Czy matrix stanie się rzeczywistością?

Rozwój nauki, naukowe ciekawostki, pseudo i paranauki. Sprytne i ciekawe rzeczy, badania i doswiadczenia.. Pisz o swoich zainteresowaniach.

Czy matrix stanie się rzeczywistością?

Postautor: OneNight » 11 gru 2016, 16:55

Matrix - film pozornie wyglądający jak science fiction. Nawet gdy wynaleziono gogle wirtualnej rzeczywistości, nikt oprócz redaktorów gazet nie myślał, że matrix może stać się rzeczywistością i to w wersji bardzo przypominającą filmową. Mimo ogromnego postępu technologicznego, wirtualna rzeczywistość dopiero raczkuje. Jesteśmy w stanie przenieść użytkownika do wirtualnego świata jedynie wizualnie(gogle vr) i dźwiękowo(słuchawki), jednak w fazie testów jest technologia powodująca, że będziemy mogli czuć nawet zapach! Ma to być możliwe dzięki sygnałom elektromagnetycznym - więcej mi nie wiadomo. Jak widzicie, być może za parę lat będziemy mogli oglądać filmy tak, jakbyśmy byli ich bohaterami. Na tym jednak się nie kończy - trwają też prace(o ile już ich nie skończono) nad urządzeniem przekazującym myśli do komputera - w domyśle dla osób sparaliżowanych. Jednak gdyby połączyć te wynalazki, możnaby stworzyć grę, która nie dość, że jest sterowana myślami, to jeszcze jest w stanie oddziaływać na nasze bodźce.
Awatar użytkownika
OneNight

Re: Czy matrix stanie się rzeczywistością?

Postautor: fruwla » 11 gru 2016, 18:44

OneNight pisze: możnaby stworzyć grę, która nie dość, że jest sterowana myślami, to jeszcze jest w stanie oddziaływać na nasze bodźce.

A moze taka gra juz dawno w rzeczywistosci
jest stworzona
przez superumysl rzadzacy wszechswiatem
i to wlasnie my, ludzie sterowani jego myslami,
gramy w niei - gre zwana zycie ???? :|
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: danut » 11 gru 2016, 19:02

fruwla pisze:
OneNight pisze: możnaby stworzyć grę, która nie dość, że jest sterowana myślami, to jeszcze jest w stanie oddziaływać na nasze bodźce.

A moze taka gra juz dawno w rzeczywistosci
jest stworzona
przez superumysl rzadzacy wszechswiatem
i to wlasnie my, ludzie sterowani jego myslami,
gramy w niei - gre zwana zycie ???? :|

:D Mamy nawet na to dowody, że właśnie tak jest. Patrz moje doświadczenia.
danut

Postautor: OneNight » 11 gru 2016, 20:32

danut, wątpie aby komukolwiek chciało się szukać i czytać twoje doświadczenia.

Proszę bez teorii spiskowych. To niedorzeczne. W grach zawsze znajdą się luki, które hakerzy użyją do oszukiwania - jeszcze nie widziałem, aby w prawdziwym świecie ktoś łamał prawa fizyki.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 11 gru 2016, 20:54

OneNight pisze:danut, wątpie aby komukolwiek chciało się szukać i czytać twoje doświadczenia.

Proszę bez teorii spiskowych. To niedorzeczne. W grach zawsze znajdą się luki, które hakerzy użyją do oszukiwania - jeszcze nie widziałem, aby w prawdziwym świecie ktoś łamał prawa fizyki.

A konkretnie o jakie prawa fizyki i ich łamanie Ci chodzi? Tu jest pies pogrzebany, gdy niektórym wydaje się, że to ludzie stworzyli te prawa i to one są wyznacznikiem dla wszystkiego i to ich ponieważ są udowodnione nie da się złamać. Tymczasem tak jak w fizyce newtonowskiej dotyczą one tylko zamkniętej przestrzeni, bo to co Einstein już nazywał upiornym oddziaływaniem na odległość odrzucono za nieistniejące. Nadto nic nie dzieje się według praw ludzkich, bo człowiek co najwyżej może te prawa odkryć i dzieje się to zwykle po uprzednim ich zaobserwowaniu w świecie, a nie po wprowadzeniu ich do świata przez człowieka. Czego nie widziałeś to ma nie istnieć? Jak można w ogóle tak powiedzieć, że jeśli ja czegoś nie wiem, czegoś nie znam to to coś nie istnieje?
danut

Postautor: OneNight » 11 gru 2016, 21:19

A widziałaś, żeby człowiek sobie lewitował do pracy i oszczędzał w ten sposób na paliwie?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 11 gru 2016, 21:36

OneNight pisze:A widziałaś, żeby człowiek sobie lewitował do pracy i oszczędzał w ten sposób na paliwie?

A jesteś pewien, że poznanie dogłębnie praw grawitacji wkrótce na to nie pozwoli? Gdyby wszyscy myśleli tak jak ty, to nie byłoby samolotów ani olbrzymich okrętów, bo przecież powiedziano by wtedy - a widziałeś, żeby coś cięższego od powietrza unosiło się w powietrzu, czy na wodzie.

OneNight sprawy zaś związane z jestestwem, z rzeczywistością rozpatrywane były według ludzkiej wiedzy przypisanej do danych okresów, dlatego uczłowieczono Boga, dlatego wymyślono takie miejsca jak pod ziemią to piekło, nad ziemią to niebo, a duszy ludzkiej poszukiwano w sercu. Mnie denerwuje to, że ludzie jakby zatrzymali się w swym pojmowaniu na średniowieczu i pomimo rozwoju rozumu w kierunku technologii, bez duszy materialnym - duchowość pozostawili na tym samym etapie co przed nim.
Jeśli dziś znamy holografię, bezprzewodowe przesyłanie obrazu i głosu na wielką odległość, komunikacje burzącą nie tak odległe przecież bariery, gdy sterowana ona była tylko z Ziemi, to możliwy jest w tym i o wiele dalszy postęp. A nadto jeśli to poznaliśmy i znajdujemy wypisz wymaluj do tego odnośniki i te same zjawiska w przyrodzie i w naszych życiach to już jesteśmy w stanie wyciągnąć ten wniosek co wyżej - nie wiemy kto tym steruje, ale ten umysł jest nieskończenie wielki, wykracza poza możliwości człowiecze i utrzymuje według swych praw cały Kosmos.

A to "danut, wątpie aby komukolwiek chciało się szukać i czytać twoje doświadczenia." - a to było niegrzeczne i poczułam jak patrzysz na mnie z wywyższeniem się, ale ci odpowiem nie udało ci się to poniżenie bo już bardzo dużo ludzi je zna i nie traktuje ich jako opowieści na haju przy następnej imprezie.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2016, 21:57 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: fruwla » 11 gru 2016, 21:57

OneNight pisze:
Proszę bez teorii spiskowych. To niedorzeczne. W grach zawsze znajdą się luki, które hakerzy użyją do oszukiwania -

I juz mamy wyjasnienie, hakerzy w grze nazwanej ludzkim zyciem, to po prostu wszystkie "ciemne "moce na uslugach "szatana". ;)
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: danut » 11 gru 2016, 21:59

fruwla pisze:
OneNight pisze:
Proszę bez teorii spiskowych. To niedorzeczne. W grach zawsze znajdą się luki, które hakerzy użyją do oszukiwania -

I juz mamy wyjasnienie, hakerzy w grze nazwanej ludzkim zyciem, to po prostu wszystkie "ciemne "moce na uslugach "szatana". ;)

No, a jak nie, jak tak :D A czym zajmuje się magia rytualna od tysięcy lat jak nie tym właśnie jak oszukać system?
danut

Postautor: OneNight » 11 gru 2016, 22:07

danut, zauważyłem że te "twoje doświadczenia" są u Ciebie częstym argumentem. Czy Ty uważasz, że wszyscy powinni je znać? Jakbyś była Hawkingiem, to bym się pokusił. Tego jest za dużo, zbyt porozrzucane i czasem mówisz takim językiem, że nie rozumiem co masz na myśli. Wyobraź sobie, że napisałem książkę na kilkaset stron i na każde pytanie odpowiadałbym "moje doświadczenia są dowodem". Chciałoby Ci się ją czytać? Równie dobrze mogę mówić, że Hawking w którejś z książek opisuje ruch planet, a nie podałbym cytatu i nazwy książki.

To raczej ja mam wrażenie, że patrzysz na nas z wywyższeniem, chwaląc się rzekomymi doświadczeniami, których nawet tu nie opisujesz.

Co innego gdy maszyna unosi człowieka, a co innego jak człowiek unosi się bez maszyn. Chodzi mi o łamanie praw, nie wykorzystywanie.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2016, 22:17 przez OneNight, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
OneNight

Następna

Wróć do Nauka