boga nie ma i nigdy tutaj nie było

Czyli wasze trudności życiowe, problemy z rodziną, przyjaciółmi i skomplikowane sytuacje. Nie wiesz, jak sobie poradzić? Napisz...

Re: boga nie ma i nigdy tutaj nie było

Postautor: Mirek » 08 lis 2016, 17:51

Natasza pisze:bóg/bogowie

to twór psychologiczny, stworzony na obraz i podobieństwo takie jakie ktoś chce by było , pasujące do nabytych , wykreowanych wzorców i standardów egzystencjalnych, wiara daje nadzieję na lepsze jutro i wiekuiste lepsze życie , lepsze niż to w jakimś się żyje
pełni funkcje nie tylko psychologiczne ale głębsze wchodząc w aspekty kulturowe , społeczne
może być zachętą do nagród i równocześnie pełnić funkcje karne, moralne w obrębie danej grupy - inaczej w islamizacji a jeszcze inaczej w judaizmie

są jednostki żyjące i świetnie się mające nie podlegające folklorowi , indoktrynacji religijnej , posiadające wypracowane wzorce etyczne pasujące i współpracujące z innymi jednostkami społecznymi o różnych formach i strukturach społecznych , kulturowych, etnicznych

boga nie ma i nigdy tutaj nie było

ale wiary nikt nikomu nie odbiera jako indywidualnego patrzenia na świat i jako niezbywalne prawo do wolności

I Ty w to naprawdę wierzysz, co napisałaś?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Natasza » 08 lis 2016, 17:59

nie pytaj w co ja wierzę gdy masz swoją niezachwianą wiarę
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Mirek » 08 lis 2016, 18:05

Trudno to nawet zaakceptować co napisałaś, a co dopiero w to uwierzyć, więc pytam. Nie wolno mi? ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 08 lis 2016, 18:27

Natasza pisze:ludzie wymyślając boga narzucili trend męski w jego obrazowaniu - wszyscy co do joty nawet tu na forum mówią ON, nie wyczytałam ONA
wszelkie religie prócz paru wyłamów, zarezerwowały ławy dla męskiego grona, te sejmowe mają się już lepiej, choć pewnie za komuny było gorzej

rola kobiety została spłycona do rozrodu jako jej najwazniejszego życiowego credo

Chytrość, przebiegłość, głupota i walka o tron towarzyszy kreowaniu przez ludzi boga w postaci nie dość że ludzkiej to jeszcze raz męskiej - raz żeńskiej w zależności od panujących trendów i próby rozprzestrzenienia swoich poglądów. Ale "to już było i mam nadzieję, że nie wróci więcej" 8-) nawet gdy zamienimy istotę ludzką na jakąś dziwaczną z kosmosu, bo w tym układzie to już społeczeństwa zwierzęce lepiej są od naszych zorganizowane - niestety.

Zadaj sobie pytanie kim jest Bóg a nie wyobrażaj Go sobie w postaciach przywódczych. Tak jak kobieta nie ma prawa zarządzać mężczyzną, a mężczyzna kobietą, bo nie to jest istotą rzeczy.
danut

Postautor: Nikita » 09 lis 2016, 10:13

Nataszo Ty jako medium nie wierzysz w Boga? to ciekawe...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Natasza » 09 lis 2016, 11:35

,, medium,, czyżby wielki, mądry bóg popełnił błąd ?
nie , bóg nie popełnił błędu, bo nie może być omylny ten, którego nie ma
omylna jestem ja i każdy inny , bo to jest prawo istnienia i determinant naszego JA
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Nikita » 09 lis 2016, 11:45

to jest poprostu nielogiczne...i zagmatwane...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: neuron » 09 lis 2016, 11:48

Nikita pisze:Nataszo Ty jako medium nie wierzysz w Boga? to ciekawe...

a powinna ? to ma jakies znaczenie ?
Nikita pisze:to jest poprostu nielogiczne...i zagmatwane...

co jest nie logiczne ??
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: Natasza » 09 lis 2016, 11:51

Nikito juz kiedyś tak powiedziałaś czytając nasze doświadczenia, do tej pory mimo mojej otwartości do próby wyjaśnienia nie otrzymałam od Ciebie takiej informacji, że jesteś chętna by ,, rozjaśnić,, Twoje wątpliwości

jestem cały czas gotowa
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Nikita » 09 lis 2016, 13:20

No to rozjasnij...i odpowiedz mi na pytanie jak mozna wierzyc w swiat duchowy a nie wierzyc w Boga?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Na zakręcie