autor: konrad » 17 sty 2010, 17:59
Generalizowanie jest zawsze ryzykowne, ale z drugiej strony ciężko go czasem uniknąć.
Ja bym podzielił naszych rodaków pod względem spirytyzmu na kilka grup (wiek tu nie gra zbyt dużej roli, choć zapewne jest tak, że starsi czy młodsi będą należeli bardziej do jednej albo drugiej grupy):
1) Ludzie, którym wszystko jedno - najliczniejsza grupa
2) Ludzie silnie wierzący, którzy uznają spirytyzm za grzech i boją się go
3) Ludzie, którzy uważają spirytyzm za bzdurę, czasem nawet coś na ten temat wiedzą - do nich można zaliczyć np. naukowców, zwolenników mentalizmu itp.
4) Ezoterycy - akceptują spirytyzm, ale często dodają do niego milion rzeczy, które nie mają ze spirytyzmem wiele wspólnego
5) Ludzie poszukujący odpowiedzi na pytania dotyczące życia po śmierci, sensu życia itp. które w spirytyzmie tę odpowiedź znajdują - tu niektórzy spirytyzm już znają, niektórzy nań jeszcze nie trafili
6) Zwolennicy manifestacji i wywoływania Duchów - ich spirytyzm interesuje tylko z tej perspektywy; szybko się nim nudzą i szukają nowych wrażeń
Myślę, że członkowie naszego forum znajdują się w grupach (4), (5) i (6). Zdarzały się też pojedyncze jednostki należące do grupy (3).
Wydaje mi się że potencjalnie grupą docelową dla spirytyzmu jest grupa (5), ale nie pogardzałbym też pozostałymi, zwłaszcza grupą (4), która kryje w sobie duży potencjał. Wiele osób zainteresowanych ezoteryką, gdy odnajdują uporządkowaną teorię spirytystyczną, całkowicie się w niej odnajdują.