zbieram informacje

W jaki sposób pomóc innym? Ten dział forum stworzony został po to, by wzajemnie się inspirować do działań charytatywnych... Zapraszamy do dyskusji!

Re: zbieram informacje

Postautor: Luperci Faviani » 16 cze 2015, 09:52

atalia pisze:Czy to wazne gdzie i jak dajemy, czy to srodki finansowe, czy swój własny czas?

Ja pytam tylko o działalność charytatywną związaną z PTSS, a we wszystko inne nie mam zamiaru wnikać.
cthulhu87 pisze:Piotrze, problem w tym, że inni niekoniecznie uważają tak samo jak Ty, musisz to uszanować ;)

OK, ale PTSS jest organizacją i rzeczą naturalną jest, że organizacje coś organizują... np. "się pomaga"... Problem polega na tym, że poza dyskutowaniem o miłości, PTSS niewiele robi, aby pokazać ludziom z zewnątrz, że dla spirytystów "miłosierdzie" jest czymś więcej, niż tylko teorią. Jasne, za moment ktoś napisze, że "miłosierdzie nie jest na pokaz", a ja tę osobę odeślę do postu, który opublikowałem troszkę wyżej.

Nie rozwijajmy tematu bardziej, bo to nie ma sensu. Jeśli ktoś ma ochotę pomóc, czekam na info jeszcze tydzień, a jeśli nie, proszę przynajmniej nie przeszkadzać. Dziękuję :)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 16 cze 2015, 09:59

Luperci Faviani pisze:OK, ale PTSS jest organizacją i rzeczą naturalną jest, że organizacje coś organizują... np. "się pomaga"... Problem polega na tym, że poza dyskutowaniem o miłości, PTSS niewiele robi, aby pokazać ludziom z zewnątrz, że dla spirytystów "miłosierdzie" jest czymś więcej, niż tylko teorią. Jasne, za moment ktoś napisze, że "miłosierdzie nie jest na pokaz", a ja tę osobę odeślę do postu, który opublikowałem troszkę wyżej.

Z dotychczasowej dyskusji zdaje się wynikać, że przynajmniej niektórzy spirytyści są dość aktywni na tym polu i zapewne większość z nich wyprowadza chęć pomocy innym ludziom bardziej z zasad filozofii spirytystycznej niż ze statutu organizacji, do których przynależą. Jeśli więc ludzie faktycznie cenią sobie swobodę indywidualnego podejścia do tych spraw, trzeba to po prostu przyjąć do wiadomości. Jeśli nie masz materiału do tej audycji, po prostu przygotuj audycję na inny temat i będzie po problemie.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 16 cze 2015, 12:05

Luperci ma racje. Przeciez brazylijscy spirytysci organizuja pomoc i mowia o tym. To nie jest tajemnica. My dzialamy na wlasna reke ale brakuje kogos kto by zajac sie organizowaniem pomocy w ramach spirytyzmu z Polski.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 16 cze 2015, 12:39

Pablo sdziala jako spirytysta...uzdrawia za pomoca passes i jeszcze podarowuje ksiazki spirytystyczne...:http://www.forum.spirytyzm.pl/viewtopic.php?f=7&t=2857
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 16 cze 2015, 13:37

No więc chwała mu za to. Ja już o swojej skromnej działalnosci tu kiedys pisałam, ale nie zamierzam nagłasniać swojego w nią wkładu a raczej dalej po cichu działać anonimowo w miarę możliwości. Jak zaznaczył Marcin, należe do ludzi ceniacych sobie indywidualne podejście do tych spraw i tyle. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 16 cze 2015, 14:01

Gdy chcemy pomagać, to nie musimy się reklamować. Góra sama do nas przyśle osoby, którym będziemy mogli pomóc.
Trąbienienie na prawo i lewo, co to ja dla innych nie robię, wpycha nas w pychę i szkodzi duszy.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 16 cze 2015, 14:46

Tu nie chodzi o naglasnianie ale o inspirowanie siebie nawzajem. Wiem Atalio, ze pomagasz. Wiele osob na tym forum pomaga i angazuje sie w rozne akcje. I to jest bardzo wazne . Luperci zapytal wiec ja mu pokazuje , ze spirytysci dzialaja i to sporo. I ja wiem o co mu chodzi...o to, ze jako polscy spirytysci nie organizujemy wspolnych akcji. Tzn organizujemy ale niezbyt czesto....Czesciej kazdy robi cos we wlasnym zakresie. Ja musze przyznac, ze lubie poczytac kto co robi bo to mnie inspiruje i pokazuje, ze warto jest cos dzialac.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 16 cze 2015, 20:06

cthulhu87 pisze:Jeśli nie masz materiału do tej audycji, po prostu przygotuj audycję na inny temat i będzie po problemie.

Widać, że nie pracowałeś w mediach. Ze wszystkiego można zrobić newsa :)
Mirek pisze:Trąbienienie na prawo i lewo, co to ja dla innych nie robię, wpycha nas w pychę i szkodzi duszy.

To jest twoja słabość.
atalia pisze:Jak zaznaczył Marcin, należe do ludzi ceniacych sobie indywidualne podejście do tych spraw i tyle. :)

Ja też pomagam indywidualnie i akurat o tym zwykle nikomu nie opowiadam. To pozostaje moją tajemnicą, ale nie gdy występuję jako organizacja.
Nikita pisze:Przeciez brazylijscy spirytysci organizuja pomoc i mowia o tym. To nie jest tajemnica.

Dziwię się, że ten argument nie przyszedł mi do głowy :)
Nikita pisze:Ja musze przyznac, ze lubie poczytac kto co robi bo to mnie inspiruje i pokazuje, ze warto jest cos dzialac.

I o to chodzi, aby dawać przykład, jako organizacja, jako PTSS. Nasze stowarzyszenie powinno być tą biblijną lampą, która daje światło dookoła, które inspiruje do działania.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Luperci Faviani » 16 cze 2015, 20:27

I jeszcze dodam, że mnie też inspiruje to, że troszeczkę się otworzyliście (łącznie z informacjami, które otrzymałem na priv.). Warto mówić o tym, co dobrego robimy wokół nas, równocześnie nie wywyższając się. Nauczny się traktować nasze działania charytatywne jak coś zupełnie normalnego. Jak zachowują się członkowie stowarzyszeń nastawionych na udzielanie pomocy innym? Chowają się przed sobą, zakładają kominiarki, żeby nikt ich nie poznał? Byłem na spotkaniach w "się pomaga" i tam ludzie normalnie o tych sprawach dyskutują. My, spirytyści, potrafimy opisywać w naszych książkach piękne idee, a na żywo udajemy, że nie mamy z tym nic wspólnego. Przecież dzielenie się dobrymi nowinami wzbudza w nas jakieś pozytywne emocje. Dlaczego więc mamy się wstydzić? Ale jeżeli ktoś boi się, że w ten sposób nakarmi własną pychę, to niech lepiej milczy.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Mirek » 16 cze 2015, 20:39

Może tego nie rozumiesz, bo jesteś taki silny, bo jesteś spirytystą.
Wszystkie organizacje charytatywne mają to do siebie, że przyciągają przede wszystkim ludzi, którzy nie chcą się podnieść tylko chcą się wozić na tej pomocy.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Działania charytatywne