Różne książki...

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Różne książki...

Postautor: konrad » 25 mar 2009, 01:08

Książka zapowiada się interesująco. Dodałem już sobie ją do listy zakupów. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 08 kwie 2009, 11:30

Czy ktoś słyszał o literaturze pięknej (w j.ang.) poruszającej temat sióstr Fox?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Leszek » 17 kwie 2009, 21:34

Ja od siebie mógłbym Wam polecić trylogię "Rozmowy z Bogiem"- Neale Donald Walsch oraz "Przyjaźń z Bogiem" tego samego autora. Książki pisane przez Boga ręką człowieka, mają formę dialogu, kapitalne pozycje. Przeczytałem je dokładnie i naprawdę otworzyły mi oczy na pewne sprawy. POLECAM!

Nie wiem czy interesujecie się szerzej rozwojem duchowym bazując na różnych źródłach lecz dla zainteresowanych polecam książkę "Sai Baba mówi do Zachodu", jest to zbiór nauk podzielonych na każdy dzień roku. To piękne przesłanie polecił mojej matce znajomy medium, lecz przed ewentualnym zakupem zapraszam na stronę organizacji Sai w Polsce http://www.sathyasai.org.pl/index.php

Może to nie są pozycje czysto spirytystyczne, lecz każdy kto szuka prawdy, Boga, miłości powienien się z nimi zapoznać.
Tyle ode mnie,
pozdrawiam.
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: konrad » 21 maja 2009, 15:41

Jul pisze:Chciałbym zwrócić uwagę na nową, ciekawą pozycję z księgarni Nieznanego Świata. Chodzi o książkę Anthony'ego Peake'a Czy istnieje życie po śmierci? Naukowa odpowiedź na pytanie co się z nami dzieje, gdy umieramy. Z opisu produktu:

Niniejsza książka przedstawia niesamowitą teorię opartą na solidnych podstawach naukowych: teorię głoszącą, że śmierć jednostki jest niemożliwa z punktu widzenia nauki.
Korzystając z najnowszych odkryć z dziedziny neurologii, fizyki kwantowej i badań nad świadomością, Anthony Peake dowodzi, że nigdy nie umieramy. Po przeczytaniu tej książki zrozumiesz, jaki sens ma twoje życie, oraz dowiesz się, w jaki sposób następnym razem możesz uczynić je lepszym.

http://www.nieznany.pl/Czy-istnieje-zyc ... -4081.html

Sam jeszcze wymienionej pozycji nie czytałem, ale wydaje mi się, że jest godna zainteresowania dla spirytysty, tym bardziej, że autor wykorzystuje naukę w ciekawych celach.

Kupiłem w końcu tę książkę i przeczytałem. Jest to trochę inne spojrzenie na życie po śmierci od tego, którego się spodziewałem. Nie można też powiedzieć, że tak jak można przeczytać w zapowiedzi książki, autor "dowodzi, że nigdy nie umieramy". Po prostu zbiera wyniki różnych doświadczeń i badań naukowych (dla samych tych doświadczeń, książkę warto przeczytać, bo dają naprawdę wiele do myślenia) i wysuwa na ich podstawie swoją hipotezę, której tak naprawdę w żaden sposób później nie weryfikuje, a szkoda.

Swoją drogą jego interpretacje są czasem nieco naciągane. Generalnie, by nie psuć Wam też lektury, mogę powiedzieć, że jedną z interpretacji autora dotyczącej wewnętrznych głosów, czy też kontaktu z nieznaną duchową istotą, jest to, że pokazuje się nam druga część naszej świadomości, więc tak jakby kontaktujemy się z kimś, kto jest ukryty w nas samych. Myślę, że patrząc już ze spirytystycznej perspektywy, można to wyjaśnić tym, że po prostu docierają do nas zatarte ślady, które tkwią w naszej duszy. Jeśli chodzi zaś o kontakt z inną istotą, raczej nie przychylam się do tego, że zawsze jest to nasza podświadomość. Sam Peake cytuje przykład jednej osoby, przez którą przemawiało kilkadziesiąt różnych osobowości, w tym jedna na przykład znała język arabski, który był zupełnie obcy osobie, przez którą przemawiała. Osobowości te były bardzo zróżnicowane i czasem zdawały się rozmawiać ze sobą... Ja więc raczej dostrzegam tu przypadek klasycznego medium, a nie rozdwojenie jaźni (czy też rozbicie jaźni na kilkadziesiąt części).

Książka jest jednak warta przeczytania, chociażby po to, by otworzyć sobie horyzonty na inne zjawiska, a także na współczesne badania naukowe.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 10 cze 2009, 15:36

Wczoraj, do Biblioteki Miejskiej w Oświęcimiu trafiły dwa egzemplarze "Księgi Mediów" oraz zupełnie świeże "Niebo i Piekło". Jak już wspominałem w innym poście, na stanie biblioteki znajduje się również "Księga Duchów", a także "Spirytyzm". Niestety, zanim trzy pierwsze pozycje trafią na pułki muszą, jak się dowiedziałem, zostać zaakceptowaje przez szanowną komisję, dbającą o wysoką jakość przekazywanych czytelnikom książek.

Wierzę, że komisja ulegnie pozytywnej inspiracji i, w najgorszym przypadku, dzieła Kardec'a trafią do działu "Magia" :?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Freya » 11 lip 2009, 09:58

Maire napisała:
To ja może dodam od siebie pozycje, których nie polecam. Cóż, na pierwszym miejscu znajdują się wszelkie twory Wandy Prątnickiej. Nie twierdzę, że całość informacji zamieszczona w książkach ów pani jest błędna, ale z pewnością nie jest to literatura godna przeczytania na początku swojej wędrówki ze spirytyzmem.

Bardzo Cie proszę rozwiń temat, albo może jeszcze ktoś z Was moze się wypowiedzieć na temat P. Prątnickiej?
Ja do tej pory spotkałam sie tylko z jedną opinią (b. pozytywną) osoby , której P. Prątnicka pomogła. ( Fakt , innych osób które miałyby kontakt z P. Wandą nie znam).
Akurat przeczytałam jej książkę "Opętani przez duchy".
Ciekawa jestem co sadzicie o wiadomościach w niej zawartych. Np. że Dusza , która nie odejdzie w ciągu 40 dni po swojej smierci do Boga( "Nieba"), zostaje w astralu uwieziona i choćby później chciała przejść dalej , to nie moze , bo nie ma na to energii ( podczepia sie do ludzi i ich opętuje).
Dusze , które "przeszły " już nigdy nie będą sie z nami kontaktowały , bo musiałyby bardzo obniżyć wibracje, tak wiec one nie schodza do nas.Przy nas są tylko dusze , które nie odeszły ( z różnych przyczyn: strachu przed sądem, chęcią zostania przy swoim ziemskim bogactwie, lub wstrzymywane żałobą swoich bliskich). I tylko te dusze mogą sie z nami komunikować, ale one nie mają żadnych wiadomości na temat Świata Duchowego, są w tym stanie ( wiadomosci)co przed smiercią, mogą zrobic się bardzo złośliwe, nawet jesli wczesniej kochały nas( walka o energię i przetrwanie w astralu zmusza je do tego).
To tak w skrócie o książce P. Wandy. Prosze odnieście sie do tych wiadomości. Prosiłam P. Prątnicką o pomoc i czekam na nią , wiec tym bardziej chciałabym poznać opinię innych osób.
Pozdrawiam, Freya.
"Śmierć nie jest zgaszeniem światła,lecz tylko wyłączeniem lampy,ponieważ przyszedł świt. "
R.Tagore
Freya

Postautor: konrad » 11 lip 2009, 18:05

Freya pisze:Ciekawa jestem co sadzicie o wiadomościach w niej zawartych. Np. że Dusza , która nie odejdzie w ciągu 40 dni po swojej smierci do Boga( "Nieba"), zostaje w astralu uwieziona i choćby później chciała przejść dalej , to nie moze , bo nie ma na to energii ( podczepia sie do ludzi i ich opętuje).
Dusze , które "przeszły " już nigdy nie będą sie z nami kontaktowały , bo musiałyby bardzo obniżyć wibracje, tak wiec one nie schodza do nas.Przy nas są tylko dusze , które nie odeszły ( z różnych przyczyn: strachu przed sądem, chęcią zostania przy swoim ziemskim bogactwie, lub wstrzymywane żałobą swoich bliskich). I tylko te dusze mogą sie z nami komunikować, ale one nie mają żadnych wiadomości na temat Świata Duchowego, są w tym stanie ( wiadomosci)co przed smiercią, mogą zrobic się bardzo złośliwe, nawet jesli wczesniej kochały nas( walka o energię i przetrwanie w astralu zmusza je do tego).

Nie zgadzam się całkowicie z tymi informacjami. Nie mają one potwierdzenia w przekazach innych Duchów. A nawet przeciwnie, Duchy całkowicie im przeczą.

Pytania, które można sobie zadać:
1) Dlaczego dusza ma odejść w ciągu 40 dni, a nie 38, czy 52? - każda dusza jest inna, każdą czeka zupełnie coś innego, więc generalizowanie tego typu jest błędem
2) Jaki miałby być cel uwięzienia duszy? Czemu to miałoby służyć?
3) Jeśli otrzymujemy przekaz od kogoś bliskiego, to znaczy, że on jest uwięziony właśnie?

Duchy często mówią rzeczy, które niewiele mają wspólnego z prawdą. Czasem widzą pewne sprawy i przedstawiają je używając do tego skleconych przez siebie teorii, które nie są wiarygodne. Tego typu teorie mamy właśnie w tym przypadku.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Jul » 11 wrz 2009, 11:33

Dostałem informację o kolejnej ksiące, o tematyce podobnej do spirytyzmu:

Świątynie po drugiej stronie słońca, Sylvia Browne

Co Cię czeka gdy już pójdziesz w stronę światła?
Czy naprawdę powinieneś się czegoś obawiać, a może z radością i spokojem czekać na tę niezwykłą chwilę?
Po Drugiej Stronie czeka na Ciebie wiele wspaniałych i pożytecznych świątyń, to miejsca, z których dobrodziejstw będziesz korzystał po śmierci oraz za życia doczesnego wystarczy zastosować odpowiednie medytacje, które ułatwią dotarcie do tych wspaniałych miejsc. Świątynie pomogą Ci znaleźć wyciszenie i pomoc w rozwiązywaniu ziemskich problemów, to sposób na lepsze zdrowie, samopoczucie i rozwój duchowy, a po Drugiej Stronie będą Twoim nowym domem, w którym zaznasz spokoju i szczęścia przez wieczność.

Autorka bestsellerów New York Times`a światowej sławy medium przekazuje Ci wiedzę, którą zdobyła za pośrednictwem swojej duchowej przewodniczki.
Już teraz możesz uświetnić swoje życie na Ziemi i zadbać o życie po życiu,

http://www.nieznany.pl/Swiatynie-po-dru ... -4911.html
Jul

Postautor: troll1 » 04 paź 2009, 11:47

http://chomikuj.pl/DYSIO?fid=5185611 kilka ciekawych pozycji
spirytysta jest jak murarz, teoretyk nic nie zbudował i nie zbuduje bo mu nikt domu postawić nie da tylko weźmie doświadczonego specjalistę, a nie "kozaka z książek".
Awatar użytkownika
troll1

Postautor: Przepol » 20 lis 2009, 22:20

Witam.

Czy ktoś na tym forum zna treść tej książki. Misja - Michel Desmarquet. Nie reklamuje jej :)
http://www.thiaoouba.com/micpol.htm
Bardzo zahacza o tematy spirytyzmu.
Ciekawie wypada konfrontacja zawartości książki z naukami spirytyzmu choć osobiście uważam że autor przesadził z historią Ziemi.
Ciekawe fakty z niej wynikają - pytanie czy powstała inspirowana spirytyzmem czy prawdziwymi przeżyciami.
Przepol

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna