Witam,
Chciałbym poruszyć tu temat pisania automatycznego - intuicyjnego, o czym zresztą zamieniliśmy kilka słów z Rafałem na spotkaniu Stowarzyszenia, w związku z książką E. Nowalskiej.
Wg. wyjaśnienia Kardeca, medium intuicyjne odbiera komunikaty nie poprzez bezpośrednie oddziaływanie ducha na rękę, ale "na duszę, z którą się jednoczy". "Dusza, pod jego wpływem kieruje ręką trzymającą ołówek" (KM, s. 244-245.). Mimo, że nie jest to myśl medium, jest ono świadome tego, co pisze. Różnica między medium mechanicznym (moim zdaniem bardziej wiarygodnym), a intuicyjnym jest taka, że to pierwsze jest - jak to pisze Kardec - tylko "instrumentem", podczas gdy drugie musi myśl ducha przyswoić, zrozumieć i sformułować.
Dalej, już Kardec zwraca uwagę na problem rozróżnienia między tym, co pochodzi od ducha, a tym co pochodzi od medium.
Ja osobiście zastanawiam się, czy ktokolwiek poza samym medium jest w stanie dokonać takiego odróżnienia:)
A poniżej fragment wywiadu z Nowalską:(http://www.nowalska.com.pl/wywiad-z-e-n ... -strona-37)
" Poczułam coś bardzo subtelnego w dłoni. Odniosłam wrażenie jakby moja dłoń stała się inna, niemal napompowana powietrzem. Zaczęła kreślić linie, kółka bez mojej woli. Tak, jakby ktoś ją prowadził. Byłam dziwnie spokojna. Zafascynowało mnie obserwowanie ręki. Wtedy po raz pierwszy zapisałam tekst przekazu…
- To pismo automatyczno-intuicyjne?
- Tak. Automatyczne, bo ręka zostaje wtedy częściowo wyłączona spod wpływu świadomości człowieka, niejako oddana pod ster, decyzyjność Bytu zewnętrznego w stosunku do niego. Wprawdzie Twoja ręka zapisuje tekst, ale czytasz go jako Tobie obcy, bo nie wytworzony przez Twój system myślowy. Ale, w miarę nabywania praktyki pisanie tzw. automatyczne przeradza się w intuicyjne. To pierwsze jest bardzo czasochłonne, drugie bardziej naturalne. Słyszy się z pewnym wyprzedzeniem wyraz, który ma zostać za chwilę zapisany."
Tu być może pasowałoby określenie medium pół-mechanicznego z Księgi Mediów:), cóż - kwestia terminologii.