Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Postautor: konrad » 08 sty 2011, 19:50

W Kardecu cenię właśnie to, że próbował pisać wszystko jasnym i zwięzłym językiem, unikać nieporozumień słownych itp. Więc odróżnienie spirytyzmu od spirytualizmu uważam za istotne.

Co do działalności PTSS i działalności mediumicznej - jeśli komuś nie podoba się to, co robimy, niech po prostu założy sobie własne stowarzyszenie i działa. Nikt nikogo do niczego nie przymusza.

Jestem przekonany co do tego, że w Polsce znaleźć można wiele dobrych i wiarygodnych mediów, niestety znaczna większość tych, których nazwiska znane są z prasy i telewizji to ludzie, którzy kierują się chęcią zysku a nie dobrem ludzkości. Właśnie zamknąłem jeden temat o płatnym mediumizmie i nie zamierzam się nad tym dłużej rozwodzić. Jeśli ktoś uzna, że nasza działalność jest wartościowa, zgłosi się do nas. My nie musimy nikogo na siłę szukać.

A poza tym, kto powiedział, że w PTSS nie ma mediów? To, że nie trąbimy o tym na lewo i prawo, nic nie oznacza ;) Poza tym nie trzeba być medium, żeby uczestniczyć w spotkaniach mediumicznych i badać zjawiska spirytystyczne i przekazy z zaświatów. Weźmy to zawsze pod uwagę.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ewa Fortuna » 08 sty 2011, 20:25

konrad pisze:
A poza tym, kto powiedział, że w PTSS nie ma mediów? To, że nie trąbimy o tym na lewo i prawo, nic nie oznacza ;)

No to szkoda,ze sie ukrywa tak zaciekle to medium,bo chętnie bym poczytała o jego pracy. Nauki nigdy za wiele,no ale może na spotkaniu będzie? :D

Poza tym nie trzeba być medium, żeby uczestniczyć w spotkaniach mediumicznych i badać zjawiska spirytystyczne i przekazy z zaświatów. Weźmy to zawsze pod uwagę.

Z tym sie zgodzę jak najbardziej.
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: Luperci Faviani » 08 sty 2011, 21:46

lokio pisze:Wertując strony Towarzystwa i forum nie znalazłem niestety żadnych wiadomości(nieliczne pomijam) na temat wspólczesnych mediów żyjących w Polsce. Może by tak założyć listę. Na forum są uczestnicy z różnych miast Polski. Na pewno wiedzą, kto żyje w ich stronach. Można by(oficjalny list od Towarzystwa z prośbą o informacje mógłby od razu weryfikować ich uczciwość) przeprowadzić z nimi wywiady, zobaczyć jak pracują, zaprosić na spotkania. Posłuchać o ich doświadczeniach, o ich życiu. Porównać ich wiedzę z książkową...

Myślę, że dobrym pomysłem jest aby PTSS weryfikowało polskie media, ale z drugiej strony, po co? Mieliśmy nie mówić o pieniądzach, ale czemu miałaby służyć taka kontrola, jeśli nie nadaniu medium wiarygodności, na której owe medium mogłoby chcieć zarobić? Hmm... Myślę, że bardziej prawdopodobne jest to, iż w przyszłości PTSS będzie dysponowało kilkoma sprawdzonymi i darmowymi mediami, które będą rozwiązywały problemy osób zgłaszających się właśnie do PTSS. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jakieś polskie medium nawiązało z nami kontakt i współpracę.

Kiedyś poprzez forum osobiście udzieliłem kilka rad osobie, która poszukiwała medium. Niejaki Trol1 podesłał mi kilkanaście linków do różnych stron internetowych wróżek, a ja po wstępnej weryfikacji wszystkie odrzuciłem, bo według mnie były mało wiarygodne. Można więc powiedzieć, że w tym zakresie PTSS wykonało swoje zadanie, a moja wiedza teoretyczna okazała się bardzo przydatna, chociaż niektórzy uważają, że czytanie książek jest stratą czasu - bez złośliwości.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 08 sty 2011, 22:30

Co mnie fascynuje w ludziach,a ściśle mówiac w mediach o których wspomniałam?Właśnie ich działalność charytatywna,chęć niesienia pomocy,bezinteresowność i życzliwość-nie sądze,żeby były to cechy,które należałoby potepić,a tak wynika z wypowiedzi lokio.Myślę,że osoby te mogą stanowić wzór dla każdego z nas-gdyby było wiecej takich ludzi jak oni,świat stałby się nieporównanie lepszy.Tak wiec,lokio,szermujesz argumentami,które obracają się przeciwko Tobie.
Czy zazdroszcze im zdolności mediumicznych,co mi zarzucasz,znając mnie chyba lepiej niż sam siebie znam?Wręcz przeciwnie,zdolnosci mediumicznych nikomu nie zazdroszczę, a nawet powiem wiecej-miałam kontakty z TAM(zweryfikowane wręcz piorunującymi faktami,z podaniem nazwisk osób),ale na razie nie zamierzam owych eksploracji kontynuowac,myślę,że po prostu nie jestem jeszcze na nie gotowa.Za szybko i za łatwo to wszystko poszło, na razie zamierzam trzymać sie twardo ziemi, co nie oznacza,że kiedyś jeszcze do swoich badan nie wrócę.
I tym samym zamykam swój udział w tej jałowej,niczego ciekawego nie wnoszącej do tematu dyskusji.
Aha,jeszcze jedno-zewsząd słyszę nawoływania,bym kontynuowała swoje prace nawiazujac kontakty z duszami zmarłych,ale ja się wcale do tego aż tak nie kwapię ku zdziwieniu niektórych osób("umiesz to robić i nie chcesz?!")
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Ewa Fortuna » 09 sty 2011, 10:53

Luperci Faviani pisze:
lokio pisze:Wertując strony Towarzystwa i forum nie znalazłem niestety żadnych wiadomości(nieliczne pomijam) na temat wspólczesnych mediów żyjących w Polsce. Może by tak założyć listę. Na forum są uczestnicy z różnych miast Polski. Na pewno wiedzą, kto żyje w ich stronach. Można by(oficjalny list od Towarzystwa z prośbą o informacje mógłby od razu weryfikować ich uczciwość) przeprowadzić z nimi wywiady, zobaczyć jak pracują, zaprosić na spotkania. Posłuchać o ich doświadczeniach, o ich życiu. Porównać ich wiedzę z książkową...

Myślę, że dobrym pomysłem jest aby PTSS weryfikowało polskie media, ale z drugiej strony, po co? Mieliśmy nie mówić o pieniądzach, ale czemu miałaby służyć taka kontrola, jeśli nie nadaniu medium wiarygodności, na której owe medium mogłoby chcieć zarobić? Hmm... Myślę, że bardziej prawdopodobne jest to, iż w przyszłości PTSS będzie dysponowało kilkoma sprawdzonymi i darmowymi mediami, które będą rozwiązywały problemy osób zgłaszających się właśnie do PTSS. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jakieś polskie medium nawiązało z nami kontakt i współpracę.

Moim zdanie absolutnie nie kontrolować,nie weryfikować,ale po prostu porozmawiać.Dowiedzieć sie jak taka praca na codzień wygląda,jak ludzie proszący o pomoc odbieraja takie przekazy....
Jutro z urlopu wraca mój znajomy który ma namiar na kogoś kto jest PODOBNO medium [starszy pan,gdzieś juz o tym na forum pisałam]Ten starszy pan spotyka sie co jakiś czas z jakaś grupa osób i robią seanse. Moze na spotkanie w Krakowie uda mi sie go zaprosić,a moze i jego znajomi przyjdą?
Z tego co wiem to ta grupa osób nie zajmuje sie tym zawodowo,tylko tak dla siebie organizują takie spotkania.
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: lokio » 09 sty 2011, 16:52

Pobuszowałem trochę w sieci i coś niecoś znalałem. W kolejności alfabetycznej;
Anna Fijałkowska, Łódź
http://republika.pl/annafijalkowska/lodz.htm

Tamara Jermakowa-Szymańska, Warszawa/ Bielsko-Biała
http://jermakowa.republika.pl/

Bożenna Kędzierzawska
http://www.nieznanyswiat.pl/content/view/432/49/

Lucyna Łobos, USA/ Łódź
http://www.koniecswiata.org/?lucyna-lobos,37

Elżbieta Nowalska, Warszawa
http://www.nowalska.com.pl/

Wanda Prątnicka, Gdynia
http://www.egzorcysta.pl/

Może jest więcej takich kobiet. Czy ktoś miał z nimi kiedykolwiek do czynienia?
lokio

Postautor: atalia » 09 sty 2011, 17:36

O,trzeba będzie zorientować się w cenach...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Ewa Fortuna » 09 sty 2011, 17:50

Panią Prątnicką znam osobiście.
Bardzo mi pomogla.To ona mnie oczyscila parę lat temu kiedy za duzo widziałam i słyszałam. Ona jest egzorcystką.

Panią Nowalską tez znam osobiście. Dusza człowiek:)
Ale One nie są medium [chyba]
Mają wprawdzie kontakt z tamtą stroną,ale nie robią tego w formie seansów,duch nie wnika w ich ciała.
Pani Nowalska raczej rozmawia[ma przekazy] od jakis Przewodników Duchowych,ale chyba nie od zmarłych.Jednak nie jestem tego na 100% pewna.
Tylko na filmach widzialam seanse spirytystyczne,falujące cialo medium,jego dziwny wzrok,ale może takie efekty są robione na potrzeby filmu ?
[Ooo!! Konrad mógł by napisać parę słów jak taki seans wyglada,bo chyba widział?]
Seans Pani Nowalskiej wyglądał zupełnie normalnie i rozmawia,wygladała normalnie i mówiła normalnie.
Może mam fałszywe wyobrażenie o seansach? Ale tak jak mówie,znam je tylko z tv.

Byłam też na spotkaniu z Panią Pani Lucyny Łobos,ale jej przekaz jest dla mnie mało wiarygodny.Tak zwany "zimny przekaz" Na dziesiątki zadanych przez ludzi pytań ani raz nie odpowiedziała jasno.Wszytko było bardzo ogólne i w zasadzie każdy mógł by taki przekaz wymyślić.
Innych pań nie znam.

Co do cen.
Pani Prątnicka cena 6 lat temu 350 zł. Poniewaz w mojej rodzinie nie tylko ja byłam oczyszczana,pozwolila mi zapłacić w ratach.Nie wazne jak długo bedę splacała.Nie ustalila kiedy i ile.Jak bede miala to mam posyłać.
Oczyszczanie zaczęła w tym samym dniu kiedy sie zgłosiłam.Nie czekała na pierwszą rate.
Pani Nowalska nie wiem ile bierze,bo byłam u niej na wykładzie [kursie] w trakcie którego był robiony przekaz.
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: atalia » 10 sty 2011, 15:00

Medium jest każda osoba,otrzymująca przekazy od Duchów,niezależnie od sposobu,w jaki to czyni.
Fragment ksiażki Allana Kardeca "Czym jest spirytyzm":

"Media wykazują wielką różnorodnosć jesli chodzi o swoje zdolności, co umożliwia jednym w większym,innym w mniejszym stopniu otrzymywanie takiego czy innego zjawiska,takiego czy innego rodzaju przekazów.W oparciu o rodzaj zdolności wyróżniamy media do efektów fizycznych,do komunikacji inteligentnych, widzące,mówiące,słyszące,czujace,rysujace,media-poliglotów,poetów,muzyków,media piszące itd.Od medium mozna oczekiwac jedynie tego,do czego predestynują je jego umiejętności..."

Z definicji zatem wynika,że wszystkie wymienione panie są mediami,oczywiscie zakładając,ze są osobami uczciwymi...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: lokio » 19 sty 2011, 15:01

Zadzwoniłem do Pani Anny Fijałkowskiej. Bardzo miła, wyciszona kobieta. Obecnie nie robi seansów(z innych zródeł dowiedziałem się, że zmarł jej asystent z którym je przeprowadzała), ale może zaoferować prognozowanie kartami klasycznymi i Tarotem oraz zrobienie i analizę kosmogramu. Cena za pełną konsultację to 250 zl.

Doowiedziałem się też, że pod koniec lat dziewięćdziesiątych, na festiwalach ezoterycznych w Łodzi, przeprowadzała pierwsze w powojennej Polsce, publiczne, lecznicze seanse spirytystyczne :shock:
Była także gościem programu "Nie do wiary",w którym poruszana była sprawa uciążliwych, niewidzialnych sąsiadów w Zgierzu.

Email do Tamary Jermakowej jest niestety nieaktualny. Zostaje tylko telefon. Seansów nie robi, gdyż albo pośredniczy między duchem a pacjentem(jeśli duch przyjdzie) albo sama go odszukuje, w razie takiej potrzeby. Ceny? Różne. W zależności od tego, co robi. Rozmowa z duchem, w zależności od stopnia trudności kosztuje od 250 i więcej. Najczęściej ponad 1000. Oczyszczenie pola magnetycznego lub pomieszczeń, to już inna bajka. Wrażenie bardzo pozytywne. Rzeczowa, konkretna i uczciwa. Na moje bezpośrednie pytanie, skąd będę wiedzieć, czy duch przyszedł odpowiedziała, że jeśli przyjdzie, to dowiem się o rzeczach, które znane są tylko mi i jemu. Jeśli duch nie przyjdzie nie bierze pieniędzy za kontakt, tylko za diagnoze i wyrownanie pola magnetycznego...
lokio

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce