Uniwersytet spirytystyczny

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Uniwersytet spirytystyczny

Postautor: Damian » 25 maja 2010, 08:18

Jeśli znajdą się chętni to min. jakie jest potrzebne to na kiedy przewidujesz zacząć ten kurs. :)
Damian

Postautor: konrad » 25 maja 2010, 10:16

Myślę, że chętni już są... Wstępnie start przewiduję za jakieś 2-3 tygodnie. Chyba tyle powinno wystarczyć, by przygotować podstawowe elementy kursu. Możliwe jednak, że poczekamy jeszcze odrobinę, by zachęcić więcej osób - to będzie jednak miało sens, gdy będzie już przygotowany opis kursu, jego zasady itp., żeby każdy mógł zdecydować, czy takie coś mu odpowiada.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 25 maja 2010, 11:58

konrad pisze:...żeby każdy mógł zdecydować, czy takie coś mu odpowiada.

Dobrą i wypraktykowaną metodą jest tzw. "lekcja próbna". Można ją tylko nazwać inaczej bo akurat to pojęcie wzięte jest z procedur szkół komercyjnych.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: konrad » 25 maja 2010, 14:07

Lekcja próbna to dobry pomysł... Myślę, że można w ogóle pierwszą turę szkolenia zrobić w naszym gronie, zanim trafi ono do ludzi z zewnątrz. W ten sposób łatwo będzie wyeliminować błędy, który zapewne znajdzie się trochę na samym początku.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 25 maja 2010, 14:43

konrad pisze:... łatwo będzie wyeliminować błędy ... zapewne znajdzie się trochę na samym początku.

Łatwo albo: łatwiej.

Błędów dydaktycznych nie sposób uniknąć, jak w każdej formie nauczania. To jest oczywiste dla każdego kto z nauczaniem miał cokolwiek wspólnego.

Dlatego dobrze byłoby wzorować się na procedurach już istniejących, w pewnym stopniu sprawdzonych.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: atalia » 26 maja 2010, 08:18

Nie wiem,czy w ogóle się nadaje na taki kurs,poniewaz jedną noga tkwię w spirytyzmie,a drugą w Monroe i Moenie.Prośba-może bys,Konradzie,to ocenił ? :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Robert » 26 maja 2010, 09:36

Z tego co znam Monroe'a to wydaje mi się że on poprzez swoje własne badania potwierdza istnienie świata duchowego co więcej badania są zadziwiająco(co dla nie których) zgodne ze spirytyzmem =)

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: Voldo » 26 maja 2010, 14:14

atalia pisze:Nie wiem,czy w ogóle się nadaje na taki kurs,poniewaz jedną noga tkwię w spirytyzmie,a drugą w Monroe i Moenie.

Wiesz, ja tam pytałem się kumpla, który jest katolikiem (praktykującym) czy chciałby w tym uczestniczyć. I wyraził chęć (mam nadzieję, że nie masz, Konradzie, nic przeciwko temu, żeby uczestniczył? :P Uprzedzam, że nie jest on jakimś fanatykiem, który to by przekonywał o racjach Kościoła... Chętnie słuchał tego, co mu mówiłem i nawet troszeczkę czytał KD kiedy ja ją miałem w szkole).
Więc wiesz :P
Myślę, że co do nadawania się, to każdy się nadaje, jeśli tylko chce.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 26 maja 2010, 15:46

Voldo,ale ten Twój kumpel nie jest katolikiem w typie A...mam nadzieję ? :P
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 26 maja 2010, 16:25

Odpowiadając na pytania atalii i Voldo, czy w kursie mogą brać udział katolicy, zwolennicy Moena, fani UFO, muzułmanie, buddyści itp. odpowiadam, że oczywiście TAK :)

Celem spirytyzmu jest łączenie ludzi, a nie szukanie sztucznych podziałów. Jedyne czego chciałbym uniknąć, to uczestnictwo osób nieuprzejmych, z góry wszystko krytykujących, którzy mogliby wprowadzić zamieszanie...

Każdy natomiast, kto rzetelnie chciałby spirytyzm poznać, jest mile widziany. I nie musi od razu stawać się spirytystą. Nawet jeśli będzie potem naszym przeciwnikiem, wolę, żeby stawiał zarzuty spirytyzmowi, najpierw dobrze go poznawszy.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce