Wegetarianizm

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Wegetarianizm

Postautor: Mirek » 07 wrz 2016, 20:13

A ile ludzi dziennie na świecie ginie z powodu niepotrzebnych wojen, zatruć lekatstwami? Czy to można stawiać niżej niż hodowlę zwierxąt na ubój?
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2016, 20:33 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 07 wrz 2016, 20:18

Oczywiście, że nie. Najpierw trzeba przestać zabijać ludzi, potem przyjdzie kolej na zwierzęta.
PS. Właśnie zabiłem kolejnego komara. Nie czuje skruchy, ale drań ze mnie.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2016, 20:19 przez stefan12, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: danut » 07 wrz 2016, 20:18

Stefan12 wyjątki Esti potwierdzają to, że dałoby się stworzyć taką rzeczywistość bez morderstw i bez przemocy. Ja mam sprawdzone to na zwierzętach i wydaje się, że one lepiej nawet od ludzi odczytują czyjeś intencje i gdy podejdziesz do nich z sercem nawet ten najbardziej zły pies Cię nie zaatakuje. Cała przyroda wszystko co żyje będzie bronic się przed atakiem, bo takie ma odruchy bezwarunkowe, taki mechanizm, a gdyby nie było atakujących? A co do mechanizmów - to uzębienie istoty jest logicznie wykształcone i dopasowane do warunków w jakich przyjdzie jej żyć, do środowiska. Dlaczego nie mamy kłów służących do rozszarpywania mięsa? To jednak natura nas nie przystosowała do tego by je jeść i by z tego powodu zabijać?
danut

Postautor: stefan12 » 07 wrz 2016, 20:56

Taka harmonia była w Edenie. Wtedy człowiek jadł rośliny i zwierzęta go nie atakowały. Ale coś się stało i idylla się skończyła.
Już dwoje moich dzieci było ugryzionych przez psy, więc nie wierze w opowieści o sercu, nastawieniu, itp.
W obydwu przypadkach było podobnie. Szły drogą, pies podbiegł i dziabnął w nogę.
Jeśli jesteś pewna swojego twierdzenia, to zaryzykujesz wizytę w klatce z lwem?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: danut » 07 wrz 2016, 21:01

stefan12 pisze:Taka harmonia była w Edenie. Wtedy człowiek jadł rośliny i zwierzęta go nie atakowały. Ale coś się stało i idylla się skończyła.
Już dwoje moich dzieci było ugryzionych przez psy, więc nie wierze w opowieści o sercu, nastawieniu, itp.
W obydwu przypadkach było podobnie. Szły drogą, pies podbiegł i dziabnął w nogę.
Jeśli jesteś pewna swojego twierdzenia, to zaryzykujesz wizytę w klatce z lwem?

Zwierzęta też mają swoje intencje i każde swój charakter. Nie zaryzykuje wizyty w klatce z rozjuszonym lwem, tez umiem czytać z oczu i ludzi i zwierząt. Są rozwścieczone tak ze nic do nich nie przemówi i są te spokojne niezależnie od tego czy są oswojone, czy dzikie.Jednak gdy rzucił się na mnie dog i przycisnął do muru domu na obcym podwórku wiedziałam jak się zachować by nie uczynił mi krzywdy, dzieci wpadły w panikę nie nauczyłeś ich co zrobić by tak się nie stało, nie winię dzieci, ale dorośli powinni już to wiedzieć. Wszystko zależy też od charakteru i wychowania danego psa, lwa, itp.
danut

Postautor: Mirek » 07 wrz 2016, 21:08

Stefan lecz to prawda. Jeżeli nie masz w sobie wewnętrznej agresji, to żadne zwierze, czy człowiek Cię nie zaatakuje.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 07 wrz 2016, 21:13

Mirek pisze:Stefan lecz to prawda. Jeżeli nie masz w sobie wewnętrznej agresji, to żadne zwierze, czy człowiek Cię nie zaatakuje.

Wewnętrznej agresji i strachu.
danut

Postautor: stefan12 » 07 wrz 2016, 21:17

To proszę o lekcję. Dziecko idzie drogą. Z podwórka wybiega pies i gryzie je w nogę.

Czego nie nauczyłem mojego dziecka?
Proszę również o naukę dla pozostałych dzieci, dużo groźniej pogryzionych przez agresywne psy. Jaką to agresje ma kilkulatek w sobie, na którego napadają wściekłe psy?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: danut » 07 wrz 2016, 21:25

Gdyby dziecko zatrzymało się i stanęło nieruchomo, coś do tego psa powiedziało grzecznie i pieszczotliwe on zaniechałby ataku. Mam to sprawdzone. Ale masz tez częściowo rację, bo dlatego pisałam wyżej i o takiej agresji, że żadna siła jej nie powstrzyma, a są ludzie, którzy wychowują swoje psy w taki właśnie sposób, a nawet szkolą w nich specjalnie te agresywne zachowania.
danut

Postautor: Xsenia » 07 wrz 2016, 21:37

Hm jako dziecko też byłam pogryziona przez psa. Jechałam rowerem środkiem spokojnej ulicy. Tego psa nawet nie widziałam, niczym go nie zaatakowałam, niczym nie sprowokowałam, bo jadąc rowerem go nie widziałam. Zobaczyłam go dopiero jak mnie ugryzł w nogę.
Zwierzęta czasem atakują bez powodu, albo my ludzie nie znamy powodu, dla którego zwierzę atakuje. To jest przyroda, nie mamy na nią wpływu.

Wegetarianie nie biorą jednej ważnej rzeczy pod uwagę. Gdyby wszyscy zrezygnowali z mięsa i jedli tylko rośliny, to zabrakłoby ziemi na uprawy roślin jadalnych. Gdyby zabronić jedzenia mięsa, to przypuszczam że większa część ludzkości padłaby z głodu. A trzeba by jeszcze wykarmić wszystkie żyjące zwierzęta, aż do ich naturalnej śmierci. No chyba, że wypuścilibyśmy wszystkie zwierzęta hodowlane i pozostawilibyśmy rozwiązanie ich nadmiaru drapieżnikom :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności