A.Posacki Neospirytyzm i pseudopsychologie

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: A.Posacki Neospirytyzm i pseudopsychologie

Postautor: Pawełek » 21 sie 2015, 15:19

Mirek pisze:
Krzysztoff pisze:kolejne straszenie spirytyzmem ale jak widzę w opisie książki to zagrożeń duchowych jest długa lista :lol:

"... W tej interesującej pozycji między innym przeczytamy o: historii i początkach spirytyzmu, o channelingu, powieściach Paulo Coelho, o Danie Brownie, o Harrym Potterze, o mandze, o szamanizmie i pogańskich kultach, wschodnich technikach walki, myśleniu pozytywnym, wampirach, wilkołach, UFO, transie, transkomunikacji, kulturze psychodelicznej, muzyce techno, gotyckim rocku, jungizmie, metodzie Silvy, gnozie, synkretyzmie religijnym, NLP, metodzie Berta Helligera, terapii Gestalt, hipnozie, homeopatii, technikach holistycznych, jodze, medytacji transcendentalnej. ..."

Najdłuższa lista zagrożeń duchowych jaką kiedykolwiek widziałem jest tutaj: http://www.forum.mimj.pl
Tam nawet film "Nasz Dom" jest zagrożeniem ;)

Byłem w szoku gdy znalazłem na tym forum przed chwilą że tworzenie map myśli też jest zagrożeniem duchowym... Litości. NLP, hipnoza, trans? Człowiek chce stać się lepszy, ale wystarczy jedna osoba, JEDNA która tylko powie że była opętana i że wcześniej zajmowała się... i teraz następuje wyliczanka i z automatu ląduje to jako zagrożenie duchowe. To w sumie mogę stwierdzić że samo życie jest zagrożeniem duchowym, "no bo zostałem opętany, co nie"?

To jest takie smutne :|. Opuściłem to forum ze łzami w oczach...
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 21 sie 2015, 15:47

Lubię czasami wchodzić na takie fora i obserwować, jak ludzie wykłócają się o interpretację wersetów biblijnych ;) . Może to zbyt daleko posunięta generalizacja, ale z moich obserwacji wynika, że na takich forach moderacja zwykle promuje osoby o ograniczonych horyzontach myślowych, blokując wypowiedzi forumowiczów o niezależnych poglądach...
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 22 sie 2015, 12:05

Czemu ? Nie wiem dlaczego ale we mnie tacy ludzie budzą agresję
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 22 sie 2015, 13:49

Czy spirytysta może mieć w sobie agresję?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 22 sie 2015, 13:51

Mirek pisze:Czy spirytysta może mieć w sobie agresję?

Docelowo raczej nie ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 22 sie 2015, 13:56

Czyli ktoś kto ma agresję w sobie nie może mówić o sobie, że jest spirytystą.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 22 sie 2015, 18:25

To jest związane z pewnym urazem psychicznym który ma w sobie i na co nie mogę nic poradzić.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 23 sie 2015, 20:33

Możesz Hansel i to jest w tym najlepsze :) Każdy uraz, każdą traumę można przerobić w duchu i się z tym pogodzić. To zajmuje nieraz bardzo, bardzo dużo czasu, ale nie jest to niemożliwe. W końcu to twój umysł i twoje wspomnienia i twoje życie Hansel :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 20 wrz 2015, 21:16

Mirek pisze:Najdłuższa lista zagrożeń duchowych jaką kiedykolwiek widziałem jest tutaj: http://www.forum.mimj.pl
Ja znalazłem taką -

,,Lista zagrożeń duchowych: aikido, akupresura, akupunktura, alchemia, amulety, antypedagogika, amway, antropozofia, ARD, aromaterapia, astrobiologia, astrologia, ayurveda, ayurvedyjski, masażer głowy, berła Horusa, bezkrwawe operacje, bioenergoterapia, biofeedback, biorezonans komórkowy, biorytm, biostymulatory magnetyczne, Bruno Gröning, bryły AMAZ, BSM, capoeira, channeling, chiromancja, chiropraktyka, chirurgia fantomowa, chodzenie po ogniu, czary, czerwona nitka, czytanie z aury, dekrety afiliacyjne, dopalacze, dyskoteki techno, egzorcyzmy świeckie, eksterioryzacja, EMO, enneagram, ERD, esencje dr Bacha, eurytmia, ezoteryzm, fatalizm, feng shui, gimnastyka Bothmera, gnoza, grupy subkulturowe, gra Satori, gry komputerowe o charakterze okultystycznym, Gwiezdne Wojny, halloween, Hare Kriszna, Harry Potter, herbaty jogińskie, hipnoza, holizm, homeopatia, horoskopy, huna, INDYGO, irydologia, jasnowidzenie, joga, kabała, karma, karty Tarota, kinezjologia edukacyjna Denissona, klątwy, Kod Leonarda da Vinci, kontrola umysłu, kronika Akashy, kurs cudów, leczenie holotropowe, leki Weleda, magia, magia chaosu, magia runiczna, mandala, manga, mantra, mediumizm, medycyna chińska, medycyna Hildegardy, medycyna holistyczna, medycyna niekonwencjonalna, medycyna transcendentalna, medytacje wschodnie, metoda Bronnikowa, metoda Colina Tippinga, metoda Reiki, metoda Silvy, metoda Zdenka Domancica, miejsca mocy, misy tybetańskie, mudra, muzyka death metal, muzyka heavy metal, muzyka satanistyczna, muzyka techno, NDE, neopogaństwo, Neurolingwistyczne Programowanie (NLP), New Age, numerologia, OOBE, odmienne stany świadomości, okultyzm, oneironautyka, parapsychologia, pedagogika Steinera, pierścień Atlantów, piramidki energetyzujące, pismo automatyczne, płytki magnetyczne, podróże astralne (poza ciałem), polarity, pozytywne myślenie, praca z mandalą, prekognicja, preparaty dr Nona, przesądy, psychologia zorientowana na proces, psychoterapia praniczna, psychotronika, qi gong, radiestezja, radykalne wybaczanie (metoda Tippinga), rebirthing, refleksoterapia, Reiki, reinkaracja, regresing, relaks z wizualizacją i afirmacją, relatywizm, rolnictwo biodynamiczne, różdżki i wahadełka, runy, satanizm, scjentologia, sekty, senniki, shiatsu, spirytyzm, super nauczanie SITA, symbol: głowa Bafometa, symbol: krzyż celtycki, symbol: krzyż egipski (Ankh), symbol: krzyż Nerona, symbol: krzyż zamętu, symbol: motyl, symbol: pentagram, symbol: rogata dłoń, symbol: różokrzyż, symbol: wstążka przeplatana, symbol: ying-yang, synchronizacja półkul mózgu, synkretyzm, szamanizm, szkoły i przedszkola Waldorfskie, sztuki walki, szybkie czytanie, świadome śnienie (lucid dreams), tabliczka ONIJA, taekwondoo, tai chi, talizmany, tarot, karty Tarota, tatuaże, telekineza, terapia kwiatowa Bacha, terapia R. Monroe (OOBE, NDE), terapia Mora, terapia regenerująca macierz, teozofia, terapia Berta Hellingera, trans, trening autogenny Schultza, trzecie oko, uzdrawianie Praniczne, uzdrowienia okultystyczne, używanie wahadełek, Vedic Art, voodoo, warsztaty Tensegrity, watsu, wegetarianizm, wiccanizm, wolnomularstwo, wróżby, wróżby Andrzejkowe, wychowanie kosmiczne w metodzie Montessori, wychowanie przez ruch Martina Bakera, wywoływanie duchów, zabiegi na fantomach organów i matrycach, zabobony, zaklęcia, zdjęcia Kiriliana, zen, znachorstwo, znaki zodiaku, żyły wodne,,

http://pojdzzamna.org.pl/do-poczytania/ ... fskie.html

Która wygrywa ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Pawełek » 20 wrz 2015, 21:27

Wyląduje w piekle.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum