kara...

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: kara...

Postautor: Krzysztoff » 10 lut 2015, 20:04

Mirek pisze:Ale ja Cię uważam za lepszego ode mnie. Czy to złe postępowanie z mojej strony?

błędne, pozory mylą , zresztą co my o sobie wiemy ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 07 kwie 2015, 01:33

konrad pisze:Skoro już poruszony został temat teologii prawosławnej, myślę, że warto przytoczyć inną ciekawostkę. W przeciwnieństwie do wyznania katolickiego, które generalnie odrzuca możliwość kontaktu dusz zmarłych ze światem żywych, gdyż wychodzi z założenia, że po prostu zaraz po śmierci dusza trafia do Nieba, Czyśćca, bądź Piekła. Nie ma więc możliwości, by dany duch gdzieś błądził i by w ten sposób miał szansę nawiązywania kontaktów ze światem żywych. Rozmowy z duchami rejestrowane w czasie seansów spirytystycznych najczęściej były tłumaczone interwencjami demonów, czy Szatana, który jak wiemy, może mówić pięknymi słowami, by wywieźć nas w pole...
W wyznaniu prawosławnym natomiast zakłada sie, że dusza po śmierci przebywa kilka, czy kilkanaście dni na Ziemi w oczekiwaniu na Sąd Boży. Dopiero po osądzie najwyższego trafia już na stałe np. do Nieba. Jest to rozwiązanie, które zakłada już teoretyczną możliwość nawiązania kontaktu z takim duchem. I co ciekawe podobne wierzenia znane są też w opowieściach ludowych, które napotkałem na terenie Polski. Mówi się, że dusza po śmierci przez jakiś czas przebywa wśród żywych. Dokładnie tak, jak głosi Kościół Prawosławny...

Gdy poznamy nieco lepiej Spirytyzm, okaże się, że tego typu przekonanie jest dość uzasadnione. Duch po opuszczeniu ciała często nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, że już nie jest z nim połączony i wielokrotnie ma wrażenie, że wciąż żyje. Innymi słowy porusza się wciąż w tych samych miejscach i zdaje sobie sprawę z nowej sytuacji dopiero, gdy zauważa, że nie jest w stanie porozumiewać się z innymi ludźmi... Temat ten zresztą pojawia się w niektórych filmach i wbrew pozorom bardzo jest zbieżny z tym, o czym opowiadają nam same Duchy.

Wróćmy jeszcze do Kościoła Prawosławnego. Mam wrażenie, że jego postawa wobec sytuacji duszy po śmierci umożliwia zaakceptowanie z większą dozą prawdopodobieństwa zjawisk spirytystycznych jako rzeczywistych prób nawiązania kontaktu przez zmarłych. O ile się orientuję najwięcej ataków kierowanych było wobec Spirytyzmu ze strony Katolików i Protestantów, podczas gdy Prawosławie zachowywało raczej postawę bierną... Z drugiej strony to wyznanie właśnie w ten sposób postępuje również i w innych przypadkach, więc różnie to można rozumieć.

Być może jednak i w przypadku Spirytyzmu pewien powiew świeżości przyjdzie ze Wschodu :)?

Mnie to co wydaje się ciekawe w teologi Prawosławnej to Przebóstwienie:

"Bóg stał się człowiekiem, aby ludzie mogli stać się bogami"

"Bóg stworzył człowieka samą swoją wolą, jednak nie może go zbawić bez współudziału woli ludzkiej"
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 30 cze 2015, 03:36

W właśnie to prawda że kościuół Greko-katolicki wierzy w nawrócenie Szatana ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 12 lip 2015, 22:54

sooleyman pisze:demonizowanie tematu to praktyka drugiej połowy lat 80-tych i później... przy okazji "dostało się" bioenergoterapeutom (dotąd działających także w kościołach!)
Ale dlaczego do tego doszło ?
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi