Różne książki...

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Różne książki...

Postautor: konrad » 31 lip 2008, 17:36

W jednym czasopiśmie spirytystycznym przeczytałem kiedyś, że w Rzymie istnieje nawet muzeum kontaktów z zaświatami działające pod patronatem kościoła Katolickiego. Postaram się kiedyś znaleźć i umieścić na stronie ten artykuł, jako prawdziwą ciekawostkę. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 04 sie 2008, 19:19

Zachęcam do poczytania interersującej książki Antoniego Moszyńskiego z 1876, którą znajdziemy pod tym adresem:
http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2 ... =1&lang=pl
dodam tylko, że autor wydaje się negatywnie do spirytyzmu ustosunkowany, ale nie zmienia to faktu, żę książka jest ciekawa.

Tutaj natomiast znajduje się coś, co na pewno zainteresuje każdego interesującego się spirytyzmem: http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2 ... =1&lang=pl

Jak znajdę coś jeszcze godnego uwagi w tej bibliotece, dam znać:)
Pozdrawiam serdecznie
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Maire » 10 sie 2008, 09:38

zabieram się do lektury, choć szczerze przyznam, że nie cierpię czytać czegokolwiek na ekranie... ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Maire

Postautor: Setticemia » 10 sie 2008, 20:08

Mam pytanie odnośnie "Księgi Duchów" i "Księgi Mediów" Kardeca - czy któreś z Was dysponuje takimi e- bookami, ewentualnie wie, skąd można je ściągnąć?
"Żadne serce nie cierpiało nigdy sięgając po swoje marzenia, bo każda chwila poszukiwań jest chwilą spotkania z Bogiem i Wiecznością."
Paulo Coelho
Awatar użytkownika
Setticemia

Postautor: knyp » 10 sie 2008, 20:31

Ja miałem jedną taką wersję... tylko dysk mi padł w kompie i teraz siedzę na innym ale wysyłałem Konradowi i powinien mieć a jak nie ma to w mailach pewnie mam linka do niej ale Konrad mówił, że jest niekompletna czy jakaś tam... musisz Jego zapytać :P
Życie po życiu, ratunek w beznadziei,
Bez tego nie ma sensu być.
To proste, a jak trudne do przyjęcia.
Awatar użytkownika
knyp

Postautor: cthulhu87 » 10 sie 2008, 23:03

Z tego co wiem, do czytania i studiowania;) nadają się przekłady Przemysława Grzybowskiego, wydane przez KOS. Do jakości pozostałych można mieć poważne wątpliwości. Ksiazki mozna dostac chociażby na allegro;), mają charakterystyczne okładki, z tym że Księga Duchów jest zielona, a Księga Mediów niebieska. O e-bookach z tych wersji nie slyszalem, ale jesli mieszkasz w duzym miescie mozesz te ksiazki znalezc w wiekszych bibliotekach. Ja widzialem obie w powyzszym przekladzie w Bibliotece Uniwersyteckiej w Warszawie.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 11 sie 2008, 18:42

Setticemia pisze:Mam pytanie odnośnie "Księgi Duchów" i "Księgi Mediów" Kardeca - czy któreś z Was dysponuje takimi e- bookami, ewentualnie wie, skąd można je ściągnąć?

W tej chwili nie ma jeszcze tych książek w wersji elektronicznej przynajmniej w języku polskim (są po angielsku, francusku, portugalsku, w esperanto...). Czynię starania jednak, by umieścić je na stronie, ponieważ nie chcę robić tego bez zgody tłumacza, na razie muszę czekać... Po internecie krążyła wersja elektroniczna przedwojennych tłumaczeń, o których jak mówił cthulhu87 nie można mieć raczej dobrego zdania. Są pełne błędów, skrótów. Po wojnie poddawano je też licznym modyfikacjom i przeróbkom, stąd też raczej należy ufać jedynie przekładowi Przemysława Grzybowskiego.

Co do wersji papierowej, gdyby ktoś był zainteresowany, mogę takową przesłać. Mam ich w domie jeszcze z 6 czy 7, więc nie będzie to dla mnie problemem. Oczywiście to prezent :) Książki te będzie można również dostać w czasie listopadowej sesji, choć rzeczywiście w tej chwili najłatwiej nabyć je przez allegro, albo przez stronę wydawnictwa KOS.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 13 sie 2008, 00:09

Znalazłem jeszcze coś traktującego o seansach spirytystycznych w tej cyfrowej bibliotece:) :

http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2 ... =1&lang=pl

O ile jest to autentyczne, mamy tu sprawozdanie (w formie protokołów) z seansów, które odbywały się w okresie okupacji w niewielkim gronie osób - i jest to dosyć dokładna relacja. Wydaje mi się, że komunikat nie pochodzi raczej od światłego ducha:), skoro już na początku duch wyzywa zebranych od idiotów:)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 13 sie 2008, 10:30

Z całą pewnością można znaleźć jeszcze wiele perełek wydanych gdzieś w Polsce dawno temu, książek zupełnie zapomnianych, które jednak mogą nas wiele nauczyć.
Najlepszy przykład to sama Księga Duchów "odkurzona" dopiero w latach dziewięćdziesiątych...
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 13 sie 2008, 11:09

Liczyłem bardzo, że znajdę gdzieś w internecie zeskanowany "Hejnał", który wychodził przed II wojną światową, ale na razie nic z tego. Pozostaje mi chyba poczekać do października, żeby poszperać w bibliotekach "na żywo":)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna