Jak pomóc osobie która boi się Piekła ?

Czyli wasze trudności życiowe, problemy z rodziną, przyjaciółmi i skomplikowane sytuacje. Nie wiesz, jak sobie poradzić? Napisz...

Re: Jak pomóc osobie która boi się Piekła ?

Postautor: danvue » 01 kwie 2015, 20:47

Mirek ma tu rację: Karm się dobrymi rzeczami, pismami, a nie szukaj różnych dziwnych filmików, związanych z piekłem, itp. Nie tędy droga.

Szukaj bezpieczeństwa. Nie musisz niczego ośmieszać, wystarczy że dostatecznie dobrze to zrozumiesz, podeprzesz swoje poczucie bezpieczeństwa logiką. ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 01 kwie 2015, 20:52

Przecież ja niczego takiego nie szukam.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: danvue » 01 kwie 2015, 20:54

Skąd wziął się twój strach, dokładniej, umiesz wskazać moment lub momenty w Twoim życiu, które na to wpłynęły?
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 01 kwie 2015, 20:58

To było po tym jak dostałem tego urazu psychicznego do Katolicyzmu teraz na szczęście już mi o wiele lepiej dzięki waszej pomocy...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: danvue » 02 kwie 2015, 10:58

I na pewno będzie z Tobą coraz lepiej!
Dostałeś urazu do KK, ale umiesz wskazać dokładnie dlaczego? Coś się wydarzyło, ktoś Ci coś powiedział?
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 02 kwie 2015, 11:37

Ciężko mi dokładnie powiedzieć ale chyba generalnie właśnie przez to straszenie piekłem i twierdzenie że Bóg może być na tle małostkowy żeby posłac do kotła ze smołą kogoś tylko dlatego że ten w coś nie wierzył. Coś takiego jest zupełnie sprzeczne z moim poczuciem sprawiedliwości. W pewnym momencie bliskie stały mi się
słowa Bertranda Rassela ,,Pojęcie Boga bierze swój początek w starodawnym wschodnim despotyzmie. Jest to pojęcie bezwarunkowo niegodne wolnych ludzi. Gdy słyszy się w kościele ludzi, którzy poniżają się mówiąc, że są nędznymi grzesznikami itd., wydaje się to czymś godnym wzgardy, czymś, co nie przystoi szanującym się istotom ludzkim.,,

A jeszcze bardziej wszystko to co na temat Biblijnego Jahwe napisał Lew Tołstoi.

To było tak że ja przez większość życia nawet darzyłem katolicyzm pewną sympatią w pewnym momencie zrozumiałem że ci wszyscy którzy go krytykują i nazywają sektą maja pełna rację jak zobaczyłem ten cały fanatyz, nietolerancję , głupote, i butę która bije od kleru i tych którzy się mu wysługują.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 03 kwie 2015, 01:56

Pamiętam też że oburzyło mnie jak tam się z ambon plóje na Homoseksułalistów bo nie do pogodzenia było z moim rozumem żeby Bóg miał się w ogóle brzydzić czymkolwiek co stwożył i pomyślałem jak ja bym się poczuł gdybym był takiej orientacji a usłyszał coś takiego od ludzi którzy twierdzą że rzekomo jak przemawiają w imieniu Boga w związku z tym Katolicka etyka seksułalna jako w moim odczuci sprzeczna z naturalną biologią człowieka wydała mi się dziełem jakiegoś chorego umysłu. Generalnie moje przemyślenia na temat Chrześcijaństwa bardzo dobrze wyraziły by to co na ten temat pisał Bertrand Rassel a samo pojęcie grzechu wydało mi się być właśnie żrudłem wszelkiego zła które jest na świecie. A do tego to jest przecież świetny pomysł na biznes najpierw wmawia się ludzią że są źli z natury bo posiadają Grzech pierworodny żeby potem potrzebowali rytułałów spowiedzi. Katolicyzm wydał mi się zarazą która zniszczyła wszystko to co było piękne w świecie kiedy ludzie żyli beztrosko blisko przyrody której symbolem byli pogańscy bogowie a zamiast tego dała złego Boga-Tyrana który każe się przed soba płaszczyć a jego symbolem jest starożytne narzędie tortur. Dlatego kocham Jezusa za całą jego dobroć i mądrość ale nienawidzę tych jego wizerunków gdzie on jest przybity do krzyża.

Z kolei jednak świat w którym nie istnieje nic poza materią wydawał mi się przerażliwie pusty i bezsensowny.

danvue pisze:wystarczy że dostatecznie dobrze to zrozumiesz, podeprzesz swoje poczucie bezpieczeństwa logiką. ;)
Może właśnie problem leży w definicji tego czym jest właściwie Piekło ? Gdyby po prostu przyjąć że ono jest stanem dobrowolnego odzielenia się od Boga w którym jednak nic złego się z duszą nie dzieje ?oficjalne stanowisko KK jest chyba właśnie takie ? Gdyby tak było to czuł bym się już zupełnie spokojnie...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: danvue » 03 kwie 2015, 12:58

Nie wiem, czy nic złego to dobre określnie. Dusza bez Boga nie osiągnie spokoju, już teraz możemy to odczuć.

Hansel, a spróbuj wypisać nam tutaj to, co dobrego potrafisz znaleźć w KK. Dasz radę? :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 03 kwie 2015, 19:48

Pamiętam że kiedy lubiłem Katolicyzm to ceniłem go zawsze za to że on pomógł przetrwać naszemu narodowi czasy rozbiorów i okupacji komunistycznej. Poza tym bardzo ceniłem religię za jej rolę kulturotwórczą i uwielbiałem święta Bożego narodzenia. Ale tak jak już mówiłem tak na serio w to że mam nieśmiertelną Duszę wierzę tak na serio dopiero od kiedy poznałem Spirytyzm.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 10 kwie 2015, 20:12

Teraz tak sobie myślę wiara w Piekło nie ma żadnego sensu bo nie ma żadnego dowodu na to że Piekło istnieje:

Przecież napis widniejący u wejścia do piekła według „Boskiej komedii” Dantego mówi wyrażnie ,,porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy tu wchodzicie,,

A po co Duch który nie miał by żadnej nadziei na to że coś może mu pomóc miał by się komuś objawiać ? Wniosek jest taki że tak naprawdę istnieje tylko czyściec z nieskończenie głębokim dnem !
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Na zakręcie