Różne książki...

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Różne książki...

Postautor: Luperci Faviani » 10 paź 2008, 17:00

Opowieści spirytystyczne Przemysława Grzybowskiego gorąco polecam.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 10 paź 2008, 18:38

Luperci Faviani pisze:Opowieści spirytystyczne Przemysława Grzybowskiego gorąco polecam.

Ja cieszę się, że taka książka w ogóle zaistniała na rynku wydawniczym, bo ogólnie to jest posucha w tej tematyce:). Jedyne czego mi w "opowieściach spirytystycznych" brakuje, to aparatu naukowego (przypisy), ale cóż - nie można mieć wszystkiego :lol:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 11 paź 2008, 11:16

Na końcu Opowieści spirytystycznych jest spis różnych książek, materiałów i adresów, co troszkę wynagradza brak przypisów.

JAK KONTAKTOWAĆ SIĘ Z TAMTYM ŚWIATEM Allana Kardec'a - strata czasu
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 12 paź 2008, 18:57

Luperci Faviani pisze:JAK KONTAKTOWAĆ SIĘ Z TAMTYM ŚWIATEM Allana Kardec'a - strata czasu

Rzeczywiście, "Jak kontaktować się z tamtym światem" to takie krótkie streszczenie "Księgi Mediów". Nie jest to zbyt znana książka Kardeca, a mimo wszystko jako jedna z pierwszych ukazała się w polskim tłumaczeniu po wojnie. Chyba jednak dlatego, że tytuł jest chwytliwy i sugeruje, że z książki czytelnik dowie się, jak zorganizować seans spirytystyczny.

Z drugiej jednak strony lepiej chyba, by osoba zainteresowana światem zmarłych sięgnęła po tę pozycję, aniżeli jakieś inne podejrzane "dzieła". To też dość dobra alternatywa dla tych, których "Księga Mediów" odstrasza objętością. Tak naprawdę jednak różnica między jedną, a drugą książką jest jak różnica między lodami na ciepło, które niegdyś można było dostać w kioskach, a pucharem lodów w dobrej restauracji :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Jul » 02 lis 2008, 17:44

"Księgę duchów" mam już od dwóch lat, kupiłem na allegro i cieszyłem się bo to reprint przedwojennego wydania. A tu okazuje się, że to wersja strasznie skrócona i niewartościowa :( Muszę więc zaopatrzyć się w nową wersję.

Chciałbym zapytać co myślicie o książkach Bruce Moena albo Roberta Monroe? Mi się wydaje, że treści jakie oni propagują (wędrówki poza ciałem) są częściowo zbieżne ze spirytyzmem. Zastanawia mnie kwestia pomocy zagubionym duszom - tzw. metoda odzyskań. Czy Waszym zdaniem możliwe jest aktywne pomaganie duszom po tamtej stronie?
Jul

Postautor: Luperci Faviani » 21 lis 2008, 10:20

Medjumizm a Biblja Leona Denis - broszura, fragment obszerniejszego dzieła p.t. W świecie niewidzialnym. Warto zapoznać się z argumentami zawartymi w tym tekście. Niewątpliwie, niestety, książeczka jest znacznie łatwiejsza w odbiorze przez ludzi z wykształceniem humanistycznym, niż z technicznym (czego nie można zarzucić Księdze Duchów). Fajnie się czyta - POLECAM
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Luperci Faviani » 05 gru 2008, 21:11

Polecam Życie po śmierci Leona Denis i uprzedzam, że część pierwsza książki mnie wydaje się nudna.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Jul » 06 gru 2008, 17:28

Zachęcony przez Ciebie, właśnie sobie zamówiłem obydwie części Leona Denisa :)
Jul

Postautor: Luperci Faviani » 09 gru 2008, 19:43

Kontynuacją Życia po śmierci Leona Denis jest Wielka zagadka tego samego autora (co, z resztą, jest zaznaczone na okładce), której jeszcze nie przeczytałem ale spogląda na mnie z półki i cierpliwie czeka na swoją kolej :)
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: lilo » 18 gru 2008, 18:42

Polecam książkę F.Brune Powiedzcie im, że śmierć nie istnieje. To co przeczytacie w recenzjach to, że książka jest dziennikiem 30 letich kontaktów jednej rodziny, rejestrowanych za pomocą pisma automatycznego. Natomiast to co mnie zaintrygowało, to fakt, że informacje przekazane przez "uwolnionych" Jeana i Geralta jak matryca nakładają się na informacje podane w Księdze Duchów, z pewnym ograniczeniem wynikającym jak sądzę z faktu że ww. osoby nie są Duchami Wyższymi i nie maja takiej wiedzy. Informacje o reinkarnacji prawie zawsze są komentowane przez autora w klimacie "ale tego nie wiemy na pewno". Duchy potwierdzają niewyobrażalną moc modlitwy i ludzkiej myśli. Są zafascynowane Bogiem, ciągle zajęte pracą lub rozwijaniem pasji. Przy okazji malują się pierwsze sfery w zaświatach na jakie napotyka przeciętny człowiek. W ten sposób zrozumiałam że opis zaświatów przedstawiony w "Życiu po śmierci" (ale nie L.Dennis nie pamiętam nazwiska autorki)to tylko jedna z niższych sfer. Tamta autorka (medium chyba buddystka) opisuje widziane przez siebie zaświaty jako odbicie życia na Ziemi. Ludzie tworzą całe miasta (domy, sklepy, parki) własną myślą. Jean i Geralt wyjaśniają że dzieje się tak z duchami, które nie mogą oderwać sie od materializmu oraz ateistami. Ci którzy są w wyższych sferach tego nie potrzebują. W książce dużo więcej niż informacji jest wyrazów miłości przekazywanych przez zmarłego syna i jego wójka. Bardzo polecam !
"Na poczatku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.(...)
W Nim było życie, a życie było światłością ludzi, a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła."
Awatar użytkownika
lilo

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna