Problemy z poczuciem własnej wartości

Czyli wasze trudności życiowe, problemy z rodziną, przyjaciółmi i skomplikowane sytuacje. Nie wiesz, jak sobie poradzić? Napisz...

Problemy z poczuciem własnej wartości

Postautor: Hansel » 11 mar 2015, 20:02

Mam z tym problem więc chciałem się was zapytać jakie są najlepsze sposoby żeby odbudować zniszczone poczucie własnej wartości ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Problemy z poczuciem własnej wartości

Postautor: danvue » 11 mar 2015, 20:58

Wybaczyć sobie, przede wszystkim. Rozpamiętując wszystkie swoje niedoskonałości, problemy, myśląc o nich zbyt dużo i intensywnie, nie mogąc ich sobie wybaczyć, zapędzamy się w błędne koło. Nie pozwól, żeby te myśli trzymały Cię za nogi, bo nigdy nie wzlecisz. ;)
Wybacz sobie wszystko, pokochaj siebie takim, jaki jesteś. Nie udawaj. Jesteś Duszą, taką samą jak my wszyscy. Kiedyś osiągniesz doskonałość, i tylko od Ciebie zależy kiedy to będzie, nie ma sensu więc rozpamiętywać tego co złe, no chyba że w formie myśli: aha, to było złe, więc już postaram się tego nie robić!

Spójrz na siebie zupełnie obiektywnie, tak jakbyś był obcą sobie osobą. Usiądź na spokojnie - tak abyś miał więcej czasu, ciszę i spokój - i "spójrz" na siebie.
Nie musisz się w niczym usprawiedliwiać - staraj się raczej siebie zrozumieć.

Trochę Cię poznałem przecież, tak jak Ty mnie. Bardzo w Tobie cenie to, że cały czas poszukujesz, cały czas chcesz być lepszy i myślisz o tym, co będzie później. Chcesz dobra i jesteś wrażliwy.

Nasz Tatuś, tam na górze, Cię bardzo kocha, i jesteś dla niego tak samo kochanym dzieckiem jak inni. Uświadom to sobie dobrze. ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 11 mar 2015, 23:39

Hansel pisze:Mam z tym problem więc chciałem się was zapytać jakie są najlepsze sposoby żeby odbudować zniszczone poczucie własnej wartości ?

Rozważaj ze zrozumieniem spirytyzm,a w szczególności część moralną 3) Bardzo mądrze Kardec rozpatrzył ,że osoby idące w stronę duchową zmierzaja w kierunku własnego dobra.

Spirytyzm jawi się w trzech różnych aspektach: manifestacje Duchów, wynikające z nich zasady filozoficzne i moralne; zastosowania tych zasad. Odpowiadają im trzy rodzaje, czy raczej klasy adeptów spirytyzmu:
1) ci, którzy wierzą w manifestacje Duchów i wystarcza im stwierdzenie ich realnoœści;
2) ci, którzy rozumieją ich konsekwencje moralne;
3) ci, którzy praktykują zasady moralne lub przynajmniej starają siê je praktykować. Bez względu na punkt widzenia —
naukowy czy moralny — z którego podchodzi siê do niezwykłych zjawisk, każdy rozumie, że wiąże siê z nimi nowy porządek idei, których konsekwencją może być tylko głęboka przemiana stanu ludzkośœci;
każdy rozumie także, że przemiana ta może zmierzać tylko w kierunku dobra.

Nie wiem czy wypada ,ale od siebie dodałbym punkt 4) o którym Kardec nie wspomniał.
Kiedy osiągać będziesz czystość serca i duszy 3)
Świadomość wejdzie na poziom 4) Transcendentalny
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 12 mar 2015, 02:01

danvue pisze:Trochę Cię poznałem przecież, tak jak Ty mnie. Bardzo w Tobie cenie to, że cały czas poszukujesz, cały czas chcesz być lepszy i myślisz o tym, co będzie później. Chcesz dobra i jesteś wrażliwy.

Dziękuję.

Mój problem jest właściwie taki że ja się za bardzo przejmuję zdaniem innych ludzi na różne kwestie nie potrafię się od nich odciąć i przez to bardzo łatwo jest u mnie wywołać nawet niechcący rużne negatywne emocje takie jak nienawiść albo strach i nie bardzo potrafię nad nimi zapanować.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 12 mar 2015, 07:53

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Książki, które odmienią Twoje życie, gdy wdrożysz w życie ich treść.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Arronax » 12 mar 2015, 08:55

I powtarzaj przed snem, przed lustrem, że jesteś wartościowym człowiekiem :). I te książki na pewno pomogą, jeżeli zastosujesz to co w nich przeczytane.
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: gaba75 » 13 mar 2015, 20:02

Wiecie co, jak zwykle jestem innego zdania, bo mnie książki pomogły w 50%,a co z resztą? Ludzie ludziom zgotowali ten los. Ja jestem za walką. Należy walczyć z poczuciem niskiego "ja". Ja jestem przykładem walki z przeciwnościami. Może mnie tu nie akceptujecie bo niosę ze sobą problemy typu układy, ale przykro mi moi mili szukajcie a znajdziecie.
Ja radzę Ci Hansel, otrząsnąć się przed tym lustrem, spojrzeć w nie jeszcze raz i poszukać w sobie to co najpiękniejsze. A napewno to znajdziesz. Przewertuj sobie swoje całe życie i spróbój przywołać momenty, w których uważasz że ktoś mówił do Ciebie prawdę. Ja np wiem, że mam ładne nogi, choć jestem zbyt skromna i nigdy tego nie przyznam sama. Miałam też piękny brzuch podobno, jak byłam w ciąży teraz z Hanusią, moją drugą córcią. Pan znienacka podszedł do mnie i zapytał czy może dotknąć mojego brzuszka, bo jeszcze takiego pięknego nie widział,że widział dużo, ale takiego jeszcze nie. Takimi momentami się wspieraj. I nie wierz jak mówią do Ciebie ludzie, że jesteś do kitu. Mnie tu Atalia próbowała zdołować ale się nie dałam. I tak też nie dam się nikomu. Pablo też trochę mnie wykorzystał, ale jemu wybaczę.

Życzę Ci Hansel, dużo radości. Dużo kontaktu z naturą, muzyką, dziećmi i ... spirytyzmem. Czytaj dużo jak polecają, ale żyj pełnią życia, żyj chwilą najpiękniejszą. I nie daj sobie tych chwil odebrac. Rozpamiętuj je. I uśmiechaj się, na samo ich wspomnienie.
gaba75

Postautor: gaba75 » 13 mar 2015, 20:05

Walcz i ucz się siebie na nowo. Ulepszaj i ... piękniej z każdym dniem od środka na zewnątrz. żeby swoimi promieniami obdzielać innych.
gaba75

Postautor: Wiatr1000 » 13 mar 2015, 20:25

Hansel pisze:
danvue pisze:Trochę Cię poznałem przecież, tak jak Ty mnie. Bardzo w Tobie cenie to, że cały czas poszukujesz, cały czas chcesz być lepszy i myślisz o tym, co będzie później. Chcesz dobra i jesteś wrażliwy.

Dziękuję.

Mój problem jest właściwie taki że ja się za bardzo przejmuję zdaniem innych ludzi na różne kwestie nie potrafię się od nich odciąć i przez to bardzo łatwo jest u mnie wywołać nawet niechcący rużne negatywne emocje takie jak nienawiść albo strach i nie bardzo potrafię nad nimi zapanować.

Skąd to znam. Przez to popadłem w depresje kilkuletnie. Jaka rada? Problem to myśli, z którymi pewnie się utożsamiasz. Wywalić je można tylko w czasie medytacji. Ja swego czasu osiągając stan pustki w umyśle czułem taką błogość i w ogóle, ze przyspieszyło we mnie akceptację siebie. Jeśli masz sprzeczne myśli na swój temat będziesz błądził bezustannie.
Wiatr1000

Postautor: soldado » 14 mar 2015, 20:15

Hansel pisze:Mam z tym problem więc chciałem się was zapytać jakie są najlepsze sposoby żeby odbudować zniszczone poczucie własnej wartości ?

Bardzo często tak się dzieje, gdy zawodzą osoby najbliższe, które powinny Cię kochać bezwarunkową miłością.
Takie osoby zamiast Cię wspierać, mówią Ci wiele razy, że jesteś do niczego, nic nie umiesz, nic nie osiągniesz itd.
Najlepszą radą jest wtedy kompletna izolacja od takich toksycznych osób.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Następna

Wróć do Na zakręcie