia. Jesli robisz to w grupie lepiej powiedzieć to na glos, żeby inni uczestnicy wiedzieli, że właśnie rozpoczyna się seans. Dla duchów moim zdaniem dużej różnicy to nie zrobi
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 12 lip 2015, 14:28

Chociaż w myślach to trochę naciągane by było... Dla przykładu ktoś się przygotowuje do seansu, idzie do miejsca gdzie on będzie i sobie w głowie potarza te formułki i co? Już od razu przywoła? Przypadkiem?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 12 lip 2015, 15:55

Pawełek pisze:Chociaż w myślach to trochę naciągane by było...

Achill pisze:Odrzuć tradycyjne pojmowanie pojęć komunikacja, kontakt itp. [edit: nie odrzuć, otwórz sie na rozszerzenie tych pojęć]

nie widze w tym nic naciąganego, zwłaszcza, że bardzo często mówi się o telepatycznym charakterze komunikacji na linii człowiek-duch

Dla przykładu ktoś się przygotowuje do seansu, idzie do miejsca gdzie on będzie i sobie w głowie potarza te formułki i co? Już od razu przywoła? Przypadkiem?

Na pewno nie przypadkiem.
Poza tym nigdy nie masz pewności że przywołasz, duch musi chcieć, mięc powód żeby z Tobą rozmawiać ;)
Po prostu duchy komunikują się w zupelnie inny sposób. Zauważ, że chyba nie ma na tym forum osoby, która by Ci powiedziała, że rozmawia z duchemw taki całkowicie tradycyjnie ludzki sposób. Ta komunikacja odbywa się na róznych poziomach, jeśli się uzywa słów to chyba tylko dlatego, że jest to DLA NAS najnaturalniejszy sposób przekazywania treści.
moje osobiste doświadczenia wskazywalyby na to że duchy potrafia odczytywać nasze myśli choćby z emocji.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 12 lip 2015, 16:54

Trochę wprowadziłem w błąd :) Wiem że się porozumiewa z duchami telepatycznie, chodzi mi o to że przez to w sumie musimy uważać co myślimy, a czasami mamy szalone myśli. Głupio tak jak byś się chciał przygotować, bo nawet nie możesz bo już mówiąc to w myślach możesz przywoła ducha.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 12 lip 2015, 17:10

Pawełek pisze: Głupio tak jak byś się chciał przygotować, bo nawet nie możesz bo już mówiąc to w myślach możesz przywoła ducha.

Trudno mi się wypowiedziec jednoznacznie ale myślę, że samo slowo przywołanie wprowadza w w błąd.
Przywołac można np. psa.
Przez to narzucaony mamy pewien sposób myślenia, sugerujący że mamy pelna kontrolę.
Podczas gdy to co nazywamy przywołaniem jest formą zaproszenia do rozmowy. A sam przebieg jest rozmową - prowadzoną dobrowolnie przez obie strony.
Myślę, że jeśli duch będzie wiedział, że nie jesteś jeszcze gotowy nie powinien Cie nagabywać z czystej grzeczności ;) No chyba, że mu się gdzieś śpieszy ale wtedy to i bez formułek może sie probować kontaktować ;)
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Riko » 12 lip 2015, 23:29

OneNight - Kardec wspominał także,że duchy często odpowiadają na pytania zanim jeszcze zostaną "oficjalnie" zadane podczas seansu.Pytania przygotowane jeszcze przed rozpoczęciem seansu,lub też pojawiające się w umysłach uczestników seansu spontanicznie,w jego trakcie.
jestem dzieckiem ziemi i nieba gwiaździstego,ale mój ród jest niebiański
Awatar użytkownika
Riko

Wróć do Pytania i odpowiedzi