Kącik zdrowia..

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Kacik zdrowia..

Postautor: Xsenia » 19 mar 2014, 20:03

I to bezsensowne palenie traw....
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.
 
Posty: 3163
Rejestracja: 08 lis 2013, 22:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Kacik zdrowia..

Postautor: Nikita » 26 mar 2014, 12:19

Sa jeszcze inne metody oczyszczania, ktore moga wspomoc oczyszczanie organizmu z toksyn: sauna....poprzez skore poprzez pocenie sie wychodzi duzo toksyn, Kapiele solne ( rozpuscic w wannnie dwa kilo soli kamiennej lub soli z Morza Martwego). Masaze oraz drenaz limfatyczny. Pobudza przeplyw limfy i takze pomaga wyrzucic toksyny z ciala. Ostatnio zakupilam takie plastry na stopy...sprawdzam jak to dziaal...dzieki specjalnej mieszance i cieplu przez stopy takze wychodza toksyny. Acha aptropos stop takze godne polecenia sa kapiele stop w soli oraz kapiele stop w takim pojemniku z pradem....po niemiecku to sie nazywa Elektrolite Bad. Rzeczywiscie przez stopy wychodzi duzo brudu....oczywiscie nogi umylam he he :o
Nikita
Sympatyk spirytyzmu
 
Posty: 5352
Rejestracja: 03 maja 2010, 15:31

Re: Kacik zdrowia..

Postautor: Nikita » 01 maja 2014, 07:18

No i ukoronowaniem oczyszczania jest oczywiscie glodowka...ja wlasnie jestem na glodowce od dziecieciu dni...przechodze przez rozne kryzysy ale trzymam sie...Chce dotrwac do 2 tygodni.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu
 
Posty: 5352
Rejestracja: 03 maja 2010, 15:31

Re: Kacik zdrowia..

Postautor: ilona » 04 cze 2014, 16:34

odnosnie zdrowia a szczegolnie zdrowego odzywiania sie radze zajzec na strone ,,Bioslone,,. Ja probowalam juz duzo zeby sobie pomoc wlacznie z oczyszczaniem wielokrotnym watroby wg Tabaka i kuracja przeciw pasozytom nazwiska nie podam bo juz nie pamietam wszystko to pomagalo ale na krotka mete Odkad stosuje sie do zasad odzywiania wg bioslone moje zdrowie uleglo poprawie.
ilona
 
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2014, 18:49

Re: Kacik zdrowia..

Postautor: Xsenia » 05 cze 2014, 08:37

Nikita pisze:ja wlasnie jestem na glodowce od dziecieciu dni...przechodze przez rozne kryzysy ale trzymam sie...Chce dotrwac do 2 tygodni.

No to mnie szokłaś. Wydawało mi się Nikita, że znasz się trochę na zdrowiu. A jeśli tak jest, to jak możesz utrzymywać głodówkę przez tak długi czas??? Przecież to szkodzi. Gdy wrócisz do normalnego jedzenia twoje ciało będzie starało się odzyskać to co utraciło przez głodówkę i jeszcze dodatkowo zrobi zapasy na przyszły "cienki" czas. Wszyscy lekarze odradzają głodówki!!!
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.
 
Posty: 3163
Rejestracja: 08 lis 2013, 22:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Kacik zdrowia..

Postautor: Nikita » 09 cze 2014, 11:26

Glodowka czyli post jest oczywiscie krytykowana i zwalczana przez niektorych lekarzy ale sa takze lekarze, ktorzy dzieki glodowce wyleczyli swoich pacjentow z wielu chorob cywilizacyjnych. Np. pani doktor Ewa Dabrowska. Zrobilam 12 dno glodowki i czulam sie ok. Poprawily sie zatoki i zrzucilam kilka kg.....teraz przeszlam na zdrowe odzywianie sie wiec efektu jojo nie ma. Gdyby po glodowce wrocic do niezdrowego odzywiania sie to moglby wystapic efekt jojo.

Pani dr Ewa Dabrowska tlumaczy dzialanie glodowki nastepujaco: gdy organizm nie dostanie odpowiednich skladnikow to zaczyna "zjadac" wlasne zlogi i chore tkanki....przechodzi na odzywianie endogenne czyli wewnetrzne...w ten sposob usteopuja wszelkie stany zapalne i siedliska toksyn i zlogow....


Oczywiscie, ze perowadzenie glodowki musi byc robione z glowa...np nigdy w zimie gdy jest zimno...najlepiej na wiosne lub jesien.

W czasie glodowki mialam duza jasnosc umyslu...wyciszenei emocjonalne...to bylo super....no ale glodna bylam i myslalam o zarciu... :(
Nikita
Sympatyk spirytyzmu
 
Posty: 5352
Rejestracja: 03 maja 2010, 15:31

Re: Kacik zdrowia..

Postautor: Mirek » 01 sie 2014, 10:23

ZAGROŻENIA ZDROWOTNE ZWIĄZANE Z GENETYCZNIE MODYFIKOWANYMI ORGANIZMAMI (GMO)

Żywność genetycznie modyfikowana podawana zwierzętom doświadczalnym w wielu przypadkach powodowała choroby, degeneracje, śmierć. Żywność genetycznie modyfikowana to także bardzo wiele, bardzo poważnych prawdopodobnych zagrożeń.
· Oto klasyczne przykłady przemawiające do wyobraźni:
- ponad 50% potomstwa szczurów karmionych soją genetycznie zmodyfikowaną zmarło, śmierć nastąpiła w wyniku degeneracji organów, zaburzeń funkcjonowania organizmów (prof. Irina Ermakowa),
- szczury karmione genetycznie zmodyfikowanymi ziemniakami miały: uszkodzenia układu odpornościowego, grasica i śledziona zostały uszkodzone, miały nienaturalnie małe i niedorozwinięte mózgi, wątroby i jądra, cierpiały na częściowy zanik wątroby, wystąpiły tendencje do powstawania nowotworów (dr. Arpad Pusztai).
- karmienie myszy genetycznie modyfikowaną kukurydzą doprowadziło do niższej płodności i mniejszej masy ciała (prof. Zentek).
· Istnieją poważne przesłanki wskazujące, że żywność genetycznie modyfikowana może wpływać negatywnie na zdrowie człowieka: epidemia otyłości, alergie, osłabienie układu odpornościowego, infekcje bakteryjne odporne na antybiotyki, zaburzenia rozwoju dzieci i młodzieży, stany przednowotworowe (lek.med. Piotr Sznelewski). Inny lekarz stwierdza bardziej dobitnie - genetycznie modyfikowana żywność grozi szerzeniem się alergii, raka, odporności na antybiotyki i toksycznością (dr.Z.Hałat).
· Bardzo poważnym zagrożeniem jest możliwość uodpornienia się bakterii przewodu pokarmowego człowieka na antybiotyki w wyniku przejścia genów antybiotykoopornych z GMO (Jeffrey M.Smith), zjawisko takie zaobserwowano w bakteriach jelitowych człowieka (prof. M Chorąży). Idzie za tym pozbawienie ludzi skutecznych leków (antybiotyków), a bez skutecznych antybiotyków wiele chorób które obecnie trzyma się w ryzach może stać się bardzo niebezpieczna i powszechna. Brytyjskie Towarzystwo Medyczne uważa to za wystarczający powód aby natychmiast wycofać żywność genetycznie modyfikowaną (prof. S.Wiąckowski).
· Nie mniejszym zagrożeniem jest spożywanie przez ludzi toksycznych biopestycydów wbudowanych w GMO (dr.Z.Hałat).
Owce które karmione były liśćmi z wbudowaną biotoksyną Bt zaczęły masowo umierać (prof.S.Wiąckowski).
· Inne zagrożenie to możliwość upośledzenia przez GMO odporności człowieka a co za tym idzie rozwój nowotworów złośliwych, pojawienie się nowych groźnych wirusów (prof. S.Wiąckowski).
· Wydaje się że jedną z bezpieczniejszych dziedzin związanych z GMO to zamknięta produkcja leków przy użyciu mikroorganizmów GMO, jednak i tu są poważne wątpliwości np. był przypadek zapadania ludzi na przerażającą w objawach chorobę (objawy te to ból o sile dotąd niespotykanej oraz spękania skóry i wysięki) w wyniku podawania pewnego leku. Lek ten produkowano na dwa sposoby z użyciem GMO i bez GMO. Okazało się, że zapadali na tę chorobę ludzie którzy zażywali lek produkowany z użyciem GMO (Jeffrey M.Smith).
GMO to wielkie zagrożenie dla żywności i konsumentów, rolników i rolnictwa a także środowiska. Jeśli GMO zostaną wprowadzone do upraw to nastąpi nieodwracalne skażenie upraw bezGMO a także dziko rosnących roślin pokrewnych. Niema możliwości współistnienia upraw GMO i bezGMO, nie ma możliwości ustanowienia skutecznych barier dla rozprzestrzeniania się GMO wprowadzonych do środowiska (prof.S.Wiąckowski). Jeśli nastąpi skażenie upraw, żywności przez GMO, uzależnienie od producentów GMO wtedy będziemy mieli (częściowo już mamy) fundamentalny problem demokratyczny to znaczy barak możliwości wyboru.
JAK UNIKAĆ ŻYWNOŚCI GENETYCZNIE MODYFIKOWANEJ ?
Intrygujące zdarzenie - w pewnej stołówce wycofano GMO, nie było by w tym nic zaskakującego gdyby nie fakt, że była to stołówka firmy produkującej GMO (na podstawie artykułu w czasopiśmie The Ecologist)
Żywność genetycznie modyfikowaną jemy w coraz większych ilościach. Dopóki jednak polskie rolnictwo, w tym uprawy będą wolne od GMO to większość żywności będzie też wolna od GMO, a to zależy od Rządów RP i od naszego nacisku na nie. W wyniku nieodpowiedzialnych decyzji skazano nas na żywność produkowaną na bazie genetycznie modyfikowanej soi sprowadzanej do Polski, a obecny Rząd przygotował projekt ustawy (Prawo o organizmach genetycznie zmodyfikowanych - druk sejmowy 2547), który otwiera Polskę, rolnictwo, uprawy na GMO.
Naprawdę skutecznymi sposobami uniknięcia żywności modyfikowanej genetycznie są:
· odrzucenie wyżej wymienionej ustawy,
· wprowadzenie zakazu produkcji, upraw GMO związanych z żywnością w środowisku,
· zminimalizowanie produkcji żywności GMO i zminimalizowanie sprowadzania GMO do produkcji żywności,
· uniezależnienie się od GMO poprzez rozwój i finansowanie nowoczesnego polskiego i europejskiego rolnictwa i produkcji żywności bezGMO,
· szybkie uświadomienie społeczeństwa o zagrożeniach związanych z GMO oraz o zdrowej i pełnowartościowej żywności bezGMO a także powszechne włączenie się obywateli do walki o zdrową żywność bez GMO oraz do świadomej konsumpcji bezGMO - zanim będzie za późno.
W Unii Europejskiej a tym samym w Polsce istnieje obowiązek znakowania przez producentów żywności zawierającej powyżej 0,9% GMO.
Ostatnio wprowadza się także obowiązek znakowania żywność pochodzącej od zwierząt karmionych GMO. Jednak obowiązki te w Polsce nie są respektowane, innymi słowy olbrzymia większość produktów dostępnych na polskim rynku zawierających GMO, które powinny być oznakowane nie są oznakowane. Kontrolowanie i wykrywanie produktów z GMO a tym samym egzekwowanie obowiązku znakowania produktów z GMO i nakładanie kar (skądinąd śmiesznie niskich) przez odpowiedzialne za to służby państwowe (np. Państwową Inspekcję Sanitarną) jest sporadyczne.
Widać z tego, że w tak podstawowej kwestii jak bezpieczeństwo żywnościowe:
· nie jesteśmy zabezpieczeni i chronieni nawet w zakresie obowiązującego prawa,
· jesteśmy poddawani bez naszej wiedzy i zgody wymykającemu się spod kontroli eksperymentowi czego zapewne nie chcemy i czego zabrania Konstytucja RP.
Jeśli chcemy mieć maximum pewności, że spożywamy żywność wolną od GMO to powinniśmy spożywać certyfikowaną żywność ekologiczną, z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.
Możemy też unikać produktów żywnościowych, w których prawdopodobieństwo obecności GMO jest duże:
· W Unii Europejskiej w roku 2009 dopuszczone były następujące GMO: kukurydza - uprawy, żywność, pasze; soja – żywność, pasze; rzepak – żywność, pasze; burak cukrowy – żywność, pasze; bawełna - żywność, pasze; kwiaty. Trzeba zatem szczególnie uważać na produkty wytworzone przy użyciu wymienionych roślin.
· Większość soi na polskim rynku to soja genetycznie modyfikowana. Soi używa się powszechnie do pasz służących karmieniu zwierząt hodowlanych i jako wypełniacz przy produkcji żywności, do produkcji wędlin używa się ekstrakt z białka sojowego, do produkcji słodyczy używa się lecytynę sojową, zatem prawdopodobieństwo spożywania soi genetycznie modyfikowanej jest bardzo duże;
· Rośnie w Polsce powierzchnia upraw a tym samym udział w łańcuchu żywieniowym kukurydzy MON810 jednej z dwóch roślin genetycznie modyfikowanych dopuszczonych do upraw w UE. Trzeba dodać że uprawy te są przeważnie nielegalne, ponieważ nie są zgłoszone i zarejestrowane zgodnie z procedurą zawartą w Ustawie o GMO z 2001r. Tymczasem już 8 krajów UE (Austria, Włochy, Grecja, Węgry, Francja, Luksemburg, Niemcy, Bułgaria) wprowadziło zakaz upraw tej kukurydzy kierując się dobrem obywateli i środowiska i nie poniosło żadnych konsekwencji ze strony Komisji Europejskiej.
· Ponadto zdarzają się, choć bardzo rzadko produkty z oznaczeniem, że zawierają GMO.
Bardzo dobrym sposobem ustalenia czy dany produkt zawiera GMO jest zwrócenie się z taką prośbą do producenta (najlepiej na piśmie).
Praktyczną przy robieniu zakupów bez GMO jest broszura pt. „Czy wiesz co jesz? Zakupy bez GMO”, opracowana ona została przez GREENPEACE i dostępna jest na stronie http://www.greenpeace.pl (trzeba jednak z umiarkowanym zaufaniem traktować dane dotyczące produktów i sieci sklepów zadeklarowanych jako wolne od GMO). Innym pomocnym narzędziem do unikania produktów z GMO jest tworzona czarna lista produktów z GMO, dostępna na http://www.gmo.icppc.pl
Poniżej podano za książką „Nasiona Kłamstwa” autorstwa Jefreya M. Smitha w jakich produktach mogą być zawarte GMO (Trzeba brać poprawkę, że dane poniższe odpowiadają realiom w USA. Co z tego i w jakim zakresie dociera do nas pozostaje pytaniem?)
· Niektóre składniki, które mogą być genetycznie modyfikowane: oleje roślinne (kukurydziany, sojowy, rzepakowy, z nasion bawełny), margaryny, mąka sojowa, białko sojowe, lecytyna z soi, białka roślinne upostaciowione, żywność z kukurydzy, syrop kukurydziany, dekstroza, maltodekstroza, fruktoza, kwasek cytrynowy, kwas mlekowy.
· Żywność która może zawierać składniki genetycznie modyfikowane: mleko w proszku dla niemowląt, sosy do sałatek, chleb, płatki zbożowe, hamburgery, hotdogi, margaryna, majonez, zboża, krakersy ciastka, czekolada, cukierki, żywność smażona, chipsy, burgery wegetariańskie, substytuty mięsa, lody, jogurt, tofu, sos sojowy, ser sojowy, sos pomidorowy, białka sproszkowane, proszek do pieczenia alkohol, wanilia, cukier puder, masło orzechowe, mąka wzbogacana, makarony.
Inne źródła GMO:
· Dodatki do żywności, enzymy, aromaty, substancje przetwórcze oraz podpuszczka używana do wyrobu serów twardych;
· Mięso, jaja, produkty mleczne od zwierząt karmionych paszami GM;
· Miód i pyłek pochodzący od roślin GM lub skażonych GMO;
Inne artykuły które mogą zawierać składniki genetycznie modyfikowane to: mydła, kosmetyki, detergenty, szampony i płyny do kąpieli.
Trzeba także pamiętać, że w ulotce tej mówi się głównie o GMO w żywności i jej produkcji jednak z taką samą ostrożnością trzeba podchodzić do innych GMO.
Podsumowując: walczmy o swoje prawa, jedzmy ekologicznie, kierujmy się wyżej wymienionymi wskazówkami, pytajmy producentów, czytajmy etykiety i skład produktów a zminimalizujemy spożywanie GMO.
WIĘCEJ INFORMACJI O ZAGROŻENIACH GENETYCZNIE MODYFIKOWANYMI ORGANIZMAMI O ROSNĄCYM SPRZECIWIE WOBEC GMO W POLSCE, EUROPIE, NA ŚWIECIE:
Na stronach internetowych: http://www.polska-wolna-od-gmo.org, http://www.gmo.icppc.pl, http://www.naturalnegeny.pl,
http://www.greenpeace.org/poland/kampanie/stop-gmo
W książkach: „Nasiona kłamstwa” -Jeffrey M.Smith; „GMO obietnice i fakty” -prof. S.Wiąckowski; „Świat według Monsanto” -Marie- Monique Robin
W filmach: „Życie wymyka się spod kontroli” - do pozyskania w Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi - biuro@icppc.pl;
„Zagrożenia ukryte w posiłkach dla dzieci, Wykład Jeffreya M.Smitha w Fundacji Westin A.Price, Ziarna prawdy, Ministerstwo ryżu” - do pozyskania u wydawcy - naturalnegeny@iso.edu.pl; „Świat według Monsanto”.
WIĘCEJ INFORMACJI O ŻYWNOŚCI I ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM:
http://www.rolnictwoekologiczne.org.pl, http://www.organic-farming.europa.eu, http://stowarzyszenieekoland.pl,
http://www.biokurier.pl, http://www.spolem.pl/nasze-marki/progra ... giczny-społem,32,.html

CHCESZ POMÓC SOBIE, SWOIM BLISKIM, WSPÓŁOBYWATELOM, ŚRODOWISKU - DZIAŁAJ :
· PRZYSTĄP DO KOALICJI POLSKA WOLNA OD GMO - zgłoszenie przystąpienia można pobrać na stronie internetowej
http://polska-wolna-od-gmo.org/docz-do-nas/

Rozpowszechnij tę ulotkę, te bardzo ważne dla wszystkich informacje

http://video.anyfiles.pl/Naturalne+Geny ... ideo/46471
Obrazek
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek
 
Posty: 4398
Rejestracja: 25 cze 2014, 13:52
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kacik zdrowia..

Postautor: Nikita » 01 sie 2014, 19:25

wiekszosc ludzi nie zwraca na to uwagi ale co bardziej swiadomi wiedza, ze nalezy spozywac zywnsoc jak najbardziej naturalna i jaknajmniej przetworzona..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu
 
Posty: 5352
Rejestracja: 03 maja 2010, 15:31

Re: Kacik zdrowia..

Postautor: Nikita » 11 kwie 2015, 21:29

Wiosna przyszla wiec czas na wiosenne porzadki....teraz dobrze jest oczyscic organizm z toksyn po zimie. Tym razem nie robie glodowki ale zaczynam oczyszczanie odpowiednim jedzeniem. Dobrze jest ograniczyc ilosc spozywanego miesa i produktow mlecznych a takze bialego pieczywa oraz slodyczy. A najlepiej wogole wyeliminowac. Dobrze jest jesc kasze gryczana i jaglana oraz jeczmienna oraz quinoe i dziki ryz. Jesc surowki i salaty, dodajac liscie mlecza , roznych dzikich ziol z ogrodka czy lasu. Na oczyszczenie dobre tez sa kielki. A na oczyszczenie watroby najlepszy ostropest plamisty oraz cykoria. Pic herbate z pokrzywy i inne ziolowe. Ostanio hitem stal sie czystek..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu
 
Posty: 5352
Rejestracja: 03 maja 2010, 15:31

Re: Kacik zdrowia..

Postautor: Nikita » 12 kwie 2015, 10:32

Ostatnio modne stalo sie tzw superfood czyli super zywnosc. Sa to bomby witaminowo mineralne. Dobrze jest jesc tego typu produkty a wtedy nie trzeba bedzei lykac suplementow diety i witamin w formie tabletek. Jest wiele list takiej super zywnosci. Wymienie najbardziej znane:
- spirulina i chlorella,
-pylki pszczele,
-brokuly,
-trawa jeczmienna,
-owoce aronii,
-owoce goji,
-orzechy brazylijskie i wloskie,
-sezam bialy i czarny,
-migdaly,
-slonecznik,
-pestki dyni,
-mak,
-kasztany jadalne,
-siemie lniane,
-kasza jaglana,
-kasza jeczmienna,
-kasza gryczana,
-dziki ryz,
-jagody,
-maliny,
-czarne porzeczki,
-imbir,
-mlecz,
-pokrzywa,

itd... Pisze z glowy dlatego nie pamietam teraz wszytskiego...

Ja ostatnio mam taka mala miseczke, gdzei wsypuje sobie rozne rodzynki, suszone owoce, orzechy, nasionka, sezam, mak,pesti dyni, migdaly i tak sobie podjadam gdy najdzie mnie potrzeba....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu
 
Posty: 5352
Rejestracja: 03 maja 2010, 15:31

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości