Uniwersytet spirytystyczny

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Uniwersytet spirytystyczny

Postautor: Voldo » 23 gru 2010, 13:58

Jak dla mnie - bardzo dobry termin.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Melys » 23 gru 2010, 14:13

mnie też - termin ok. Tylko ja nie mam mikrofonu - tzn mam popsuty.
ale ja słyszę - chyba.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 23 gru 2010, 14:32

Jeśli komuś działają głośniki w komputerze, powinien być w stanie wszystko dobrze słyszeć.
Pierwsze spotkanie jest zresztą właśnie po to, by wszystko przetestować.

A mikrofon nie jest potrzebny, jak już wspominałem. Będzie można pisać.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 23 gru 2010, 14:40

Ja myślę że sporo zależy od formy spotkań. Bo przecież jest tak że pisząc można wypowiadać się staranniej, można też tekst po napisaniu sprawdzić przed wysłaniem.

ps.: Ja kiedyś miałem mikrofon i myślałem że jest popsuty a okazało się że to kwestia jakiejś aplikacji która była po prostu do pobrania z sieci. Podobnie jest z niektórymi programami psychotechnicznymi: działają tylko po zainstalowaniu na komputerze aplikacji, z reguły freeware i easyaccess.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: konrad » 23 gru 2010, 15:08

Myślę, że ze względu na spore zainteresowanie, przyjmiemy formę 45-minutowy wykładu na dany temat + sesja pytań i odpowiedzi, dyskusja itp.

W odróżnieniu od spotkań PTSS-owych, nie będę też przesyłał tekstów wcześniej. Będą dostępne po spotkaniu, a także ich fragmenty będą pokazywane w czasie wykładów.

Tak, jak już kiedyś napisałem, postaram się, by każde ze spotkań było dostępne także później on-line dla uczestników kursu, więc w dowolnym momencie będzie można je odszukać.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 23 gru 2010, 15:29

konrad pisze: ... postaram się, by każde ze spotkań było dostępne także później on-line dla uczestników kursu, więc w dowolnym momencie będzie można je odszukać.

O, to bardzo ważne. Bo te nasze spotkania na Nowolipiu czy pod mostem Poniatowskiego są bardzo ulotne dla nas i niedostępne dla całej reszty.

ps.: Postanowiłem się tu wpisywać mniej za to na temat, o ile będę potrafił.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: konrad » 23 gru 2010, 17:40

Myślę, że warunkiem zaliczenia kursu będzie jednak obecność na spotkaniach, choć oczywiście frekwencja nie musi wynosić 100%.

Samo ukończenie kursu oczywiście nie będzie dawać jakichś specjalnych przywilejów poza osobistą satysfakcją ze zdobytej wiedzy. Będzie jednak niezbędne do tego, by uczestniczyć w bardziej zaawansowanych szkoleniach, zwłaszcza tych związanych z rozwojem zdolności medialnych.

Generalnie sprawdza się to w Brazylii i stamtąd mam zamiar czerpać wzorce, dostosowując je na polski grunt. W tej chwili mają oni gotowe trzy duże kursy:
1) Kurs podstawowy składający się z trzech tomów, będący de facto analizą podstaw spirytyzmu i Księgi Duchów
2) Kurs rozwoju mediumicznego (dwa tomy)
3) Kurs rozszerzony składający się z dwóch części (analiza religijna i naukowa)

Mi marzy się stworzenie w przyszłości prawdziwego uniwersytetu spirytystycznego, w którym w kolejnych etapach prowadzilibyśmy zajęcia np. z historii spirytyzmu itp. równolegle do innych. Czyli wszyscy zaczynaliby od kursu podstawowego, a potem mogliby wybierać to, co ich interesuje, czyli część historyczną, naukową, filozoficzną, religijną, mediumiczną itp.

Myślę, że za jakiś czas uda się to zrealizować.

Dobrym pomysłem będzie też rozreklamowanie naszego kursu na Facebooku i portalu. Może znajdzie się nieco więcej chętnych. Ideałem byłaby kilkunastoosobowa grupka, która jest w miarę realna biorąc pod uwagę nawet samych forumowiczów. Na kurs można będzie się zapisywać jeszcze jakiś czas po jego rozpoczęciu, ale w pewnym momencie zamkniemy zapisy, a nowe osoby będą musiały poczekać na kolejną edycję. Ewentualnie można pozwolić im brać udział na zasadzie wolnych słuchaczy, którzy mogą podłączyć się i brać udział w zajęciach, ale nie będą w stanie zaliczyć kursu, jeśli nie przerobią całości materiału...

Spirytyzm wymaga cierpliwości i to właśnie tę cechę będziemy chyba przede wszystkim ćwiczyć :D
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 23 gru 2010, 18:03

konrad pisze:Generalnie sprawdza się to w Brazylii i stamtąd mam zamiar czerpać wzorce, dostosowując je na polski grunt. W tej chwili mają oni gotowe trzy duże kursy:
1) Kurs podstawowy składający się z trzech tomów, będący de facto analizą podstaw spirytyzmu i Księgi Duchów
2) Kurs rozwoju mediumicznego (dwa tomy)
3) Kurs rozszerzony składający się z dwóch części (analiza religijna i naukowa)

Znaczy wszystko jest kursem internetowym? Czy tylko pierwsza część?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 23 gru 2010, 18:31

Voldo pisze:Znaczy wszystko jest kursem internetowym? Czy tylko pierwsza część?

Wszystkie kursy, które stworzyli Brazylijczycy, to kursy stacjonarne, które stosowane są w wielu ośrodkach spirytystycznych na całym świecie (np. używa ich Charles Kempf we Francji i sprawdzają się tam bardzo dobrze). To po prostu uporządkowany materiał dydaktyczny z różnymi sugestiami. Ja przerobię go na kurs internetowy, który de facto będzie się różnił od tradycyjnego tylko tym, że nie będziemy się widzieć na żywo.

Kursy rozwoju mediumicznego, jeśli chodzi o część teoretyczną, można będzie też prowadzić przez internet - nie ma z tym problemu. Każdy będzie jednak musiał zająć się częścią praktyczną we własnym zakresie, a lepiej mówiąc w zakresie grupki spirytystycznej, która z pewnością się stworzy tak, gdzie on jest (2-3 osoby powinny wystarczyć).

Ważne jest jednak, by każdy przeszedł taki kurs. Wówczas sam powinien czuć się na siłach do tego, by eksperymentować nawet bez pomocy osób bardziej doświadczonych. To trochę jak z grupką warszawską - jesteśmy zdani na to, by działać samodzielnie, mając wsparcie spirytystów z zagranicy.

Chciałbym, żeby ten internetowy kurs umożliwił stworzenie grup spirytystycznych w różnych miejscach, w całym kraju i wyszkolił grupę osób, które:
1) będą mogły podobny kurs stacjonarny zorganizować u siebie, jeśli uznają to za dobry pomysł
2) będą czuły się na siłach, by przejść do praktyki mediumicznej, jeśli będą chciały - praktyka ta może być różnorodna: od fluidoterapii, która jest najprostszą metodą (czyli przekazywanie fluidów od Duchów celem polepszenia stanu fizycznego i psychicznego uczestników) po uwalnianie od opętań (przechodząc przez milion pośrednich stopni). Ważne jest, by każda osoba wiedziała, co może ją czekać na takim spotkaniu i jak się wtedy zachować. Oczywiście wszyscy członkowie PTSS będą do dyspozycji, żeby pomagać, nie zawsze jednak będziemy mogli fizycznie się udać w dane miejsce.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 23 gru 2010, 19:04

Aha, dobrze, dziękuje Ci Konradzie za informacje :)
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce