Dlaczego ludzie źle postepują

Rozwój nauki, naukowe ciekawostki, pseudo i paranauki. Sprytne i ciekawe rzeczy, badania i doswiadczenia.. Pisz o swoich zainteresowaniach.

Re: Dlaczego ludzie źle postepują

Postautor: fruwla » 10 sty 2017, 10:22

Nikita pisze:Ja Cale moje zycie splacam dlugi karmiczne i dostaje w dupe za kazde przewinienie...to dlaczego innym szczegolnie takim wredotom mialoby sie upiec? wkoncu jakas sprawiedliwosc musi byc?

Nikita, a moze na te wredoty, czeka jakas szczegolna karma, cos naprawde "wyjatkowego" kiedys.....moze ...
A ty, skoro za kazde przewinienie musisz od razu wyrownac , to moze znaczyc ze te "bledy"z Tu i Teraz masz juz splacone i nie beda one juz dla Ciebie obciazeniami karmicznymi. moze.....

Jesli chodzi o sprawiedliwosc, jestem przekonana, ze takowa nie istnieje nigdzie i nigdy !

Ale wierze w zadoscuczynienie. To taka namiastka...zeby nie bylo calkiem beznadziejnie i bez nadzieji :|
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Hansel » 10 sty 2017, 12:37

Nikita pisze:Ja Cale moje zycie splacam dlugi karmiczne i dostaje w dupe za kazde przewinienie...
A co cię takiego spotkało ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 10 sty 2017, 13:51

Jeśli mogę wrócić do tematu: myślę, że w grupie rówieśniczej, ew. w grupie młodzieży szkolnej, łatwiej o przemoc, poza tym przez dorosłych jest to traktowane z nienależytą uwagą i czujnością. W dorosłym wieku, gdy człowiek ma poczucie pewnej odpowiedzialności za swoje czyny (również tej karnej), a przy tym - gdy nierzadko sam już wiele doświadczył i niejednokrotnie musiał z pokorą przyjąć to, co los przynosi, znacznie częściej zastanawia się, zanim kogoś będzie dręczył (dorosły więcej widział w życiu, łatwiej mu o empatię). Oczywiście są też ludzie, którzy nie dojrzewają, zmieniają swoje zachowanie bardzo powoli, nie reformują swojego charakteru. Czasami wschodzi to w skrajność, gdzie przemoc staje się dotkliwym problemem na długie lata.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 10 sty 2017, 14:37

Mnie przypomina się ten eksperyment https://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyme ... 4%99zienny

Jak myślicie jak byście się zachowali gdybyście to wy w nim uczestniczyli ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: danut » 10 sty 2017, 21:53

Hansel - to zależy, w której grupie bym się znalazła. Jeśli w grupie strażników starałabym się być twarda, ale nei okrutna, nie stać mnie na okrucieństwa, jeśli w grupie więźniów - pewnie rzucałabym się do strażników za bezpodstawne bestialskie traktowanie mnie, no ale gdybym po zakończeniu dowiedziała się, ze to byli moi koledzy studenci, to wtedy już by mieli przechlapane dopiero. :) Ja jestem twarda, dużo wytrzymuje i sprawdzone mam to w życiu, nie jest łatwo mnie złamać, zdeptać i rzucić na kolana.
danut

Postautor: neuron » 11 sty 2017, 00:20

Hansel pisze:Mnie przypomina się ten eksperyment https://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyme ... 4%99zienny

Jak myślicie jak byście się zachowali gdybyście to wy w nim uczestniczyli ?

a ja nie zgodzilbym sie na taki eksperyment , w h mam, na co mi to i po co to komu ? co mam niby przez to udowodnic ?ze ludzie to świnie ?
to nie trzeba az eksperymentow ze sie o tym dowiedziec
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: fruwla » 11 sty 2017, 10:54

neuron pisze:
a ja nie zgodzilbym sie na taki eksperyment

Takie eksperymenty sa czasami dobrze platne, wiec mlodzi ludzie robia to i podobne dla pieniedzy.
...taaa, nadana bez odraniczen wladza zmienia ludzi, z niektorych wychodza uspione demony i rozkwitaja w zawrotym tempie.
Ale zeby zaraz niewinne swinie obrazac, no cos Ty Neuron,
ci te pozyteczne zwierzaki zrobily zeby je mieszac do takich" podlosci" ;)
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Nikita » 11 sty 2017, 16:06

Bo ludzie wcale nie sa tacy dobrzy...na pozor dobrzy, spokojni ludzie czesto Maja w sobie pewne zakatki bardzo niedobre....kto ma wyczucie to wyczuje takiego drania. W czasie pokoju ludzie zachowuja sie na zewnatrz niby poprawnie ale jak im wolno np mobingowac w pracy to robia to...nie wsyscy tacy sa...ale bardzo wielu ludzi. A jak dac im wladze lub nadarzy sie wojna to wtedy wychodzi z ludzi obruzydliwe zlo, ktore juz tam bylo ale ukryte.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 12 sty 2017, 13:03

cthulhu87 pisze:Jeśli mogę wrócić do tematu: myślę, że w grupie rówieśniczej, ew. w grupie młodzieży szkolnej, łatwiej o przemoc, poza tym przez dorosłych jest to traktowane z nienależytą uwagą i czujnością. W dorosłym wieku, gdy człowiek ma poczucie pewnej odpowiedzialności za swoje czyny (również tej karnej), a przy tym - gdy nierzadko sam już wiele doświadczył i niejednokrotnie musiał z pokorą przyjąć to, co los przynosi, znacznie częściej zastanawia się, zanim kogoś będzie dręczył (dorosły więcej widział w życiu, łatwiej mu o empatię). Oczywiście są też ludzie, którzy nie dojrzewają, zmieniają swoje zachowanie bardzo powoli, nie reformują swojego charakteru. Czasami wschodzi to w skrajność, gdzie przemoc staje się dotkliwym problemem na długie lata.

Ale dzieci nie raz potrafią być okrutne też wobec dorosłych np nauczyciela któremu zakładają kosz na głowę https://www.youtube.com/watch?v=DgIe4OfL-zo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 12 sty 2017, 15:24

Jak człowiek od dziecinstwa nie bedzie miał wpajanych zasad moralnych, to bedzie źle czynił i bedzie okrutny.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nauka