Uniwersytet spirytystyczny

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Uniwersytet spirytystyczny

Postautor: September518 » 18 lis 2011, 14:19

A może doświadczeni forumowicze napiszą maleńkie mini-wykładziki w zastępstwie Konrada.
Na przykład na temat:
Skąd wynika pewność spirytystów, że duchy istnieją? Może to tylko ulotna energia myśli? A może to Wszechmogąca Inteligencja, dla własnych potrzeb (dla rozwoju wszechświata), wprowadziła w umysły ludzkie nieistniejące zaświaty?
September518

Postautor: Voldo » 18 lis 2011, 15:51

September518 pisze: A może to Wszechmogąca Inteligencja, dla własnych potrzeb (dla rozwoju wszechświata), wprowadziła w umysły ludzkie nieistniejące zaświaty?

Tutaj przypomina mi się to, co opowiadał mi mój współlokator, jak mówił o jednym wykładzie G. Carlina...
Otóż... Jak wielu z nas wie, Ziemia nie może stworzyć sobie plastiku... I skąd tak na prawdę wiemy, czy nie stworzyła nas ona, nie stworzyła całej ludzkości po to, aby owa ludzkość dostarczyła jej plastiku? Może życiowym powołaniem każdego człowieka jest dostarczyć Ziemi jak najwięcej plastiku? I wtedy zaczęliśmy dostrzegać, ile tak na prawdę jest plastiku wokół nas :)

Ja mogę spróbować coś napisać, chociaż i tak lepiej by było, jakby pisał to ktoś bardziej doświadczony :)
Ale i tak spróbuję, bo i tak nie mam co robić :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 18 lis 2011, 19:37

Inne podejście- a moze to owa Wszechmocna Inteligencja stworzyła ludzi ponieważ sama chciała być człowiekiem?
Są tysiace mozliwosci (może raczej spekulacji),
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: September518 » 19 lis 2011, 09:40

atalia pisze:Inne podejście- a moze to owa Wszechmocna Inteligencja stworzyła ludzi ponieważ sama chciała być człowiekiem?

Idę dalej tym tropem.
Zakładam, że wszystko jest możliwe. Wszechmogąca Inteligencja może robić cokolwiek zechce. Jeśli chciałaby wyrazić się przez człowieka to jest nim. Ogarnia jego stadia rozwoju, wszystkie jego myśli, emocje i uczucia.
Z pozycji człowieka to przez moment nawet miło, bo jest się cząstką czegoś niewyobrażalnego, ale jak bliżej spojrzeć to w tej koncepcji każdy z nas jest królikiem doświadczalnym (temy zakrapiamy kwasem oczka, temu obcinamy nóżkę, temu zagramy na uczuciach itd.); i wszystko po to, żeby Wszechmogaca Inteligencja wszystkiego doswiadczyła. Wtedy przestaje być miło. Można tylko zadawać pytanie "po kiego grzyba nam to było?".
September518

Postautor: atalia » 19 lis 2011, 10:41

Idac tym tropem-jesli jesteśmy czastka Absolutu tzn. Wszechmoc chce za "naszym"posrednictwem doswiadczyć życia ziemskiego to raczej nie powinniśmy czuć się królikami doswiadczalnymi,a integralną częścia Wszystkiego Co Jest,która po serii wcieleń ziemskich wróci do Macierzy.Doswiadczenia ziemskie w tym kontekscie byłyby rodzajem "posagu",który wnosimy do Pola.
Ktoś(nie pamietam kto)powiedział:"jesteśmy ludźmi, gdyż Bóg chciał być człowiekiem".
Oczywiscie wszystko to o czym napisałam to takie prywatne rozwazania,nie posiadające mocy dogmatu i tak też proszę je traktować.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 19 lis 2011, 15:00

My,zyjący na ziemi w stanie wcielonym zapominamy o naszej prawdziwej tożsamości duchowej,o naszym dziecięctwie bozym i wszelkie niepowodzenia,troski a nawet tragedie życiowe traktujemy jako niezasłużony dopust bozy.Czymże jednak są nasze przejściowe ziemskie cierpienia wobec czekajacego nas wspaniałego finału-wszakze dość nieuchronnie jesteśmy skazani na sukces.
Jaka jest istota owego finału?Przekazy przeróżnej natury niewiele o tym mówią-czy bedzie to triumfalny powrót do Źródla?Myślę,że dla zdecydowanej wiekszosci z nas nie jest to zbyt nęcąca perspektywa,jako że wiaże się z nieuchronną utrata tego, nad czym ego pracowało przez wiele ziemskich wcieleń.
:?:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 19 lis 2011, 15:13

Jeszcze krótka uwaga-czy bylibyśmy a stanie w pełni docenić szczęscie,gdyby nie cierpienie?Myślę,ze raczej przyjęlibyśmy ten stan za coś naturalnego,zwyczajnego,"nic specjalnego".Dól istnieje tylko dlatego,że jest góra...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: September518 » 19 lis 2011, 20:31

atalia pisze:Inne podejście- a moze to owa Wszechmocna Inteligencja stworzyła ludzi ponieważ sama chciała być człowiekiem?

A może po prostu nie ma żadnej Wszechmogącej Inteligencji, ani reinkarnacji, a człowiek wymyślił te idee, podobnie jak różne filozofie czy religie, dla lepszego samopoczucia, dla podniesienia własnej wartości, dla ukrycia lęku przed śmiercią? Coraz większa liczba ludzi sądzi, że to co nas otacza to po prostu świat fizyki, a pozycja człowieka sprowadzona jest do roli obserwatora i zmian na niewielką skalę. Dawniej mówiono: nie będzie nas, będzie las. Teraz uważa się, że lasu też nie będzie.
September518

Postautor: Voldo » 19 lis 2011, 20:38

September518 pisze:A może po prostu nie ma żadnej Wszechmogącej Inteligencji, ani reinkarnacji, a człowiek wymyślił te idee, podobnie jak różne filozofie czy religie, dla lepszego samopoczucia, dla podniesienia własnej wartości, dla ukrycia lęku przed śmiercią?

No nie powiem, optymistyczne podejście.
Mocno powiało materializmem. A wiemy dlaczego materializm nie jest fajny.
Hm. Śmiercią? A można umrzeć wcale nie żyjąc? Bo czymże jest życie, jeśli nie ma sensu?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: September518 » 19 lis 2011, 20:45

Przyznaję, widać w mojej wypowiedzi "doła". Chciałabym mieć przekonanie, że jest inaczej.
September518

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce