hasło "spirytyzm" na wikipedii

Czyli odrobina humoru na naszym "poważnym" forum...

hasło "spirytyzm" na wikipedii

Postautor: cthulhu87 » 23 wrz 2013, 18:56

Rozmawialiśmy trochę o wikipedii na niedzielnym spotkaniu i po powrocie do domu postanowiłem przejrzeć parę haseł i zobaczyć co tam się ostatnio zmieniło. Wchodzę więc na hasło "spirytyzm", przeglądam historię zmian, a tam taki oto fragment jednej z wycofanych przez administrację edycji:

'''Spirytyzm''' – doktryna stworzona w połowie [[XIX wiek]]u przez [[Francja|francuskiego]] naukowca Hipolita Rivaila (pod [[pseudonim]]em [[Allan Kardec]]), głosząca istnienie w każdym człowieku "czynnika myślącego", który po śmierci odłącza się od ciała fizycznego i wciela przez [[reinkarnacja|reinkarnację]] w kolejne istoty. Nie tyczy się to Jarka Stegienki który jest zbyt tłusty by jego dusza mogła się w coś wcisnąć :) Zmarli, a jeszcze nie reinkarnowani ludzie mogą się porozumiewać z żywymi bezpośrednio, albo za pośrednictwem specjalnie uzdolnionych w tym kierunku osób ([[medium (osoba)|medium]]).
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: hasło "spirytyzm" na wikipedii

Postautor: kalatala » 23 wrz 2013, 19:09

Co Ty opowiadasz, było tak? Dokładnie wczoraj czytałam na Wikipedii definicję spirytyzmu i takiego zdania tam nie było.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 23 wrz 2013, 19:12

dane edycji:

(bież. | poprz.) 18:45, 18 wrz 2013‎ Bacus15 (dyskusja | edycje)‎ m . . (18 294 bajty) (-112)‎ . . (Wycofano edycje użytkownika 89.75.185.138 (dyskusja). Autor przywróconej wersji to Addbot.) (anuluj edycję) [automatycznie przejrzana]

(bież. | poprz.) 18:45, 18 wrz 2013‎ 89.75.185.138 (dyskusja)‎ . . (18 406 bajtów) (+112)‎ . . (:D) (anuluj edycję)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kalatala » 23 wrz 2013, 19:29

Sama nie wiem, może zbyt pobieżnie przeleciałam ją wzrokiem.. Ale jaja :-)
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 24 wrz 2013, 19:45

a kto to ten Jarek Stegienka?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: konrad » 25 wrz 2013, 10:44

Nikita pisze:a kto to ten Jarek Stegienka?

Nie wiemy. Wiemy tylko tyle, że jest nieco otyły i przez to ma problemy reinkarnacyjne :lol:
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 25 wrz 2013, 21:16

nie rozumiem tego zdania z wikipedii

"Spirytyzm stopniowo upodobnił się do doktryny religijnej (nie ma jednak wszystkich cech religii) i głównie w takiej formie obecnie występuje, przede wszystkim w Ameryce Południowej ..."

o co chodzi ? w jaki sposób się upodabniał i co jest tego efektem ?

bo np. jak czytam np. ewangelię wg. spirytyzmu lub KD , to jest tam pełno odwołań do Boga, zaleceń modlitwy, - czyli spirytyzm już na początku miał elementy religijne

w wykładach Divaldo nie słyszę niczego religijnego ponad to co już było u Kardeca,
ktoś to wyjaśni ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 25 wrz 2013, 22:15

Chodzi zapewne o to, że był długi przestój w tym, by podchodzić do spirytyzmu naukowo, zwłaszcza w Ameryce Południowej i Środkowej. Tam rzeczywiście większość ludzi traktuje spirytyzm jako religię tzn. akceptuje wiele z jego zasad na zasadzie wiary, a nie pod wpływem racjonalnych przemyśleń.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 25 wrz 2013, 22:46

Krzysztoff pisze:w wykładach Divaldo nie słyszę niczego religijnego ponad to co już było u Kardeca,
ktoś to wyjaśni ?

A mnie się wydaje, że gadanie o przemianach akurat po roku 2012, o dzieciach Indygo itd. waniajet tu wyraźnie New Age'em. Nieprzypadkowe są tu też nawiązania do Junga, popularne w tym ruchu. Sorrki za offtop :)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 26 wrz 2013, 10:53

C87, ale pytanie, czy New Age jest religią. Sama interpretacja słowa religia jest trudna, bo każdy postrzega ją jako coś innego. Niektórzy sądzą, że odwoływanie się do Boga oznacza de facto religijność, więc w tym znaczeniu stwierdzenie, że spirytyzm jest religijny, to jak najbardziej.

Ja sam, gdy ktoś spyta się, czy spirytyzm jest religią, mówię, że nie jest, bo dla mnie religia to tak naprawdę zorganizowany kult, rytuały i dogmaty, których w spirytyzmie nie ma. Ale z drugiej strony, jeśli ktoś zapyta się, jaka jest moja religia, to teoretycznie byłbym skłonny odpowiedzieć, że to spirytyzm. Bo taki człowiek może chcieć wiedzieć nie tylko, czy chodzę do jakiegoś kościoła, ale np. czy wierzę w Boga, istnienie życia po śmierci itp. To więc skomplikowany temat. Sam Kardec pisał, że spirytyzm jest nauką o konsekwencjach filozoficznych i religijnych, ale rozumiał tu konsekwencje nie tyle stricte religijne, co bardziej moralne czy etyczne.

Z drugiej strony spirytyzm nie zajmuje miejsca zorganizowanej religii. Jeśli ktoś chce być np. hinduistą-spirytystą, protestantem-spirytystą, katolikiem-spirytystą itp. to ma do tego pełne prawo przynajmniej, by używać tego drugiego członu :) Inna sprawa, czy społeczność religijna, do jakiej należy, będzie akceptowała jego zainteresowania spirytystyczne.

Wracając jednak do tematu spirytyzmu i bardziej socjologicznego spojrzenia na to zjawisko, to w Brazylii rzeczywiście może być w pewnym sensie traktowany jako religia z kilku powodów. Po pierwsze w pewnym sensie zajęcia spirytystyczne stanowią pewien zamiennik dla tradycyjnych zajęć religijnych. Zamiast na mszę chodzi się na wykłady itp. Oczywiście sama formuła jest zupełnie inna, ale ktoś z zewnątrz może potraktować to na podobnej zasadzie. Z drugiej strony w Brazylii w ruchu spirytystycznym jest dużo ludzi mniej wykształconych, którzy przyjmują prawidła spirytystyczne trochę na zasadzie dogmatów. Nie analizują ich, nie poddają ocenie, po prostu je przyjmują. Różnica w porównaniu do religii jest jednak taka, że gdy zaczną się nad nimi zastanawiać, to najczęściej to tylko umacnia ich w ich wyznawaniu.

Taka sytuacja ma jednak swoje dobre strony. Jak pokazała historia, skupienie się wyłącznie na badaniach naukowych nie wystarczy. W Europie był silny ruch naukowy w spirytyzmie i ezoteryce, ale tkwił on w jednym miejscu z kilku powodów:
1) naukowców było za mało, więc nie mieli wystarczającej siły przebicia
2) naukowcy bali się konsekwencji "religijnych" swoich badań, przez co unikali uznawania istnienia duchów... wiedzieli, że przyznanie, że za zjawiskiem stoją duchy, oznacza konieczność poruszenia tematów, które zarezerwowane były dla instytucji religijnych tzn. czym są duchy, jak wygląda życie po śmierci, skąd wzięły się duchy - od tego pytania prowadzi już krótka droga do kwestii istnienia Boga itp. Wyjątkiem był to Schrenck-Notzig, który uznawał istnienie duchów, ale protestował, gdy chciano tę myśl w stronę filozofii i religii rozwijać.

Moim zdaniem do prowadzenia sensownych badań potrzebne jest wzmocnienie ruchu spirytystycznego, aby naukowcy czuli wsparcie i nie bali się konfrontacji ze światem nauki. Weźmy sobie przykład naukowca X, który ma do zaprezentowania spirytystyczną tezę. Wie, że świat nauki może go wyśmiać, czym de facto zamknie mu drzwi do dalszej kariery. Kto będzie chciał zaryzykować? Niewiele osób. Gdy jednak naukowiec X ma wsparcie grupy innych, podobnie myślących naukowców, gdy wie, że ruch spirytystyczny go wspiera i pomoże mu, nawet jeśli jego kariera zawiśnie na włosku, o wiele łatwiej będzie mu przedstawić swoje tezy bez strachu przed odrzuceniem.

Efekty tych działań widać dzisiaj np. w ruchu medycznym, który staje się coraz silniejszy. Wiele dobrego dla nauki zrobił również inżynier Hernani Guimaraes Andrade w Brazylii, który prowadził swoje eksperymenty przy wsparciu spirytystów (badał m.in. przypadki reinkarnacji, istnienie pól biomagnetycznych wpływających na geny itp.).
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Humor