Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Postautor: cthulhu87 » 14 paź 2014, 15:27

Przecież można zarabiać jako medium, brać od ludzi pieniądze i robić co się komu podoba. W wolnym kraju nikt tego nie zabrania. Tylko po co na siłę podpinać pod to system Kardeca, który odrzucał ideę czerpania korzyści materialnych z mediumizmu? Nikt nikomu nie zabrania być medium niespirytystycznym.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 14 paź 2014, 16:19

Krzysztofie, Chico Xavier nie bardzo miał wybór, czy być medium, czy nie.
Moim skromnym zdaniem, możemy go stawiać za wzór, jak powinna się zachowywać osoba obdarzona takimi zdolnościami.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 14 paź 2014, 16:37

cthulhu87 pisze:Przecież można zarabiać jako medium, brać od ludzi pieniądze i robić co się komu podoba. W wolnym kraju nikt tego nie zabrania. Tylko po co na siłę podpinać pod to system Kardeca, który odrzucał ideę czerpania korzyści materialnych z mediumizmu? Nikt nikomu nie zabrania być medium niespirytystycznym.

Czy mógłbyś rozwinąć pojęcie: "korzyści materialne" w swoim słowa tego rozumieniu?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 14 paź 2014, 16:54

Słowa "korzyści" oraz "materialne" są zrozumiałe w języku polskim, a więc nie mógłbym.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 14 paź 2014, 17:43

Według tak wyczerpujacej Twojej wypowiedzi wnioskuję, że wszyscy lekarze leczą dla korzyści materialnych.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 14 paź 2014, 21:17

Niech żyje ścisłość i logika! :roll:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zbyszek » 14 paź 2014, 23:01

Margerita pisze:W Ewangelii według spirytyzmu na str. 289 jest fragment dotyczący Medium: "....jeżeli sami nie wykorzystują swoich zdolności, by się rozwijać - są jak nieurodzajne drzewo figowe; Bóg odbierze im dar...."

Czyli wynika z tego, że medium nie może pozostawić swojego daru odłogiem, tak jak niektórzy wspomnieli, że lepiej niech nie pomaga, niż ma brać za to opłatę.

Ale co do opłaty to drugi fragment: "...gdy jednak, korzystając ze swych cennych zdolności, oddalają się od wyznaczonego przez Boga celu;... jeśli, posługując się nimi, realizują przyziemne interesy:...Bóg odbierze im dar..."

Problem powstaje co należy rozumieć pod pojęciem "przyziemne interesy", czy tworzenie sekt i kierowanie ludźmi jak własnymi niewolnikami, czy też budowanie wystawnej willi, czy także zwykłe życie. Dla mnie zadbanie o środki na egzystencję ziemską to nie "przyziemne interesy".

Pojęcie medium i bioterapeuty miesza się, gdyż w księdze medium bioterapeutów określa się mianem medium leczące (str 240). Według tego rozdziału medium leczące czy wierzy w duchy czy też nie, to w trakcie leczenia danej osoby, otaczany jest dobrymi duchami, które przybywają aby pomóc. Z tego wynika, że jeżeli leczenie odbywa się w dobrej wierze i w miłości to dobre duchy przybywają nawet niezapraszane. Z tego też rozdziału wynika, że żadna osoba leczące nie korzysta tylko i wyłącznie ze swoich sił witalnych.

Następna sprawa to dar. Mówicie, że medium (każdego rodzaju także bioterapeuta) otrzymało dar za darmo, więc za darmo powinno się tym darem dzielić. Przyszła mi na myśl Whitney Houston - wybitna piosenkarka - urodziła się z tym darem, a więc ma go za darmo; Jan Matejko - wybitny malarz - urodził się z tym darem. Te osoby nie dzieliły się tym darem za darmo. Gdyby Jan Matejko miałby iść do pracy, a malować tylko charytatywnie to nie powstałoby wiele jego dzieł. Co do Matejki to swoimi pracami dzielił się zarobkowo, ale też charytatywnie. Dlatego mimo sławy miał problemy finansowe.

Dlaczego o tym wspominam. W księdze mediów na str. 246 jest wspomniane: "...wszelkiego rodzaju geniusze - artyści, naukowcy, literaci - to niewątpliwie Duchy rozwinięte...ponieważ osoby takie uważa się za zdolne, ulegają inspiracji Duchów, które chcąc doprowadzić do wykonania jakiejś pracy, podsuwają im odpowiednie myśli. Z tego też powodu określa się je mianem mediów nieświadomych."

Dlaczego w takim razie artystów obdarzonych darem traktujecie inaczej niż media leczące? Rozumiem kiedy chodzi o media kontaktujące się z duchami - tu także uważam, że nie należy pobierać opłat. Ale chciałabym się, od bardziej ode mnie światłych, dowiedzieć jaka jest różnica między obdarowanymi różnymi darami.

Jak widzę nie czytałaś dokładnie moich wypowiedzi albo źle zrozumiałaś. Podstawowa zasada o której zapominasz jest fakt ze medium jest tylko narzędziem inaczej telefonem, który zawsze dzwoni z tamtej strony. Podczas wszystkich kontaktów, prawdziwym protagonista jest duch, który wykorzystuje materie/ciało/ medium do kontaktu i do leczenia gdy o tym mowa. Duch przesyła fluidy swoje, wykorzystując tez po części w niektórych przypadkach fluidy medium. Gdyby takie medium, brało za to pieniądze na sto procent, straciło by możliwość pomocy, gdyż duch by od takiej osoby się oddalił. Inna sytuacja o jakiej tez wspomniałem są osoby które, posiadają duży ładunek energetyczny swojego ciała, nauczyli się jak dokonywać leczniczego magnetyzowania. Takie osoby są jak osoby które wykonują akupunkturę, mano punkturę lub lekarz który zajmuje się leczeniem, umiejętnościami które nabył.
Dodając jeszcze, każda osoba dobra, jest wspomagana przez świat duchowy, dlatego tez wspominałem ze lekarze, wykonując swój zawód tez otrzymują pomoc, choć ta pomoc jest inna.
Utrata mediumizmu, jest powszechna, często się ja traci, przez złe wykorzystywanie jej, np. branie pieniędzy. Bracia duchowi mogą zablokować ja, jeżeli wykorzystuje się ja do nie czystych celów.
Wyobraź sobie co by zrobiła osoba, która utraciła swoja zdolność?, w większości wypadków zaczęła oszukiwać ludzi, by nie stracić klientów. W innym wypadku za co by się utrzymała?
Ścieżka brania pieniędzy za coś, co do nas nie należy, jest ślepą ścieżką.
W następnej kwestii, tez mylisz pojęcia, nie można porównywać zdolności mediumizmu do zdolności muzycznej lub malarskiej. Zdolność mediumizmu może być dana tylko w tej inkarnacji, w następnej może jej nie być. Zależy ona w dużej mierze od ciała. Natomiast zdolności muzyczne lub malarskie są zdolnościami naszego ducha i ich nigdy nie stracimy. Możemy je mieć tylko w następnej reinkarnacji uśpione. Osoba z określonymi zdolnościami, zawsze jest inspirowana, przez świat duchowy, często nawet dzieła które powstają lub zobaczyły światło dzienne, istniały już w świecie duchowym. Człowiek ten miał po prostu taka misje, przeniesienia ich na grunt ziemi.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 15 paź 2014, 06:51

Zbyszku, a co powiesz o Janie od Boga? To medium leczace i biorące wynagrodzenie. Czy go potępiasz za to?
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Margerita » 15 paź 2014, 08:17

Zbyszku,

Nie miałeś do czynienia z bioterapeutami, którzy leczą od 30 lat i biorą wynagrodzenie. Poczytaj sobie o Mirosławie Biernackim. Jest zapraszany do Anglii, Czech, jeździ do Niemiec. Z powodzeniem uzdrawia, ma świetne wyniki leczenia nowotworu, współpracuje z lekarzami. Co ciekawe to często lekarze kierują do niego swoich pacjentów mówiąc im, że są bezradni. Nie stracił swoich zdolności, nie pracuje na swojej energii, wiem o tym bo znam go osobiście.
Podczas zabiegu bioterapii nie czeka się, aż duch przyjdzie i przekaże fluidy, to bioterapeuta łączy się ze źródłem energii miłości Boga, którą sprowadza i przekazuje danemu człowiekowi.

Rozumiem twoje wypowiedzi, cały czas sama twierdzę, że medium to tylko przekaźnik pomiędzy światem duchowych a naszym. Ale sądzę, że wiedza przekazywana przez duchy poprzez media piszące, która ma nas nauczyć, albo uświadomić jest innym przekazem niż przekaz medium leczącego, która ma wspomóc danego człowieka przy jego postanowieniu poprawy.

Wiedza przekazywana przez duchy np. książki Chico Xavier były skierowana do wszystkich, dla całego świata ziemskiego. Medium leczące przekazuje informacje, pomaga tylko i wyłącznie danemu człowiekowi, w danej chwili. Więc jest to podejście indywidualne. Poza tym Chico, aby mógł zająć się pisaniem zachorował i otrzymał rentę. Czy ktoś z was przyszedłby do bioterapeuty, który jest na rencie? nie sądzę. Bo jeśli jest bioterapeutą to powinien siebie uzdrowić, a jeśli siebie uzdrowi to straci rentę.

Jeśli chodzi o zdolności mediumiczne to te pochodzą także inkarnacyjnie. Byłam na hipnozie regresyjnej u Andrzeja Kaczorowskiego (następna sława międzynarodowa, m.in. szkolił radzieckie wojska). Nie z myślą o tym, aby dowiedzieć się o moich przeszłych wcieleniach. To stało się uboczną ścieżką. Dowiedziałam się, że między innymi byłam szeptuchą na Sybirze. Nie chcę tu pisać o wszystkim. Chcę podkreślić, że te zdolności przechodzą inkarnacyjnie, według mnie to duch poszukuje takiego ciała, aby mógł kontynuować pracę, w której się szkoli, rozwija... czyli wypełnia swoją misję. Zdolności mediumiczne także rozwijają się w kolejnych inkarnacjach. Zauważ, że w każdym przypadku czy to talentu muzycznego, malarskiego czy mediumicznego, jedni pięknie śpiewają a inni są diwami operowymi, jedni ładnie rysują, a inni stają się sławami międzynarodowymi i to samo jest z darem mediumicznym. Sam Kardec zauważa, że medium są na różnych poziomach.
Poprzez różne szkolenia w zakresie bioterapii poznałam różne osoby z takimi samymi doświadczeniami reinkarnacyjnymi jak moje.

Nie jest moją wolą was przekonywać, że nauki Kardeca są błędne. Chcę tylko zwrócić uwagę, że w naukach Kardeca nie jest dostatecznie rozwinięty temat mediumizmu leczącego. Według mnie są one niepełne, albo podane w takiej treści, jaka na tamte czasy była wystarczająca.
Ruch spirytystyczny jako wolontariat jest dla wielu osób na pewno zbawienny, ale oni nie uzdrawiają jak bioterapeuta lecz przekazują nauki Kardeca, próbują wspomóc ludzi poprzez rozmowę, zrozumienie, empatię....

Czytałam uważnie Kardeca i jest tam wzmianka o mediach, które pobierają pieniądze za swe usługi. Z tym, że nie zostali oni potępieni, ani nie znalazłam wzmianki o zakazie, lecz insynuację, że powinny to być bezpłatne usługi, aby osoba korzystająca z tych usług czuła czystość intencji. Czyli wiedziała, że nie przyszła do naciągacza.
Nie chodzi mi o to, żeby ruch spirytystyczny przestał być wolontariatem. Chodzi mi o to, że nie należy potępiać bioterapeuty, który pobiera wynagrodzenie, mówiąc ludziom, że taki bioterapeuta utraci swoje zdolności natychmiast jak weźmie wynagrodzenie. Straci swe umiejętności, kiedy w swej pracy przestanie myśleć z miłością o ludziach i niesieniu im pomocy, a zacznie liczyć pieniądze w czasie zapisywania ludzi na następną wizytę.
Margerita

Postautor: 000Lukas000 » 15 paź 2014, 09:21

Margerita pisze:Podczas zabiegu bioterapii nie czeka się, aż duch przyjdzie i przekaże fluidy, to bioterapeuta łączy się ze źródłem energii miłości Boga, którą sprowadza i przekazuje danemu człowiekowi.

A częstotliwości wibracyjne, są bardzo zróżnicowane między ludźmi, co powoduje skutki o których mówiłem wcześniej.
Jak więc wytłumaczysz że energoterapeuta samodzielnie łączy się z energią która ma częstotliwości biliardy wyższe niż on sam posiada? Według mnie to po części tak jak by podłączyć zwykłą żarówkę do gniazdka z siłą. Musi istnieć jeszcze jakiś pośrednik, który tą energię modyfikuje, by jej nadmiar i siła nie zabiła energoterapeuty.

Świetny przykład z księgi mediów, jak wspomniane było, o próbie namagnetyzowania zwierzęcia ludzkim fluidem, zwierze to zmarło.
A przepaść między człowiekiem a zwierzęciem jest znacznie mniejsza niż pomiędzy człowiekiem a "źródłem energii miłości Boga".

Energoterapeuta może wykonywać zabiegi zwierzęciu ponieważ dostaje już odpowiednio zmodyfikowaną energię.
Bioenergoterapeuta przekazując zindywidualizowany fluid to zwierze zabije.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce