duchy energie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

duchy energie

Postautor: qaz » 05 sty 2010, 07:37

czy można odróżnić energię od ducha?
Co jest silniejsze?
Czy są jakieś rodzaje energii?
Ewa
qaz

Re: duchy energie

Postautor: vinitor » 05 sty 2010, 09:07

qaz pisze:Czy są jakieś rodzaje energii?

Z żalem zauważam, że oprócz energii może wystąpić jej drastyczny brak. Świetnym przykładem jest energia elektryczna; jeśli jej nie ma człowieka zaczynają otaczać charakterystyczne ciemności. Już Wyspiański był tego świadomy...
Ciemno wszędzie, głucho wszędzie.... Gdzie, u licha, moje krzesiwo...?! :idea:
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: konrad » 05 sty 2010, 15:13

Duch myśli, energia nie... Tak najłatwiej odróżnić.

Na marginesie, jestem przeciwnikiem używania słów "duch" i "energia" wymiennie.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Lorthiel » 05 sty 2010, 15:18

Energią w sumie jest wszystko co nas otacza - nawet materia jest w pewnym sensie energią. Jak wiadomo są też bardziej subtelne formy energi.
Za to duch jest inteligencją - czyli bytem myślącym posiadającym świadomość samego siebie.
W księdze duchów możemy przeczytać że duch może przybrać mniej lub bardziej eteryczną postać - więc w pewnym sensie kiedy jest w naszym wymiarze może przybierać pewnego rodzaju ciało energetyczne. (zależnie od swojej woli i zdolności?)
Lorthiel

Postautor: qaz » 05 sty 2010, 15:20

Dziękuję za odpowiedż
qaz

Postautor: forrest » 05 sty 2010, 23:06

Nie jestem termodynamikiem, ale spróbuję swoimi słowami, nie odwołując się do ścisłych definicji: energia jest wielkością skalarną opisującą stan danego ciała - wielkość ta określa zdolność tego ciała do wykonania przez nie pracy, gdy ciało to znajduje się w określonym otoczeniu. Pewnie trzeba byłoby tu przywołać pojęcie egzergii, ale może nie ma sensu, kiedy każdy jakoś intuicyjnie "czuje" czym jest energia... .
Czyli energia opisuje stan ciała. Jest to coś, co nie posiada struktury; a jeżeli już istnieje jakiś niejednorodny rozkład energii w pewnym obszarze przestrzeni, to jest on "nietrwały" - czyli energia może ulec np. rozproszeniu. Tak jak to, co obecnie uważa się za cząstki elementarne, jest materią, tak i duch jest materialny. Ale to jest zupełnie inny rodzaj materii, niż znany nam z naszego świata. Czyli duch jest czymś "konkretnym" - nie jest tylko uporządkowaniem materii, ale jest materialną istotą. Gdyby duch był tylko uporządkowaniem materii zaświatowej - przejawem chwilowo wykazywanych przez tę materię własności - to słuszne mogłoby się okazać nazywanie ducha "energią". Ale z tego, co wiem, duchy są stworzone jako wieczne; i są istotami, a nie np. wyodrębnionymi na pewien czas z jakiejś "większej całości" bytami.
Z powyższych powodów wydaje mi się, że nazywanie duchów "energiami" jest fatalnym pomysłem, bo już sama taka nazwa wprowadza w błąd - przywołuje mylące skojarzenia.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: qaz » 06 sty 2010, 06:29

Ja też to tak pojmowałam wielkość skalarna. Nie interresowała mnie żadna
bioenergia , bioenergoterapii aż do czasu. owszem wiedziałam o bioenergoterapii
bo czytałam różne czasopisma. Teraz mnie to bardziej ciekawii.
Ewa
qaz

Postautor: vinitor » 06 sty 2010, 13:12

qaz pisze:Nie interresowała mnie żadna bioenergia

qaz pisze:Teraz mnie to bardziej ciekawii.

Ciekawi pod katem komercyjnym? Odczuwasz niedosyt energii, czy masz problemy z przepięciami?

Przepięcie jest to wartość napięcia, która krótkotrwale może osiągnąć wartość większą niż napięcie znamionowe, na które jest zaprojektowane urządzenie.

Gospodarstwa domowe wyposażone są w coraz większą liczbę urządzeń elektrycznych i elektronicznych. Przedmioty te podłączone do instalacji elektrycznej narażone są na występowanie zjawiska przepięć, które może spowodować wiele uszkodzeń i zniszczeń.

Zapoznaj się z tym fragmentem. Zauważ na jakie narażasz się niebezpieczeństwa. Ten Twój najmilszy z pewnością nie ma rozeznania, bo jeszcze się nie połapał jaką ma bombę w domu. Nie pomyl bomby z superbombą. bo gdyby tak to widział sprzedałby Cię już dawno na targu niewolników, zgarniając niezłą kasę. Teraz rzadko bywa w domu i wcale mu się nie dziw. Chłop boi się o własną skórę, bo wiadomo, że bliższa koszula ciału....
I co powiesz? Nie masz ochoty się zmienić? Jesteś gospodynią domową, czy nie?!
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: qaz » 06 sty 2010, 13:19

Przepraszam jestem gospodynia i czasem odchodzę od komputera
ale nowoczesna gospodynią. Moj małżonek jest osobą która nosiła kiedys
mundur ale nie chcę Cie wystraszyc.
Lepiej mnie poducz hasło rozwój duchowy.
Ewa
qaz

Wróć do Pytania i odpowiedzi