Czwarty wymiar

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Czwarty wymiar

Postautor: konrad » 26 sie 2010, 18:27

W najnowszym numerze "Czwartego wymiaru" znajduje się artykuł "Duch Tatr?", w którym z tego, co się dowiedziałem, umieszczone zostały moje wypowiedzi z wywiadu, którego udzieliłem autorom na temat zdjęcia, którego dotyczy artykuł.

Link do artykułu i jego fragment:

http://4wymiar.pl/index.php?d=archiwum&s=art2010_09_14

Niestety nie czytałem jeszcze tego artykułu, więc nie wiem, jak wyszła ta wypowiedź. Mam nadzieję, że przynajmniej tak samo jak te w TVN Warszawa :D

Co istotne, wypowiadałem się raczej sceptycznie co do samego zdjęcia, a widzę, że autorzy poszli w stronę nazywania tego, co na zdjęciu rzeczywistym Duchem ;)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Re: Czwarty wymiar

Postautor: konrad » 02 sty 2011, 22:21

W styczniowym numerze "Czwartego wymiaru" jest kilka ciekawych artykułów: wreszcie artykuł o Chico Xavierze (na dwie strony), jest też pierwsza część artykuło o Ochorowiczu, ciekawy tekst o parapsychologicznych zainteresowaniach i doświadczeniach Piłsudskiego, a także artykuł Jerzego Prokopiuka o reinkarnacji w chrześcijaństwie (druga część). Niestety nie ma jakiejś szerszej relacji z sympozjum Tajemnice Świata, w którym brałem udział. Znaleźć można jedynie krótką wzmiankę i kilka zdjęć. Przynajmniej jednak tym razem podana jest nazwa naszego stowarzyszenia, więc można to uznać za ważny sukces :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 03 sty 2011, 11:22

Kiedys czytalam Nieznany Swiat i Czwarty wymiar...ale ostanio nie jezdze tak czesto do polskiego sklepu...

No ale te pisma sa dosc poczytywalne wiec warto sie tam do nich "dostac"...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nangaparbat » 14 lut 2011, 03:12

A'propos Ochorowicza, moje dzieciństwo spedziłem w Wiśle (kazde swieta i weekendy oraz wakacje) nasz dom mieścił się na ul. Ochorowicza :")))

Teraz rozumiem moje zainteresowanie tematem :")))
Nangaparbat

Postautor: Viridi » 17 lut 2011, 15:42

W marcowym Czwartym Wymiarze jest ciekawy artykuł o Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej i jej zainteresowaniach między innymi spirytyzmem. Ciekawe jest to co powiedział jej duch na jednym z seansów (nie będę zamieszczać spoilera ;). Jest też artykuł o Helenie Bławatskiej, w ramach cyklu sławni ezoterycy. Była to niewątpliwie niezwykła postać.
Viridi

Postautor: cthulhu87 » 17 lut 2011, 17:30

Jeśli chodzi o Marię Pawlikowską-Jasnorzewską, wątki spirytystyczne przejawiają się w jej biografii dosyć często. Można o tym poczytać np. w Zalotnicy niebieskiej Magdaleny Samozwaniec.

: )
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Sebastian » 20 maja 2011, 16:29

A może ma ktoś jakieś skany?
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta