Kontakt z duszami?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Kontakt z duszami?

Postautor: karolina86 » 13 paź 2014, 18:09

Witam wszystkich,

Spirytyzmem zainteresowałam się jakiś czas temu. Po przeczytaniu wielu waszych postów, zgodnie z sugestiami przeczytałam KD aby znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Jednak wciąż nie pojmuję pewnej rzeczy (być może to przeoczyłam w KD lub nie czytałam ze zrozumieniem :roll: ) Dlatego proszę o pomoc.
Podobno każdy może skontaktować się z duszami osób które odeszły, wystarczy modlitwa i myśl o nich, a osoby te usłyszą modlitwy i będą blisko nas. Zastanawiałam się nad swoją duszą, być może w moim poprzednim wcieleniu również żyłam na ziemi i pozostawiłam rodzinę, która hipotetycznie wspomina mnie lub się za mnie modli. Jak moja dusza może ich usłyszeć skoro posiada już inne wcielenie.
I tak samo kiedy rozmawiam w myślach z osobą zmarłą, czy ona na pewno mnie słyszy (nawet jeżeli otrzymała kolejne wcielenie)

Z góry dziękuję
Karola
karolina86

Re: Kontakt z duszami?

Postautor: Krzysztoff » 13 paź 2014, 20:22

Temat nie jest prosty , bo świat duchowy to świat w którym nie istnieje pojęcie czasu.
Jak to sobie wyobrazić ? Nie mam pojęcia

Z punktu widzenia życia ziemskiego istnieje jednak continuum czasowe (czas liniowy) więc duch po jakimś (ziemskim) czasie wciela się ponownie. To wcielenie planuje.

Więc jeżeli taki duch wie , że jego bliscy będą potrzebować pomocy (a myślę że wie) to zaplanuje sobie kolejne wcielenie później... i tego problemu nie ma.

Znane są przypadki bardzo szybkich ponownych wcieleń i wtedy taka osoba (dziecko) może mieć wspomnienia poprzedniego życia (można poczytać o takich przypadkach) i wtedy nawet takie osoby mogą się spotkać... ale to są rzadkie przypadki.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Zbyszek » 13 paź 2014, 20:52

Dusza, niezależnie na to, ze jest związana z ciałem, posiada pewna swobodę ruchu. Wystarczy jej moment, kiedy przymkniesz oczy a ona już się może uwolnić i przenieś w inne miejsce. Czas w świecie duchowym, płynie w inny sposób i moment tu na ziemi może być dla duszy wystarczającym czasem, by się skontaktować z kimś innym. Wiemy po za tym, ze dusze reinkarnuja przeważnie, w pewnym odstępie czasu, kilkudziesięciu lat, dlatego rzadko się zdarza by ktoś z bliskiej rodziny,/rodzice--dzieci/ przyjął już inne ciało. Zdarza się to najczęściej jak ktoś odejdzie w młodym wieku, albo jako dziecko.
Duch zawsze wyczuwa, kiedy się o nim myśli, ale nie zawsze może odpowiedzieć na to, gdyż może nie być w stanie tego zrobić, np..nie pozwalają mu...
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 13 paź 2014, 22:31

Czas snu jest okresem większej swobody dla ducha i wtedy może taka sytuacja zaistnieć.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 15 paź 2014, 17:15

Najczęściej wcielenia nie następują zaraz po sobie. Między nimi może upłynąć nawet kilkadziesiąt lat. W takim przypadku nie ma zatem problemu, bo zanim ponownie się wcielimy, ci, którzy nas opłakiwali, będą także po tamtej stronie.

Poza tym, jak pewnie łatwo zauważyć, poprzez modlitwę nie nawiązujemy idealnego połączenia z tamtą stroną. To raczej sposób do przesyłania myśli i uczuć, ale odpowiedź z tamtej strony nie zawsze jest natychmiastowa. Może więc być tak, że modlę się za mojego dziadka, który jest już ponownie wcielony, więc już w nowym życiu otrzyma on dodatkowe siły, które płyną z mojej modlitwy. Nie będzie jednak możliwe podpytywanie go na bieżąco o to, co się z nim dzieje albo o szczegóły z jego wcześniejszego życia. Tego rodzaju komunikacja jest możliwa tylko poprzez drogę mediumiczną i to oczywiście też nie zawsze.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: karolina86 » 17 paź 2014, 11:58

super, dziękuję wam bardzo za pomoc :))
karolina86

Wróć do Pytania i odpowiedzi