Wegetarianizm

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Wegetarianizm

Postautor: Estia72 » 12 lis 2016, 01:17

Danut wszystkie zwierzęta posiadające ruchome oczy muszą posiadać specjalne systemy nawilżające, gdyż inaczej nie będą one prawidłowo funkcjonować. Wytwarzanie łez jest konieczne dla zdrowia oczu, więc prawie każdy kręgowiec produkuje łzy. Istnieje cały system tkanek, który produkuje wodę. Wszelkie pyłki czy kurze są drażniące dla tak wrażliwego organu jakim jest oko, więc powstają one do usuwania drażniących substancji. Łzy są bogate w różne substancje odżywcze, mają również właściwości antybakteryjne i utrzymują równowagę osmotyczną w oku.

Trudno stwierdzić, czy łzy u zwierząt są wynikiem emocji, czy tylko podrażnieniem oczu. Większość naukowców twierdzi, że ludzie to jedyne zwierzęta, które mogą płakać ze wzruszenia.

Natomiast zwierzęta w inny sposób manifestują swoje uczucia, psy opuszczonym ogonem czy skuloną postawą mogą wyrażać swój smutek. Jednak ludzkie emocje są czasami przypisywane do zwierząt i to wcale nie bezpodstawnie. Wiele zwierząt, w tym głównie psów, jest smutnych po stracie właściciela. Słynny Greyfriars Bobby, mały pies, po śmierci swojego właściciela czuwał prawie 14 lat nad jego grobem, a później mieszkańcy Edynburga wznieśli na jego cześć fontannę i pomnik. Delfiny mogą nosić swoje martwe dzieci, psy po stracie swoich zwierzęcych przyjaciół często odmawiają jedzenia. Swoim zachowaniem zwierzęta wykazują, że potrafią okazywać emocje, chociaż człowiek nie jest w stanie ocenić co one myślą i czują.
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: danut » 12 lis 2016, 01:23

Czasami jest to tak wyraźne że człowiek potrafi ocenić np. łzy, ryk, niepokój jak wyżej wspomniałam krowy po oddzieleniu od niej jej dziecka - był powód i odpowiednia reakcja podobna do ludzkiej. Uczucia w żadnym wypadku nie są przypisane tylko ludziom. Jesteśmy ze zwierzętami z tej samej gliny, a propos - w skład naszego ciała wchodzą te same pierwiastki, które tworzą powłokę naszej planety. :) W całości ludzie są ziemscy.
danut

Postautor: Mirek » 12 lis 2016, 08:36

Estia72 pisze:Mirku bo widzisz te waśnie ;) :lol: to właściwie różnica we wrażliwości...wega traktuja zwierzeta jako istoty ktore maja pelne prawo do zycia i szanujemy ich prawo do zycia poniewaz twierdzimy ze zwierzeta sa tak jak my istotami czujacymi, nie uwazamy rowniez ze zwierzeta zostaly stworzone do tego by byc naszym papu ;) nie traktujemy ich przedmiotowo...twierdzisz ze obwiniamy miesozercow, my nie obwiniamy tylko stwierdzamy fakt/zaleznosc miedzy spozywaniem miesa a zabijaniem zwierzat , ubojem. W samym USA zabija sie dziennie 1 mln zwierzat , dziennie Mirku :roll: , gdyby ludzie przestali jesc mieso zwierzeta by nie musialy umierac, ba nie bylo by potrzeby hodowania ich i takiej ilosci...wiele ludzi dzisiaj czeka na zmiany na ziemi, duza czesc oczekuje ze zejdzie jakis bog albo kosmita i wszystko posprzata za nas ,ale tak sie nie da, zmiany musimy sami zainicjowac najlepiej od siebie by zmiany jakich oczekujemy mogly przejawic sie w naszej rzeczywistosci.

My też tak traktujemy zwierzęta jak Wy. Z tą tylko różnicą, że dla Was cierpienie zwierząt jest ważniejsze od cierpienia ludzi.
A ja stwierdzam fakt wycinania lasów tropikalnych z powodu wegetarian, którzy potrzebują kilkakrotnie więcej pożywienia.
Tak masz rację, gdyby mięsożercy nie jedli zwierząt, to one żyłyby wiecznie :lol:
Obecnie w USA przeprowadza się rocznie 1,1 mln legalnych aborcji i to wcale Cię nie wzrusza, no bo przecież to nic takiego, a martwi Cię zabijanie zwierząt hodowlanych.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Estia72 » 12 lis 2016, 13:11

[quote="Mirek"]

Mirku przegieles !!! jesli nie widzisz roznicy napisaniem ze "mieso" to pokarm demonow/upadlych a nazwaniem kogos upadlym/demonem, to naprawde z Toba jest cos nie tak...... Gdybys byl otwarty i zamiast rzucac epitetami obrazajac innych znalazl czas by poczytac, to dowiedzial bys sie ,ze to tkz. "bogowie/synowie boga" spozywali mieso ludzi i zwierzat i to oni zdemoralizowali ludzkosc ktora za ich przykladem z odzywiania sie owocami ,ziarnami jak bylo przewidziane na poczatku w biblii przeszli na odzywianie sie miesem..... Po tym wlasnie "bog" zezwolil ludzkosci na spozywanie zwierzat i podzielil je na czyste i nieczyste (dozwolone/zakazane)
Wybacz ,ale poziom tej dyskusji do jakiej ja sprowadziles jest ponizej godnosci kogokolwiek....co oznacza Mirku ,ze nie jestes partnerem dla mnie do dalszej dyskusji.... :roll: :o

PS. Czesto na forum wklejasz piekne szczytne cytaty ale widze ,ze co innego wklejasz a czym innym zyjesz...nie uwazasz ze to obluda? Napisz rowniez Mirku jako ten uwrazliwiony co zrobiles by zmniejszyc liczbe aborcji...??? Zegnam
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Mirek » 12 lis 2016, 13:23

Ja przegiąłem? :shock: Cały czas Ty przeginasz z tą obsesją na punkcie jedzenia mięsa i cierpienia z tego powodu zwierząt.
A te niedorzeczności o upadłych demonach to już naprawdę przegięcie z Twojej strony.
Udowodnij, że to co czytasz o jakiś synach Boga kanibalach, to jest prawdą, a nie wymysłem kolejnego umysłu wegetarianina.
A skąd możesz wiedzieć czym ja żyję skoro mnie nie znasz? Obłudą jest obwiniać mięsożerców za cierpienia zwierząt, gdy sama prócz nie jedzenia mięsa nie robisz nic aby te zwierzęta nie cierpiały.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Natasza » 12 lis 2016, 13:50

rzadko kiedy wchodzę w inne tematy, ale teraz się do tego włączę

żeby kochać ludzi, zacząć trzeba od kochania zwierząt, tych najmniejszych
jeśli ktoś rezerwuje ,, duszę ,, , świadomość , jak zwał tak zwał dla cudownego stworzenia jakim jest CZŁOWIEK , a jednocześnie ta świadomość jaką jest CZŁOWIEK, uznaje istnienie bytów nad nim nazywanych Wyższymi od niego, mądrzejszymi, czasami określając to nie w liczbie mnogiej ale pojedynczej - jako cudownego stwórcę - powinien już widzieć , że jest jedynie jednym z wielu gatunków , który tu i tylko tu steruje, a przynajmniej tak mu się wydaje, życiem nie tylko swoim ale podległych mu stworzeń

człowiek postawił siebie wobec świata na najwyższym szczeblu podpisując się JESTEM NACZELNYM

Estio ukłon daję w Twoją stronę, ponieważ swoim życiem wyrażasz szacunek do innego życia - tego najsłabszego w ogniwie - jakim jest zwierzę
niestety nie potrafię w tym być taka jak Ty i w swojej diecie mam rzadko ale mam - mięso ( kurczak ) oraz niemal codziennie - ryby

za każdym razem kiedy przygotowuję piersi z kurczaka myślę o tym zwierzęciu
jestem taka czysta, bo nie moimi rękami ktoś zabił to zwierzę, nie, nie jestem czysta pod tym względem, bo ktoś zrobił to dla mnie bym mogła to zwierzę zjeść

jedynie na co było mnie stać , to rezygnacja z jedzenia innych zwierząt

sprzeczacie się o to kto robi lepiej ci czy tamci - ty czy ty
nikt z nas nie robi dobrze, bo świat to nie RAJ
a myślimy i oskarżamy się o czyny jakbyśmy żyli w nim i tylko od czasu do czasu ktoś by popełnił wykroczenie
piekłem nie jest to, że teraz za oknem nie świeci słońce, piekło tworzą ludzie

jeśli kochasz ludzkie dzieci - powiedz ilu dzieciom na świecie pomogłeś? ile razy to zrobiłeś?
słowa, słóweczka i każde jak malowane,
a są niczym , bo możesz być niemową a ja mogę być niesłysząca - i ja nie muszę wcale słyszeć , wystarczy , że ci , którym pomożesz to poczują
rozumiesz?

Estia stając w obronie zwierząt - wykazuje się siłą charakteru , determinacją sama dla siebie

Mirku , wspomniałeś o ludziach z przyszłości - być może to właśnie oni mają tę technologię holograficzną by wchodzić w nasz zapisany i utrwalony obraz
sądzę, że oni nie jedzą mięsa i znaleźli nowe rozwiązanie

zanim nastąpi odrodzenie - musimy znieść wojny , uwolnić i uratować ludzi od siebie samych
później, a będzie to trwało wieki - przejdziemy do kolejnego etapu
będzie to tworzenie nowych wartości , będzie to wtedy, gdy przestaniemy mówić, bo mowa zaniknie - jako zbędne narzędzie , a będzie istniała myśl
którą słyszeć będą wszyscy znajdujący się przy Tobie
i nie będziesz mówił kocham, a myślał inaczej, bo Twoja myśl nie zwiedzie nikogo
minie wiele wieków, minie kilka tysięcy lat

to będzie zmiana
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Mirek » 12 lis 2016, 16:13

Nataszo, ja ani Xsenia nie sprzeczamy się kto robi lepiej albo gorzej. Wykazujemy jaką pogardę mają niektórzy wegetarianie wobec nas tylko dlatego, że spożywamy mięso.
Najpierw trzeba mieć szacunek dla drugiego człowieka aby mieć szacunek dla zwierząt. Łatwo rzucać frazesami o szacunku dla zwierząt nie mając z nimi na codzień kontaktu, a nie mieć szacunku dla bliźniego, z którym ma się na codzień kontakt.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Estia72 » 12 lis 2016, 16:34

Natasza pisze:rzadko kiedy wchodzę w inne tematy, ale teraz się do tego włączę

żeby kochać ludzi, zacząć trzeba od kochania zwierząt, tych najmniejszych
jeśli ktoś rezerwuje ,, duszę ,, , świadomość , jak zwał tak zwał dla cudownego stworzenia jakim jest CZŁOWIEK , a jednocześnie ta świadomość jaką jest CZŁOWIEK, uznaje istnienie bytów nad nim nazywanych Wyższymi od niego, mądrzejszymi, czasami określając to nie w liczbie mnogiej ale pojedynczej - jako cudownego stwórcę - powinien już widzieć , że jest jedynie jednym z wielu gatunków , który tu i tylko tu steruje, a przynajmniej tak mu się wydaje, życiem nie tylko swoim ale podległych mu stworzeń

Ostatnio zmieniony 13 lis 2016, 03:51 przez Estia72, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Mirek » 12 lis 2016, 17:17

Nie zarzucam Ci kłamstwa ani nie używam wulgaryzmów. Nie wiem na jakiej podstawie to wymyśliłaś. Nie jestem żydem i żydowska kultura i twórczość mnie nie interesuje. Tak jak poszukiwania co w Biblii usunięto, a co dopisano. Zajmie się swoimi błędami, a nie cudzymi, bo widzisz dżazgę w oku bliźniego, a nie widzisz belki we własnym oku.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 12 lis 2016, 20:29

Mirek to może popraw to zdanie i dopisz jeśli " nie uważasz się" bo w tym stanie nie dość, ze pierwsze zdanie drugiemu przeczy, to jest ono rzeczywiście nielogiczne, narzucające innym swoją obraźliwą opinię. Ja tak to łagodzę przypuszczając, że tylko zjadłeś to "nie".
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności