Nie jestem tak obeznany w tym temacie z prawem. W kwietniu tego roku byłem na pogrzebie kolegi, został skremowany bo przejechało go metro w uk, został pochowany w grobie kopanym i co najlepsze został pochowany w miejscu gdzie ktoś już miał swój grób. Poprostu wyrwali krzyż z napisami i nazwiskiem itp. Zakopali a odsuneli płytę, włożyli urnę na szczątki czyjejś tam trumny i zamknęli płytę. Krzyż po 2 tyg został postawiony nowy z jego imieniem i nazwiskiem. Domyślam się że ktoś nie opłacił miejsca i zlikwidowano jego grób. Mój kolega zyskał tylko tyle że grób dostał za darmo, jedynie krzyż mu nowy domontują.
Wiesz ja mieszkam w zasadzie z 150-200 m od tego cmentarza więc wiem jak szybko się zapełniał, było takie miejsce moze z 2h i z 8 lat temu rosły tam krzaki, teraz jest zapełniony po brzegi więc w zasadzie na moich oczach widziałem jak się te miejsce zapełniało...
Ten cmentarz to jest arcydzieło na skalę europejską bo... nie wiem czy byłeś w szczecinie i widziałeś? To jest park i cmentarz w jednym, a więc ludzie często tam chodzą na spacer posiedzieć na ławce itp. Jest ogromny więc tak szybko go nie zwiedzisz, ale można uważnie zaobserwować bardzo stare groby, ciężko powiedzieć ile mają lat, napewno ponad 100 bo została w zasadzie sama płyta i też już nie wyraźna, często na jakimś uboczu, w odosobnieniu gdzieś pod drzewem, koło krzaka i to są już w zasadzie zabytki więc tego nigdy nie dotkną nawet, ale takie groby kowalskich jak są nie opłacone to czemu nie...
Może to zabrzmi dziwnie ale na tym cmentarzu fajnie jest, szczególnie jak jest ciepło, wiosną itp.