Media intuicyjne

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Media intuicyjne

Postautor: cthulhu87 » 14 cze 2009, 19:53

Witam,
Chciałbym poruszyć tu temat pisania automatycznego - intuicyjnego, o czym zresztą zamieniliśmy kilka słów z Rafałem na spotkaniu Stowarzyszenia, w związku z książką E. Nowalskiej.

Wg. wyjaśnienia Kardeca, medium intuicyjne odbiera komunikaty nie poprzez bezpośrednie oddziaływanie ducha na rękę, ale "na duszę, z którą się jednoczy". "Dusza, pod jego wpływem kieruje ręką trzymającą ołówek" (KM, s. 244-245.). Mimo, że nie jest to myśl medium, jest ono świadome tego, co pisze. Różnica między medium mechanicznym (moim zdaniem bardziej wiarygodnym), a intuicyjnym jest taka, że to pierwsze jest - jak to pisze Kardec - tylko "instrumentem", podczas gdy drugie musi myśl ducha przyswoić, zrozumieć i sformułować.
Dalej, już Kardec zwraca uwagę na problem rozróżnienia między tym, co pochodzi od ducha, a tym co pochodzi od medium.
Ja osobiście zastanawiam się, czy ktokolwiek poza samym medium jest w stanie dokonać takiego odróżnienia:)

A poniżej fragment wywiadu z Nowalską:(http://www.nowalska.com.pl/wywiad-z-e-n ... -strona-37)

" Poczułam coś bardzo subtelnego w dłoni. Odniosłam wrażenie jakby moja dłoń stała się inna, niemal napompowana powietrzem. Zaczęła kreślić linie, kółka bez mojej woli. Tak, jakby ktoś ją prowadził. Byłam dziwnie spokojna. Zafascynowało mnie obserwowanie ręki. Wtedy po raz pierwszy zapisałam tekst przekazu…
- To pismo automatyczno-intuicyjne?
- Tak. Automatyczne, bo ręka zostaje wtedy częściowo wyłączona spod wpływu świadomości człowieka, niejako oddana pod ster, decyzyjność Bytu zewnętrznego w stosunku do niego. Wprawdzie Twoja ręka zapisuje tekst, ale czytasz go jako Tobie obcy, bo nie wytworzony przez Twój system myślowy. Ale, w miarę nabywania praktyki pisanie tzw. automatyczne przeradza się w intuicyjne. To pierwsze jest bardzo czasochłonne, drugie bardziej naturalne. Słyszy się z pewnym wyprzedzeniem wyraz, który ma zostać za chwilę zapisany."

Tu być może pasowałoby określenie medium pół-mechanicznego z Księgi Mediów:), cóż - kwestia terminologii.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: Media intuicyjne

Postautor: konrad » 15 cze 2009, 12:16

Trzeba tu dodać, że psychografia dostępna jest dla każdego medium, a z psychografii intuicyjnej często korzysta zupełnie nieświadomie wielu z nas. Dlatego też zawsze trzeba podchodzić z dużą dozą sceptycyzmu do wszelkich przekazów z zaświatów. To, że podyktował je Duch, nie oznacza, że są wartościowe.

Jakkolwiek by jednak nie było, jakikolwiek Duch nie komunikowałby się przez medium, teksty psychograficzne są doskonałym dowodem na to, że wpływ z zaświatów może być całkiem namacalny. Wielokrotnie media, które nie należą do zbyt wykształconych ludzi, piszą teksty, których bez pomocy Duchów nie byłyby w stanie napisać. Są to np. teksty:

1) pisane w innych językach na dany temat; najlepszy przykład to chociażby historia, którą opowiadał Divaldo Franco. Jego duchowa opiekunka Joanna de Angelis podyktowała kiedyś za jego pośrednictwem przedmowę do książki na temat manicheizmu, którą opracowywał jeden z ich przyjaciół. Co ciekawe przedmowa była pisana w języku niemieckim (Divaldo zna tylko portugalski i hiszpański), a o samej książce wiedział jedynie jej autor i jego żona.
2) zawierające bogate słownictwo i najczęściej niewymagające żadnej korekty redakcyjnej; ciężko przypuszczać, by Chico Xavier, który ukończył ledwie kilka klas podstawówki, bez pomocy Duchów mógł napisać swoje 400 książek, które pełne są słownictwa trudnego nawet dla współczesnych Brazylijczyków (czasem sami Brazylijczycy nie znają dobrze danego słowa, można je znaleźć jedynie w dużych słownikach języka portugalskiego)
3) zawierające mnóstwo szczegółowych informacji, których zebranie zajęłoby długie miesiące i wymagałoby mnóstwa godzin spędzonych w bibliotekach; często też teksty psychograficzne zawierają treści naukowe, które upowszechniają się dopiero po wielu latach
4) teksty te są często pisane niechronologicznie, zdarzało się też, że jedną powieść pisały jednocześnie dwa media... Duch dyktował jednemu rozdziały parzyste, innemu nieparzyste
5) często teksty pisane są archaicznym językiem charakterystycznym dla danej epoki; nie ma tam ani jednego słowa, które wprowadzone zostało do języka dużo później.

Oczywiście każdy z nas mógłby napisać tekst historyczny, napisać go w innym języku itp. Zajęłoby to jednak lata. Osoby takie jak Chico Xavier są jednak w stanie "wyprodukować" takich tekstów 400 w ciągu całego życia. Kto kiedyś próbował napisać książkę, wie, że nie jest to zadanie łatwe. Niech sobie wyobrazi więc, że ma napisać takich książek 400, każdą innym stylem, każdą na inny temat... Bez pomocy Duchów to chyba niemożliwe :D
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: forrest » 19 cze 2009, 21:39

Ela napisała, że "w miarę nabywania praktyki pisanie tzw. automatyczne przeradza się w intuicyjne. To pierwsze jest bardzo czasochłonne, drugie bardziej naturalne. Słyszy się z pewnym wyprzedzeniem wyraz, który ma zostać za chwilę zapisany". Może to jest też tak, że u Eli ten rodzaj drugi medialności jest bardziej wydajny od pierwszego, więc tak się to rozwinęło u niej.
O ile dobrze pamiętam, to Krzysztof Boruń w swojej książce o Ossowieckim napisał, że medialność Ossowieckiego przeszła od zdolności do umożliwienia zachodzenia efektów fizycznych do zdolności związanych z postrzeganiem pozazmysłowym. Tutaj też jest przykład amiany rodzaju medialności.
Patrząc na ten cytat wypowiedzi Elżbiety Nowalskiej wydaje się, że może i trafnie określiła te zdolności, które najpewniej posiada - to połączenie dwóch pojęć.
KM 180. (str. 244) "(...)Aby bowiem przekazać myśl Ducha, medium [intuicyjne] musi ją najpierw zrozumieć i przyswoić, by następnie wiernie oddać w słowach. Myśl ta nie jest jednak jego autorstwa, przechodzi tylko przez jego mózg. Na tym dokładnie polega rola mediów intuicyjnych".
Tak samo mi tłumaczył EnKi o rozmowie za pośrednictwem Lucyny; Lucyna jest w każdym razie medium somnambuliczym.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Luperci Faviani » 20 cze 2009, 13:43

forrest pisze:Ela napisała, że "w miarę nabywania praktyki pisanie tzw. automatyczne przeradza się w intuicyjne.

Mam wątpliwości czy pismo intuicyjne stoi na wyższym szczeblu niż pismo automatyczne. Wydaje mi się, że jedno nie ma nic wspólnego z drugim i nie należy ich łączyć, nie należy tworzyć reguły. Uważam, że zdolności mediumiczne mogą rozwijać się lub zanikać. Czyli, jeśli u Medium słyszącego nagle rozwinie się zdolność pisania, przy czym wcześniejsze umiejętności zanikną, nie powinno mówić się o przekształceniu (czy ewolucji) zdolności lecz o zaniku jednych i pojawieniu się innych.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Sebastian » 17 sty 2010, 23:11

forrest pisze:medium [intuicyjne] musi ją najpierw zrozumieć i przyswoić, by następnie wiernie oddać w słowach.

A skąd wiadomo, że zły Duch nie podsunie dodatkowych myśli, które zmodyfikują wypowiedź dobrego Ducha i to zdezorientuje medium?
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 18 sty 2010, 17:23

Wygląda na to, że doświadczone medium intuicyjne jest w stanie rozróżniać swoich interlokutorów tak, jak medium piszące dostrzega np. nagłą zmianę charakteru pisma...
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Wróć do Pytania i odpowiedzi