Łamacz poglądów Abd-Ru-Shin

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Łamacz poglądów Abd-Ru-Shin

Postautor: Leszek » 24 lut 2010, 23:01

Witam!
Chciałbym Wam polecić książkęW Świetle Prawdy- Przesłanie Graala autorstwa Abd-Ru-Shin(aka Oskar Ernst Bernhardt) Wiadomości zawarte w niej są tak wielkie i liczne, że głowa boli od tego. Książka tak jak Księga Duchów została podyktowana z zaświatów, jednakże porusza dużo więcej kwestii niż KD gdyż nie jest ograniczona tylko do odpowiedzi na pytania autora.
Książka jest w 3 Tomach, trudno je zdobyć, ale jeśli mielibyście okazję do zakupu to polecam. Rozmawiałem trochę z człowiekiem z tego ruchu graala(to nie żadna religia tylko jakby fanklub tej książki), pytałem o stosunek do spirytyzmu. Odpisał mi że spirytyzm jest zaledwie ziarnem Prawdy, a do poznania całej Prawdy to za mało. W prawdzie ja jestem na kolejce do czytania tej trylogii ale moja matka to przeczytała i stwierdziła, że to jest pozycja obowiązkowa dla ludzi.
Daję linka do ich stron:
http://www.grailnet.org/polish/what_is.html
http://www.ruchgraala.org/

Niestety jak każda dobra książka jest praktycznie nieuchwytna, ja sam wybłagałem ją od prowadzącego polską stronę ruchu graala.
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Re: Łamacz poglądów Abd-Ru-Shin

Postautor: atalia » 25 lut 2010, 19:22

Nigdy co prawda nie słyszałam o tej ksiązce,ale z tą Prawdą,Leszku,byłabym ostrożna.
Przeczytałam wiele książek o tematyce duchowej i każdy z autorów twierdzi,że jego Prawda jest tą jedyną prawdziwą..
Niedawno kupiłam okrzyczana na świecie pozycję N.D.Walscha"Rozmowy z Bogiem".Człowiek ten głosi,że otrzymał Prawdę Objawioną od samego Boga za pośrednictwem pisma automatycznego (!)Dotarłam zaledwie do połowy pierwszego tomu,zniechęcona wieloma nieścisłościami i niekonsekwencjami.Czuję sie po prostu nabita w butelkę.

A tak w ogóle to czym jest prawda?czy za prawde możemy uznać tylko to,co zostało udowodnione empirycznie czy ujęte matematycznym wzorem?

Może w sprawach ducha Prawda obiektywna nie istnieje?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 25 lut 2010, 21:32

atalia pisze:Niedawno kupiłam okrzyczana na świecie pozycję N.D.Walscha"Rozmowy z Bogiem".Człowiek ten głosi,że otrzymał Prawdę Objawioną od samego Boga za pośrednictwem pisma automatycznego (!)

Też zawiodłem się tą książką, chociaż na moją opinię miały wpływ dwie nieścisłości (przerwałem czytanie mniej więcej w połowie): informacja dotycząca życia seksualnego i zapewnienie, jakoby Hitler trafił do nieba. Samo podanie takiej informacji w XXw jest, jak strzelenie sobie w kolano dziesięć metrów przed końcem maratonu, choć zdaję sobie sprawę z tego, że zbawieni zostaną wszyscy. Z resztą, cała forma książki też mnie się nie podobała. Jeśli dobrze pamiętam, została ona napisana pismem intuicyjnym.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 26 lut 2010, 12:38

Tak, rzeczywiście chodzi tu o pismo intuicyjne.Jeszcze nie jestem zbyt dobra w terminologii spirytystycznej.

A ta książka,cóż Panie Boże,daj autorowi wielką sławę i pieniądze.Ale nie chciałabym przebywac w jedym obszarze swiata duchowego z Hitlerem.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 26 lut 2010, 13:39

Ja też uważam książki Walscha za średnie, choć żadnej nie przeczytałem w całości (przebrnąłem tylko przez dłuższe fragmenty).

Co do Hitlera, myślę, że w ludziach drzemie okropna chęć zemsty i dlatego nie dopuszczają myśli, że mogłaby go nie spotkać jakaś strasznie surowa kara. Oczywiście, musi on ponieść konsekwencje swoich czynów i decyzji, podobnie jak pozostałe osoby, które przyczyniły się do wielu innych tragedii, ludobójstw itp. Ja jednak patrzę na niego z innej perspektywy. Wiem, że w tej chwili najprawdopodobniej nie jest mu łatwo w zaświatach (że tak eufemistycznie powiem), ale bardziej sobie myślę, co mogłoby mu pomóc, by mógł powrócić na drogę do doskonałości. Powiem więcej, spodziewam się, że za milion lat i Hitler, już jako duch wyższy, może przybyć na jakąś planetę, by nieść na niej przesłanie miłości, podobnie jak czynił to Chrystus. I nie jest to żadne bluźnierstwo - to po prostu logiczna konsekwencja filozofii spirytystycznej...

Ja traktuję wszystkie duchy jednakowo. Nie ma wśród nas lepszych czy gorszych. Jesteśmy po prostu na różnych szczeblach rozwoju, ale każdy z nas kiedyś wejdzie na sam szczyt drabiny.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 26 lut 2010, 14:20

Ja równiez,Konradzie nie wierzę w system wiecznych kar,czemu niejednokrotnie dałam wyraz na forum.Jednak chyba przed najwiekszym zbrodniarzem w historii(oprócz Stalina)bardzo daleka droga do Boga.I czy powiedziane jest,że absolutnie każdy musi dostapić doskonałości?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zuzka » 26 lut 2010, 17:09

Nie musi. Myślę, że tylko od Ducha zależy, jaki poziom osiągnie i jak szybko się będzie rozwijać...
:)
Zuzka

Postautor: konrad » 26 lut 2010, 17:26

W sumie od ducha wszystko zależy, ale w pewnym stopniu jesteśmy "skazani" na sukces :D Tak to właśnie jest sprytnie zorganizowane.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Melys » 26 lut 2010, 17:44

tylko czas na to jest wzgledny ... Wczesniej czy pózniej kazdy duch stanie sie doskonałym.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 26 lut 2010, 17:54

Dziękuję Wam za optymizm...Ach,zgorzkniała jestem... :(
atalia
spirytystka
spirytystka