Wegetarianizm

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Wegetarianizm

Postautor: Estia72 » 09 lis 2016, 00:08

Xsenia pisze:
Nikita pisze:w ktorym miejscu? nie zauwazylam...

Estia72 pisze:Xsenia ten przywilej bezbolesnej smierci maja tylko nasze domowe ukochane zwierzaki jak psy, koty itd. :roll:
Zwierzeta przeznaczone do konsumpcji wedle ludzi nie zasluzyly na ten przywilej.....
ponadto ten sposob usmiercania jest nie ekonomiczny z punktu widzenia przemyslu miesnego.... po drugie przepisy sanitarne tego zabraniaja by "przyszle papu" faszerowac barbituranami....wiec Twoje stwierdzenie jest bardzo naiwne

Estia72 pisze:nie mozesz juz powiedziec ze nie wiedzialas i nie bierzesz odpowiedzialnosci za meczarnie i smierc tych zwierzat ktore zjadasz i do ktorych smierci przyczyniasz sie w sposob posredni....

Estia zarzuca mi naiwność w wiedzy o przemyśle mięsnym. Hm a ja pracowałam dla tego przemysłu przez 5 lat. Wiem od poszewki jak to wygląda. Ale przecież ona wie lepiej ode mnie co się tam dzieje i w jakim stopniu zwierzęta tam cierpią.
Poza tym Estia oskarża mnie i resztę mięsożerców o pośrednie mordowanie w sposób niehumanitarny zwierząt. No cóż, mnie się to nie podoba.

Xseniu :) A juz "posadzalam Cie" o znieczulice....a jednak masz ogrom ciepla w sobie i odczuwasz odpowiedzialnosc za rzez tych istot, bo inaczej moje "wywody" i linki nie wzbudzily by w Tobie tyle negatywnych emocji ;) :twisted:
Mowiac kolokwialnie rezonansujesz z tym :) ba ,nawet posadzilas mnie o agresje wiec jest nadzieja ze moje wywody dotarly do Ciebie....... ;) :D
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Xsenia » 09 lis 2016, 00:33

39 stron to trochę dużo, ale jeśli miałabyś czas, to polecam przeczytać ten wątek i moje wypowiedzi w nim. To się przekonasz, czy zmieniam nastawienie i wyciągnięte wnioski dotyczące wegetarianizmu. A przy okazji będziesz miała potwierdzenie na moje słowa o wegetarianach i ich wywyższaniu się.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Estia72 » 09 lis 2016, 00:42

Xsenia pisze:39 stron to trochę dużo, ale jeśli miałabyś czas, to polecam przeczytać ten wątek i moje wypowiedzi w nim. To się przekonasz, czy zmieniam nastawienie i wyciągnięte wnioski dotyczące wegetarianizmu. A przy okazji będziesz miała potwierdzenie na moje słowa o wegetarianach i ich wywyższaniu się.

Xseniu z tym wywyzszaniem sie to tak jak napisalas...to tylko Twoje slowa i odbior postrzeganie innych przez pryzmat swoich doswiadczen/wzorcow i skojarzen... :roll:
Moze powinnas przyjzec sie bardziej swoim przekonaniom i wzorcom myslowym... a wtedy metody odzywiania roznych osob i ich wrazliwosc na pewne aspekty zwiazane z zywieniem i zabijaniem nie beda w Tobie wywolywac poczucia zlosci czy bycia gorszym ... ;)
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Xsenia » 09 lis 2016, 00:53

Spoko Estia :) Jedyne co mnie złości to wypaczanie prawdy i manipulowanie informacją tak by wyszło na wasze. :) Wszelcy wegetarianie mogą sobie o mnie myśleć i mówić co im ślina na język przyniesie. Tyle, że jak wege wypowiadają się o mięsożercach, to nigdy pochlebne to nie jest. Najwidoczniej taka przypadłość wege. ;)
A że wege czują się lepsi od mięsożerców to wyszło nawet kilka stron temu. I nie tylko ja tak odczuwam wasze słowa, ale inni czują tak samo. Nie są to więc tylko moje przekonania i moje wzorce myślowe.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2016, 00:56 przez Xsenia, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Estia72 » 09 lis 2016, 00:55

Mirek pisze:Cały czas atakujetych co jedzą mięso. Oskarża nas o mordowanie w męczarniach zwierząt.
Czy takie zachowanie wg Ciebie jest pozbawione agresji?

Mirku ja pisze tylko prawde bez przywdziewania jej w maskujace slowa, a skoro miesozercy odbieraja to jako przejaw agresji...no coz mozna zyc jak sie chce i udawac gluchego i slepego w pewnych aspektach...co nie zmieni prawdy mimo wrzaskow i krzykow ego, bo prawda zawsze sie obroni sama...
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Estia72 » 09 lis 2016, 01:09

Xsenia pisze:Spoko Estia :) Jedyne co mnie złości to wypaczanie prawdy i manipulowanie informacją tak by wyszło na wasze. :) Wszelcy wegetarianie mogą sobie o mnie myśleć i mówić co im ślina na język przyniesie. Tyle, że jak wege wypowiadają się o mięsożercach, to nigdy pochlebne to nie jest. Najwidoczniej taka przypadłość wege. ;)
A że wege czują się lepsi od mięsożerców to wyszło nawet kilka stron temu. I nie tylko ja tak odczuwam wasze słowa, ale inni czują tak samo. Nie są to więc tylko moje przekonania i moje wzorce myślowe.

Xseniu i vice versa...skoro zadne argumenty do miesozercow nie przemawiaja za rowno zdrowotne ,ekologiczne jak i etyczne...
to coz ja na to poradze.... :roll:

A teraz Xseniu z drugiej strony....
A dlaczego miesozercy postrzegaja siebie za gorszych a wega za lepszych i wywyzszajacych sie ?
Dlaczego czujecie sie gorsi? Bo mamy wiekszosc swiadomosc swojego ciala i wplywu odzywiania na zdrowie? Przeciez tez macie, nie trzeba byc oswieconym czy uduchowionym by zrozumiec zaleznosc miedzy odzywianiem a zdrowiem wystarczy poczytac Xseniu.....oskarzacie wega za to ze bierzemy odpowiedzialnosc za nasze ciala i zdrowo sie odzywiamy,ze potrafimy odrzucic lenistwo/wygode i zyc swiadomie, ze widzimy bezposredni wplyw stylu zycia/odzywiania na cierpienia innych istot...i naszym sposobem odzywiania chcemy ograniczyc cierpienie innych istot...? Kochana droga wolna, tez mozecie tak zyc jesli chcecie ale nie piszcie glupot ze nie przyczyniacie sie do cierpienia innych istot, bo to nieprawda i bardzo naiwne Xseniu, dziecko male to widzi a wy dorosli ludzie tego nie widzicie?
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Nikita » 09 lis 2016, 09:57

Ja mysle, ze Xsenia tez nie je duzo miesa i zwraca uwage na odzywianie sie...wiec niepotrzebnie sie tak zaperza. Nikt tu nie atakuje jedzacych mieso ale jedynie staramy sie uswiadomic reszte. To tak jak z aborcja...niech kazdy robi wedlug wlasnego sumienia.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 09 lis 2016, 18:37

Estia72 pisze:skoro zadne argumenty do miesozercow nie przemawiaja za rowno zdrowotne ,ekologiczne jak i etyczne...

...to trzeba kłamać, wymuszać, obrażać i pokazywać okropne filmiki pisząc, że to się dzieje wszędzie?? Zastanów się Estia....

Ponowię mój standardowy apel do wegetarian: zachwalajcie swoją dietę, tłumaczcie, odpowiadajcie na pytania, podawajcie ciekawe przepisy. A nie róbcie czarnego PRu mięsu i mięsożercom.

Estia72 pisze:A dlaczego miesozercy postrzegaja siebie za gorszych a wega za lepszych i wywyzszajacych sie ?
Dlaczego czujecie sie gorsi?

Mięsożercy nie czują się gorsi, Estia. To wy nas tak widzicie i tak nas opisujecie.

Estia72 pisze:Kochana droga wolna, tez możecie tak zyc jesli chcecie ale nie piszcie glupot ze nie przyczyniacie sie do cierpienia innych istot, bo to nieprawda i bardzo naiwne Xseniu, dziecko male to widzi a wy dorosli ludzie tego nie widzicie?

Znowu się wywyższasz. Każdy człowiek przyczynia się do cierpienia innych istot. Ty także. To, że nie jesz mięsa jeszcze nie czyni cię dobrą i oświeconą osobą. A stawianie siebie powyżej innych (obojętnie jakiej diety) zaniża twoją wartość. Przynajmniej według mnie.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Estia72 » 10 lis 2016, 23:58

Xseniu widze ze nasza rozmowa do niczego dobrego nas nie doprowadzi.... :) Mozemy tak w kolko ja swoje ,Ty swoje...
Nie wiem gdzie widzisz klamstwo, obrazanie ,jest masa dowodow naukowych ze z tym jedzeniem miesa nie wszystko jest ok...ale Ty to odrzucasz, filmiki ktore wstawilam pokazuja to co pokazuja a sa ich tysiace i to nie sa zadnego wyjatki a raczej regula Xseniu wiec pisanie o zaklamaniu to szczyt ignorancji z Twojej strony :roll: ...Zaprzeczanie prawdzie i wypieranie rzeczywistosci byle by tylko pasowala do Twoich przekonan i racji tego nie zmieni,nie chce Cie obrazac w zaden sposob bo bardzo Cie szanuje :) ale zyjesz w klamstwie Xseniu.... i nie chcesz tego dostrzec. Oczywiscie ze masz prawo odzywiac sie czym chcesz i zyc jak chcesz to Twoj wybor ale przestan sie pieklic na to ,ze ktos wskazuje wady takiego odzywiania oraz zaleznosc miedzy spozywaniem miesa a chorobami a takze cierpieniem i mordowaniem zwierzat.
Nie rozumiem czemu ciagle wyskakujesz z tym wywyzszaniem i ponizaniem :?: Wydaje mi sie ze.... jestes przewrazliwiona delikatnie mowiac i masz z tym jakies problemy, ale nie obarczaj mnie nimi ani wega bo my ich nie spowodowalismy i ich nie rozwiazemy...:roll: :shock:

PS. Co ma dobroc i oswiecenie wspolnego z niejedzeniem miesa, empatia do zwierzat i dbaniem o zdrowie...?
Czy Xseniu wogole wiesz o czym piszesz ?:shock: Masz jakies wypaczone pojecie o wega...i nie wiem skad masz takie dziwne skojarzenia i co przez Ciebie przemawia.... moze poczytaj o zonie nazisty wegatariance noszaca rekawiczki ze skory dzieci zamordowanych w obozach koncentracyjnych ,ktora traktowala kazdego kto nie byl niemcem jako zwierzatko a nie czlowieka a moze wyjdzie Ci w koncu z glowy Twoje mniemanie/urojenia ze wega sie wywyzszaja bo nie jedza miesa i maja za takich dobrych i oswieconych...

Xsenia napisala: ...........zaniża twoją wartość. Przynajmniej według mnie.

Xseniu i kto tu sie wywyzsza...i ma za lepsza i oswiecona? Ja w zadnym moim zdaniu nie obrazilam Cie i nie napisalam tak jak Ty ,ze wedlug mnie Twoja postawa zaniza Twoja wartosc....bardzo nie ladnie Xseniu :(

A tutaj cos o wega
https://www.youtube.com/watch?v=7YWf-dKzI94

Na temat bialka
https://www.youtube.com/watch?v=qZpXDZzURjU

A takze cos o korporacyjnej zywnosci
https://www.youtube.com/watch?v=E2ZmFdiGwMg
Ostatnio zmieniony 11 lis 2016, 11:30 przez Estia72, łącznie zmieniany 5 razy
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Mirek » 11 lis 2016, 10:06

Człowiek pyszny nie wie Kiedy się wywyższa i poniża innych.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności