Wegetarianizm

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Wegetarianizm

Postautor: czarnyMag » 06 wrz 2016, 12:10

Tylko, że po trzech tygodniach ser żółty + pomidor + majonez na zmianę z jajkiem + majonezem zaczyna wzbudzać w nas obrzydzenie a zupa z kostki + makaron na zmianę z pierogami ruskimi zaczyna wzbudzać w nas torsje :)
Oczywiście mam wiele miłości do zwierząt lecz nie da się tak egzystować - tak po wegeteriańsku!

Łatwiej przychodzi mi wyparcie rzeźni !
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Estia72 » 06 wrz 2016, 12:22

czarnyMag pisze:Tylko, że po trzech tygodniach ser żółty + pomidor + majonez na zmianę z jajkiem + majonezem zaczyna wzbudzać w nas obrzydzenie a zupa z kostki + makaron na zmianę z pierogami ruskimi zaczyna wzbudzać w nas torsje :)
Oczywiście mam wiele miłości do zwierząt lecz nie da się tak egzystować - tak po wegeteriańsku!

Łatwiej przychodzi mi wyparcie rzeźni !

Magu wielu ludzi wlasnie tak robi :)

Problem nie lezy w tym ze masz 3 tyg. jesc kanapki z serem, pomidorem i jajkiem...
To jest nawyk/przyzwyczajenie, lenistwo, mozna zmienic te przyzwyczajenia, wegetarianie gotuja mnostwo ciekawych potraw gdzie zamiast miesa uzywa sie tofu, soji, grzybow, warzyw, robia pasty, pasztety, kotlety a nawet wegetarianski bigos ;)

Sa tez ludzie tacy jak ja ktorzy twierdza ze" Bog stworzyl jedzenie, a diabel zas kucharzy"
Dlatego w moim menu nie ma prawie gotowanych potraw, w wiekszosci surowizna.
Im mniej kombinujemy tym lepiej .Zyje nie po to by jesc natomiast jem by zyc...odwrocenie tych pojec juz wiele zmienia a to wszystko to kwestia tylko swiadomosci :)
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: danut » 06 wrz 2016, 12:57

Nadto to z tego "szacunku do ludzi", którym posługiwali się tyrani pokazując innym swoje bestialstwo, wymachując nad nimi maczugami i popełniając mordy powstał taki system. Bo pomyślcie sami, a któż to najbardziej domaga się szacunku dla siebie, kto tak robi i w jakim celu do niego wciąż nawołuje? W takim - bójcie się i drżyjcie przede mną, klękajcie na kolana? Nie przyjmujesz mojej nauki, no to nie masz do mnie szacunku i tu nawołuję Mirka o - troszeczkę opamiętania!
Estia72 na początku Biblii jest opisana bardzo kontrowersyjna historia Kaina i Abla - Kain złożył w ofierze najlepsze płody ziemi a Abel zabił najlepsze zwierzęta ze swojego stada i otóż Bóg wybrał tę krwawą ofiarę, a to doprowadziło do zabójstwa brata, bo skoro to się Bogu podoba? - Mocne.
danut

Postautor: Estia72 » 06 wrz 2016, 13:28

danut pisze:Estia72 na początku Biblii jest opisana bardzo kontrowersyjna historia Kaina i Abla - Kain złożył w ofierze najlepsze płody ziemi a Abel zabił najlepsze zwierzęta ze swojego stada i otóż Bóg wybrał tę krwawą ofiarę, a to doprowadziło do zabójstwa brata, bo skoro to się Bogu podoba? - Mocne.

Ja pisze Danut o troszke wczesniejszej historii patrzac chronologicznie
KR 1:29
Oto dalem Wam wszelksa roslinnosc wydajaca nasienie, ktora jest na powierzchni ziemi. I wszelkie drzewo na ktorym jest owoc drzewa wydajacy nasienie. Niech Wam to sluzy za pokarm. (chodzi mi o pierwsze stworzenie czlowieka)

W tym opisie jaki przedstawilas Danut mamy wyraznie podane co to z niego/ich byli za "bogowie"
lubujacy sie we krwi zamordowanych istot...
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: danut » 06 wrz 2016, 13:40

Bogowie - bo gdy ktoś uważnie czyta zauważa, dobre sprawiedliwe mądre wskazówki i im zupełnie przeciwstawne i jedno tym drugim wyraźnie zakłamane. ;)
danut

Postautor: Nikita » 06 wrz 2016, 13:51

Bez Przesady MaGU. Naucz sie gotowac a zobaczyc jakie bogactwo potraw istnieje po wegetariansku....nie tylko ser, jajko i chleb ale jest tyle roznych warzyw, zboz, kasz, straczkowych, nasion, owocow, orzechow, ze codziennei moezsz jesc pyszne i zroznicowane jedzenie...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: stefan12 » 06 wrz 2016, 13:59

1. Jeśli już odwołujecie się do Biblii, to strzelacie sobie w stopę. W Biblii jest mnóstwo odwołań co do konsumpcji mięsa.
2. Nie jest możliwe przeżycie na diecie wegetariańskiej w zimnym klimacie.
3. Co do moralności wegetarian, to ciekawe czy szacunek do życia zwierzęcia dorównuje szacunkowi do życia ludzkiego, zwłaszcza dzieci poczętych. Myślę, że często zagorzali wegetarianie nie mają problemu z poddaniem się aborcji.
4. Gdyby Bóg nie chciał zabijania zwierząt, to po pierwsze, nie stworzyłby drapieżnych zwierząt, które zabijają i zjadają inne zwierzęta. Wtedy wszystkie zwierzęta były by roślinożerne.

I taka sytuacja jest opisana w Biblii, nastąpić ma po Paruzji, wtedy przestaniemy jeść mięso:

Izajasz 11
1 I wyrośnie różdżka z pnia Jessego2,
wypuści się odrośl z jego korzeni.
2 I spocznie na niej Duch Pański3,
duch mądrości i rozumu,
duch rady i męstwa,
duch wiedzy i bojaźni Pańskiej.
3 Upodoba sobie w bojaźni Pańskiej.
Nie będzie sądził z pozorów
ni wyrokował według pogłosek;
4 raczej rozsądzi biednych sprawiedliwie
i pokornym w kraju wyda słuszny wyrok.
Rózgą swoich ust uderzy gwałtownika,
tchnieniem swoich warg uśmierci bezbożnego.
5 Sprawiedliwość będzie mu pasem na biodrach,
a wierność przepasaniem lędźwi.
6 4 Wtedy wilk zamieszka wraz z barankiem,
pantera z koźlęciem razem leżeć będą,
cielę i lew paść się będą społem
i mały chłopiec będzie je poganiał.
7 Krowa i niedźwiedzica przestawać będą przyjaźnie,
młode ich razem będą legały.
Lew też jak wół będzie jadał słomę.
8 Niemowlę igrać będzie na norze kobry,
dziecko włoży swą rękę do kryjówki żmii.
9 Zła czynić nie będą ani zgubnie działać
po całej świętej mej górze,

bo kraj się napełni znajomością Pana,
na kształt wód, które przepełniają morze.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Estia72 » 06 wrz 2016, 14:23

stefan12 pisze:1. Jeśli już odwołujecie się do Biblii, to strzelacie sobie w stopę. W Biblii jest mnóstwo odwołań co do konsumpcji mięsa.

Stefan oczywiscie jest rowniez wiele odwolan do tego ze corki wspolzyly z ojcami, siostry z bracmi itd.
A ichnich bog nie poczytywal tego za grzech ;) :lol:
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: stefan12 » 06 wrz 2016, 14:26

Estia72 pisze:
stefan12 pisze:1. Jeśli już odwołujecie się do Biblii, to strzelacie sobie w stopę. W Biblii jest mnóstwo odwołań co do konsumpcji mięsa.

Stefan oczywiscie jest rowniez wiele odwolan do tego ze corki wspolzyly z ojcami, siostry z bracmi itd.

OOO, nie wiedziałem, mogłabyś podać źródło i cytat?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Estia72 » 06 wrz 2016, 14:30

stefan12 pisze:
Estia72 pisze:

OOO, nie wiedziałem, mogłabyś podać źródło i cytat?

Nie czytales biblii?
Najprostsza historyjka to opowiesc o zniszczeniu sodomy i gomory, gdy zginela zona lota, a tato zostal bez potomkow ino 2 corki, zajrzyj , poczytaj prosze...nie wierz mi na slowo ;)
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2016, 14:31 przez Estia72, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Estia72

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności