Jak sobie radzić z negatywnymi emocjami

Czyli wasze trudności życiowe, problemy z rodziną, przyjaciółmi i skomplikowane sytuacje. Nie wiesz, jak sobie poradzić? Napisz...

Re: Jak sobie radzić z negatywnymi emocjami

Postautor: Hansel » 07 kwie 2015, 13:04

Teraz już zaczynam rozumieć gdzie jest żródło wszystkich naszych problemów i konfliktów: Dawkins ma rację że nasze poględy na sprawy światopoglądowe zwłaszcza Religię i Politykę są uwarunkowane genetycznie ale z drugiej strony geny są tylko rzeczą wtórną wobec Duszy tak więc to nawet w nich wyraża się poziom i kierunek rozwoju Ducha !
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 07 kwie 2015, 13:42

Hansel pisze:Dawkins ma rację że nasze poględy na sprawy światopoglądowe zwłaszcza Religię i Politykę są uwarunkowane genetycznie

Jeśli poglądy na sprawy światopoglądowe są uwarunkowane genetycznie, to pogląd, że poglądy na sprawy światopoglądowe są uwarunkowane genetycznie, jest także uwarunkowany genetycznie. W rezultacie traci sens klasyczne rozumienie takich pojęć jak "prawda" czy "fałsz" - liczy się tylko uwarunkowanie jako czynnik decydujący.

Hansel, a w ogóle na czym rzekomo te uwarunkowania miałyby polegać? Jaki gen decyduje, że ktoś jest zwolennikiem PISu, a jaki gen warunkuje poparcie dla PO? To chyba jakieś bzdury
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 07 kwie 2015, 13:55

Żeby to sprawdzić empirycznie to trzeba by chyba zbadać przypadki bliżniąt jajowych na ile są do siebie podobne pod względem poglądów jeśli wychowały się w zupełnie różnym środowisku. To prawda co słyszałem że czasem jeśli coś bardzo boli jednego bliżniaka to drugi też to odczuwa ?

Z tego co wiem to nawet bliżnięta jedno jajowe które posiadają przecież dokładnie takie same geny są do siebie jedynie bardzo podobne ale wcale nie identyczne. Więc wszystkie tezy Dawkinsa są na pierwszy rzut oka fałszywe !
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: danvue » 08 kwie 2015, 17:20

Myślę, że nie jest to sprawa genów, ale zażyłości pomiędzy duszami.
Ja z moją przyjaciółką nie jestem spokrewniony, a kilkukrotnie zdarzyło się tak, że czułem (bardzo, bardzo mocno) jej uczucia w czasie, kiedy przeżywała coś mocno - pomimo tego, że nie powinienem nawet o tym wiedzieć, pomimo tego, że nawet o niej wtedy nie myślałem. To jedne z tych przypadków, które realnie potrafią potwierdzić mój światopogląd. ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: gaba75 » 08 kwie 2015, 18:59

Nikita,

dziękuję za przychylną ocenę.
gaba75

Postautor: gaba75 » 08 kwie 2015, 18:59

Moich słów oczywiście
gaba75

Postautor: Hansel » 10 kwie 2015, 11:40

Powstaje jeszcze pytanie czy istnieje w ogóle coś takiego jak charakter narodowy to znaczy w każdym narodzie są zarówno ludzie żli i dobrzy ale skoro to jest tak że dany Duch sam sobie wybiera w jakim narodzie chce sie urodzić a Duch zawsze instynktownie wolą swoje własne towarzystwo to coś takiego może jednak istnieć ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: gaba75 » 10 kwie 2015, 13:48

Hansel,

Według mnie i według doświadczonych psychologów,w każdym człowieku jest i dobro i zło. To taka równowaga niby, ale z równowagą to nie ma nic wspólnego. Równowaga to Bóg. Człowiek zrównoważony, wie kiedy skorzystać ze zła a kiedy z dobra. Żyjąc na tym świecie nie unikniemy oportunistów. Dla jednych jesteś zły, bo np. wsadziłeś swoją ukochana matkę do jakiegoś ośrodka, gdzie Twoim zdaniem lepiej się nią zaopiekują, dla jednych uczyniłeś dobrze. Dla jednych ja jestem zła bo walczę, dla innych może się w końcu wydać, że robię to, co mam zaplanowane i jest to dla mojej duszy jak najbardziej potrzebne.

Mirek pisze dużo o wybaczeniu, w jednym z odcinków pewnego serialu tasiemcowego padło hasło o tym czy ktoś zasługuje na wybaczenie?

Co należy wybaczyć? jego CHARAKTER, BYCIE?, o którym pisze de Mello. Być sobą, oto co jest najważniejsze, bo wtedy jesteś człowiekiem z krwi i kości...i Ducha, co najważniejsze. Hamlet pytał: "Być albo nie być, oto jest pytanie?" Ja twierdzę BYĆ, PRAWDĄ, ŻYCIEM I ŚWIATŁEM.
Ja badam swojego Ducha. Zostałam zainspirowana przez jeden z filmików, które polecił mi Mirek. I.... lepiej nie będę pisać, bo sama nie wierzę, ale... może,kto wie?

Charakter narodowy? Pytasz Hansel, czy istnieje coś takiego jak charakter narodowy? No wiesz, skoro istniejemy my ludzie, to dlaczego nie miałby istnieć i charakter narodowy?

Może zapytam tak, czy wy wiecie jaki Duch się w Waszym ciele reinkarnował?

Ja badam swojego Ducha. Zostałam zainspirowana przez jeden z filmików, które polecił mi Mirek. I.... lepiej nie będę pisać, bo sama nie wierzę, ale... może,kto wie?

Piszę zupełnie zainspirowana, więc nie gniewajcie się jeśli coś wam się tu nie będzie zgadzać. Piszcie. Dużo piszcie. Piszcie co czujecie.
Piszę w tym temacie, bo emocje sięgają zenitu. No nic lecę poczytać o zenicie. Papatki ;) :lol:
gaba75

Postautor: Hansel » 10 kwie 2015, 15:53

https://www.youtube.com/watch?v=ZFDZgYyUxQI

Opisuj proszę linki, które wstawiasz/danvue
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: czarnyMag » 24 kwie 2015, 07:42

Mirek pisze:A postrzeganie Polaków przez Żydów po przez pryzmat złodziei i polskich obozów śmierci

Jest jeszcze taki fakt o którym u nas się "nie mówi". Jak przez Kraków przejeżdżał transport z żydami koleją do Oświęcimia i zatrzymywał się na chwile na stacji w Krakowie (ci ludzie stłoczeni na stojąco w bydlęcych wagonach krzyczeli, płakali, żebrali o łyk wody wyciągając ręce) polskie (krakowskie) dzieci pokazywały im gest podrzynanego gardła (od ucha do ucha).
Moja babka tak robiła w wieku 7 lat. Jak zapytałem dlaczego? Odp: tak robili wszyscy na tej stacji! Czy więc mają nas za co ci Żydzi kochać???
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Na zakręcie