książka

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: książka

Postautor: cthulhu87 » 16 sty 2010, 20:52

vinitor pisze:Powoli zaczynam mieć dość tego forum. Nic dziwnego. Zaczynają się wytwarzać sytuacje z życia wzięte. To chyba nie jest forum spirytystów....

A jakie są sytuacje NIE z życia wzięte? Sarkazm, kpiny i nadęcie? Nikt z nas nie jest idealny, ale trzeba się przynajmniej starać. Niektórzy myślą, że jak ich wzrok sięga dalej niz innych, to już nie muszą patrzeć pod nogi. Można się potem potknąć i mieć pretensję, że chodnik nierówny. Ja obiecuję, że nie będę już poruszał tego tematu, pozostaje mi tylko liczyć na życzliwość. Zdecydowanie wolę merytoryczne dyskusje o Księdze Duchów, które zainicjowałeś, niż takie gadki szmatki :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: vinitor » 16 sty 2010, 21:16

cthulhu87 pisze:A jakie są sytuacje NIE z życia wzięte? Sarkazm, kpiny i nadęcie?

To już gruba przesada. Ciągle te same uwagi i to bez względu na treść postów. Oskarżyciele nie wysilili się nawet na uzasadnienie niesprawiedliwej oceny. Mnie nic nie dziwi. Z pewnością spirytyści, jeśli się za takich uważają, to są co sami o których ocieram się na ulicy. Jakoś ciężko im nosić brzemię istot szlachetnych i wyrozumiałych. Nie jestem rozczarowany, raczej utwierdzony, że....
Stara prawda: Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one. Finito.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Jul » 17 sty 2010, 04:51

vinitor pisze:Jakich słów powinienem użyć, aby nie narazić się na besztanie? A może w ogóle wyrugować z słownika niektóre wyrazy i zastosować zastępcze? Czekam na propozycje, bo nie wydaje mi się, żeby te słowa były obraźliwe i naruszały godność lub honor.

Masz upodobanie do krytyki. Zalecałbym uprawiać krytykę, nie deprecjonując jednocześnie personalnie osoby, ktorej stanowisko poddajesz krytyce. Ironia jest dopuszczalna, ale w granicach nieatakowania innej osoby za pomocą argumentów ad personam (czyli np. insynuowania qaz, jak to jej życie osobiste jest niepoukładane itd., używania zwrotów typu "dziewczynka", "mężulek").

Na żadnym forum, jakie znam, nie jest najlepiej odbierane apodyktyczne mentorstwo, stała maniera pouczania innych (zwroty "musisz to a tamto", "błądzisz", "nie podołasz..").

Przychylam się do zdania cthulhu, że znacznie ciekawiej czyta się Twoje analityczne posty dotyczące KD i mam nadzieję, że w tym kierunku skupisz dalej swoją energię intelektualną.
Jul

Postautor: qaz » 18 sty 2010, 07:30

Przeczytałam tę wyminę zdan do konca.
Wiem ze to dotyczyło mnie.
Zastanawiam sie tylko co moj przypadek miał wspólnego ze spirytyzmem?
Powiem tak; osoba pod pseudonimem vintor tez trochę mi pomogła.
Czasem niepojęte jak sie umiecie kłocić.
Ewa
qaz

Postautor: troll1 » 19 sty 2010, 11:17

http://wendol.cba.pl/index.htm
Na tej stronie znajdziecie trochę książek ezoterycznych

Pliki zostały spakowane (hasło: net).

UWAGA!!!

Niektóre pliki zostały ukryte za pomocą programu Camouflage.

Jeśli spotkają się Państwo z podejrzanie dużym plikiem o rozszerzeniu gif, wyglądającym jak alien, to znaczy że w środku jest ukryty plik :)
spirytysta jest jak murarz, teoretyk nic nie zbudował i nie zbuduje bo mu nikt domu postawić nie da tylko weźmie doświadczonego specjalistę, a nie "kozaka z książek".
Awatar użytkownika
troll1

Postautor: qaz » 19 sty 2010, 14:16

Dziekuję za wskazówki.
Dzis otworzyłam sobie stone paranormalium
jest tam ciekawy moim zdaniem artykuł o domu w Czechach w którym
podobno szaleje dziwna energia załączone sa równiez zdjęcia.
Jesli ktoś chce polecam ten artykuł.
Ewa
qaz

Postautor: troll1 » 26 sie 2010, 09:47

"MAŁY SEANS SPIRYTYSTYCZNY" Jerzy Broszki
Przemysława Grzybowskiego - "Opowieści spirytystyczne. Mała historia spirytyzmu.
"Co nam mówią zmarli" Reynald Roussel
Leszek Szuman "Zycie po śmierci"
"Życie po życiu", R. Moody
"Duchy Polskie", Bogna Wernichowska, Maciej Kozłowski
"Leksykon Duchów", Peter Haining
spirytysta jest jak murarz, teoretyk nic nie zbudował i nie zbuduje bo mu nikt domu postawić nie da tylko weźmie doświadczonego specjalistę, a nie "kozaka z książek".
Awatar użytkownika
troll1

Poprzednia

Wróć do Literatura spirytystyczna