Różne książki...

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Różne książki...

Postautor: konrad » 19 gru 2008, 11:42

lilo pisze:Przy okazji malują się pierwsze sfery w zaświatach na jakie napotyka przeciętny człowiek. W ten sposób zrozumiałam że opis zaświatów przedstawiony w "Życiu po śmierci" (ale nie L.Dennis nie pamiętam nazwiska autorki)to tylko jedna z niższych sfer. Tamta autorka (medium chyba buddystka) opisuje widziane przez siebie zaświaty jako odbicie życia na Ziemi. Ludzie tworzą całe miasta (domy, sklepy, parki) własną myślą. Jean i Geralt wyjaśniają że dzieje się tak z duchami, które nie mogą oderwać sie od materializmu oraz ateistami. Ci którzy są w wyższych sferach tego nie potrzebują. W książce dużo więcej niż informacji jest wyrazów miłości przekazywanych przez zmarłego syna i jego wójka. Bardzo polecam !

Podobny opis zaświatów pojawia się również w literaturze brazylijskiej, zwłaszcza w dziełach Ducha o imieniu Andre Luiz, który w kilkunastu książkach opisuje swoje przeżycia po fizycznej śmierci, a także rozwija i tłumaczy informacje pochodzące z Księgi Duchów. Pierwszą z serii książek "Nasz Dom" (w oryginale: "Nosso Lar") właśnie tłumaczę na język polski. Myślę, że w pierwszej połowie przyszłego roku będę mógł Wam udostępnić pierwszą wersję tłumaczenia. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 04 sty 2009, 13:11

Wygląda na to, że Sokrates był Medium. Obronę Sokratesa Platona polecam:
http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=d ... id=8552227
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 08 sty 2009, 20:13

Wydaje mi się, że u Platona są wyraźne zbieżności z teorią spirytystyczną. Szczególnie w dialogu "Fedon" są interesujące fragmenty dotyczące problemu, jakim jest przywiązanie człowieka do materii i cielesnych uciech. Niesamowite jest, kiedy autor pisze o duszy skupionej za życia na materii, która potem "włóczy się koło pomników i grobów". W świetle tego, co teksty spirytystyczne mówią o procesie poprawy moralnej w ramach kolejnych wcieleń i stopniowego oczyszczania ciała duchowego, wszystko wydaje się układać w logiczną całość.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 18 sty 2009, 11:44

Wielka zagadka Leona Denis jest dla mnie prawdziwie wielką zagadką. Jeśli jest to kontynuacja Życia po śmierci to, według mnie, nieudana kontynuacja. Może jednak komuś ta książka się spodoba, nie wiem, ja jestem nią mocno rozczarowany. Życie po śmierci jest nieporównywalnie lepszą pozycją.

Kulisy Spirytyzmu Przemysława Grzybowskiego - dobra synteza filozofii spirytystycznej, fajnie się czyta, łatwe, przystępne. Polecam szczególnie tym osobom, które pragną szybko i bez większego wysiłku dowiedzieć się czegoś konkretnego o Spirytyzmie.

Moja osobista uwaga do pana Grzybowskiego: chapeau...
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Luperci Faviani » 08 lut 2009, 15:25

Życie po życiu Raymond'a A.Moody polecam w pierwszej kolejności osobom, które posiadają już pewną wiedzę o Spirytyzmie. Ciężko powiedzieć czy jest to książka naukowa. Napewno przejawia się w niej analityczne spojżenie autora na różne przypadki śmierci klinicznej, które on sam spisał i przeanalizował. Traktuję tę pozycję jak, pewnego rodzaju, ciekawostkę. Dobrze się czyta.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Luperci Faviani » 12 lut 2009, 08:16

Tybetańska księga umarłych - ciekawa sprawa :)

http://mahajana.net/teksty/tybetanska_k ... arlych.pdf
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Jul » 12 lut 2009, 14:34

Luperci Faviani pisze:Wygląda na to, że Sokrates był Medium.

Niestety z Sokratesem jest ten sam problem co z Jezusem - nic nie pisał, więc jego nauki znamy tylko z drugiego przekazu. Wczesne dialogi Platona (w tym Obrona Sokratesa, ale Fedon już nie) uważane są za wiarygodne, średnie i późne to już odrębna filozofia nie stworzona przez jego nauczyciela.
Nie znam informacji biograficznych z życia Sokratesa, że był on medium (chyba, że tak interpretować jego głos wewnętrzny - daimoniona). Najprawdopodobniej wierzył on jednak w życie po śmierci, a jego życie moralne było wręcz legendarne. Więc na pewien wzór do etyki spirytystycznej trochę pasuje obok Jezusa :-)

Życie po życiu i Tybetańską księgę umarłych znam, rzeczywiście ciekawe i znane to pozycje.

To może poleciłbym w ramach porównawczych studiów ze spirytyzmem także pracę Podróże poza ciałem R.Monroe. Głośna praca parapsychologiczna, która zapoczątkowała falę zainteresowania zjawiskiem obe (out body experience) czyli tzw. wychodzeniem z ciała. Pewne zbieżności ze spirytyzmem też dostrzegam.
Jul

Postautor: Luperci Faviani » 01 mar 2009, 14:10

Życie po życiu Iana Wilson, według mnie, można pominąć. Pierwszy raz przeczytałem tę książkę wiele lat temu, gdy nie znałem jeszcze Allana Kardeca i zrobiła na mnie duże wrażenie. Dzisiaj uważam, że przypadki w niej opisane są ciekawe lecz autor wyciąga wiele złych wniosków, które mogą wprowadzić w błąd amatorów filozofii spirytystycznej. Sądzę, że tę pozycję można umieścić na liście książek "nadprogramowych" ale na ostatnim miejscu... Niemniej, napisana przystępnym stylem - pościelówa.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Luperci Faviani » 07 mar 2009, 21:50

Umarli mówią Ks.Francois Brune - dobra książka, serdecznie polecam.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Jul » 23 mar 2009, 16:15

Chciałbym zwrócić uwagę na nową, ciekawą pozycję z księgarni Nieznanego Świata. Chodzi o książkę Anthony'ego Peake'a Czy istnieje życie po śmierci? Naukowa odpowiedź na pytanie co się z nami dzieje, gdy umieramy. Z opisu produktu:

Niniejsza książka przedstawia niesamowitą teorię opartą na solidnych podstawach naukowych: teorię głoszącą, że śmierć jednostki jest niemożliwa z punktu widzenia nauki.
Korzystając z najnowszych odkryć z dziedziny neurologii, fizyki kwantowej i badań nad świadomością, Anthony Peake dowodzi, że nigdy nie umieramy. Po przeczytaniu tej książki zrozumiesz, jaki sens ma twoje życie, oraz dowiesz się, w jaki sposób następnym razem możesz uczynić je lepszym.

http://www.nieznany.pl/Czy-istnieje-zyc ... -4081.html

Sam jeszcze wymienionej pozycji nie czytałem, ale wydaje mi się, że jest godna zainteresowania dla spirytysty, tym bardziej, że autor wykorzystuje naukę w ciekawych celach.
Jul

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna