Kara za samobójstwo

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Kara za samobójstwo

Postautor: Pawełek » 18 gru 2015, 20:15

Czy jeśli osoba popełniła samobójstwo pod silnym naciskiem niskich duchów to czy będzie on sądzony po drugiej stronie jako ten który sam podjął taką decyzję?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Re: Kara za samobójstwo

Postautor: danut » 18 gru 2015, 21:05

Wina i kara to pojęcia typowo ludzkie i są bezpośrednio związane z hierarchią. Dominacja jednych nad drugimi wyraża się w słowach - "to ja ustanawiam prawo i będę cię karał". A tu prawo życia i śmierci całkowicie inaczej się ma do tych ludzkich ustaleń, choćby dlatego że nie żyjemy tylko tu i teraz i tylko tym jednym życiem.
danut

Postautor: Pawełek » 18 gru 2015, 21:08

danut pisze:Wina i kara to pojęcia typowo ludzkie i są bezpośrednio związane z hierarchią. Dominacja jednych nad drugimi wyraża się w słowach - "to ja ustanawiam prawo i będę cię karał". A tu prawo życia i śmierci całkowicie inaczej się ma do tych ludzkich ustaleń, choćby dlatego że nie żyjemy tylko tu i teraz i tylko tym jednym życiem.

Chodzi mi o to jak sprawa konkretniej wygląda pod kątem spirytyzmu ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 18 gru 2015, 21:13

Pod kątem spirytyzmu?.. ale mnie to drażni- zapytaj lepiej skąd spirytyści mieliby mieć te wiadomości o jakichś karach, z czyich i jakich wynurzeń, by to zaczerpnęli??Proponuje wrócić do źródła powstanie tego typu przekonań, bo zapewne żaden samobójca im tego nie powiedział.
danut

Postautor: Pawełek » 18 gru 2015, 21:23

danut pisze:Pod kątem spirytyzmu?.. ale mnie to drażni- zapytaj lepiej skąd spirytyści mieliby mieć te wiadomości o jakichś karach, z czyich i jakich wynurzeń, by to zaczerpnęli??Proponuje wrócić do źródła powstanie tego typu przekonań, bo zapewne żaden samobójca im tego nie powiedział.

Nie zapominaj że większą wiedzę spirytyści posiadają z przekazów od duchów :) Poza tym, czemu Cię to drażni? Dziwi Cię to? W końcu to forum spirytystyczne, a ja jestem jego zwolennikiem :) Wiem jak sprawa wygląda w chrześcijaństwie, ale jestem ciekaw jak konkretniej wyglądało by to w takim przypadku o którym mówię.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 18 gru 2015, 21:36

Pierwsze :D - skoro mają wiedzę od duchów to widocznie ci samobójcy gdzieś nadal żyją, a jeśli skarżą się na swój los to widocznie i tu na ziemi mieli ciężko skoro podjęli ten krok by skończyć ze sobą, więc nie jest to żadną karą a ciągnięciem nadal swojego bagażu. To religie i ich kapłani chcieli ich ukarać i do niedawna nie byli oni chowani w taki sam sposób jak inni wierzący. A skoro komuś ukazali się i przestraszyli kogoś, to raczej o to chcieli się upomnieć- "dlaczego pochowaliście mnie jak psa pod płotem" i pięknie wskazuje to nie na ich karę i błąkanie się po ziemi, jak wielu chciałoby to tłumaczyć, ale oddziaływanie zza światów i zagranie na sumieniach właśnie tych chcącym rozporządzać o winie i karze i cudzym losie - bo to jest napominanie ich. Dlaczego mnie drażnią te pytania - według spirytyzmu - skoro zadaniem spirytyzmu jest badać to nie powinien on mieć jedynie słusznego wniosku i wspólnego dla wszystkich dogmatu, a Ty pytasz jakby musiał mieć taki jeden, jedyny ustalony odgórnie a reszta musiała go przyjąć bez gmerania za oczywista oczywistość. Tak odbieram takie zapytania.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2015, 21:39 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: cthulhu87 » 18 gru 2015, 21:39

danut pisze:Pod kątem spirytyzmu?.. ale mnie to drażni- zapytaj lepiej skąd spirytyści mieliby mieć te wiadomości o jakichś karach, z czyich i jakich wynurzeń, by to zaczerpnęli??Proponuje wrócić do źródła powstanie tego typu przekonań, bo zapewne żaden samobójca im tego nie powiedział.

Niezależnie od tego, czy spirytyści działają w grupach we Francji czy w Brazylii, czy gdziekolwiek indziej, to jeśli pojawiają się u nich komunikaty od samobójców, zawsze zawierają one informacje o negatywnych konsekwencjach samobójstwa. Co warto wspomnieć, może mniej rozumowo, a bardziej intuicyjnie potwierdzają to różne systemy religijne na świecie.

Danut, jesteś bardzo pewna siebie, nie przypominam sobie, abyś kiedykolwiek potrafiła przyznać się do błędu czy choćby do niewiedzy w jakimkolwiek temacie, a sporo już na forum napisałaś ;) ... Mogłabyś z nieco większą pokorą podchodzić do innych ludzi. Wiele rzeczy Cię drażni, a nie powinno. A już na pewno nie powinny pytania o spirytyzm na forach spirytystycznych.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 18 gru 2015, 21:40

Danut wszystko Cię drażni co nie ogarniasz?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 18 gru 2015, 21:42

Drażni dlatego, ze ogarniam. Gdybym nie ogarniała postawiłabym oczy w słup, ale i tak nie przyjęłabym cudzego dogmatu bez odniesienia się do konkretów.
danut

Postautor: Mirek » 18 gru 2015, 21:48

Zwrocenie się przeciwko miłości Boga, a taką miłością jest nasze życie, ma swoje konsekwencje.
Jeżeli cokolwiek Cię drażni oznacza, że jesteś niewolnikiem własnych przekonań, a poziom pychy jest bardzo wysoki
Ostatnio zmieniony 18 gru 2015, 21:51 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi