Kampanie ku nawróceniu

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Kampanie ku nawróceniu

Postautor: konrad » 01 paź 2010, 18:27

cthulhu87 pisze:Miałem na myśli uzasadnioną krytykę poglądów, które np. nawołują do dyskryminacji rasowej, ew. usprawiedliwiają przemoc

Pytanie tylko, czy taka krytyka osiągnie swój skutek? Może skłoni tę osobę do jeszcze gorszych czynów - wielu działa na przekór wszystkim... To zawsze trudna kwestia, bo z jednej strony logicznym jest, gdy bronimy słabszych, ale gdy ktoś jedynie paple bzdury, to w sumie krzywdy nie robi. Tak, powiecie, że kogoś obraża i ten czuje się źle. Ale to chyba Joanna de Angelis pisała: 1) jeśli krytyka opiera się na nieprawdzie, po co się nią przejmować?; 2) jeśli ktoś mówi prawdę, to lepiej zabrać się do roboty i zmienić w sobie te cechy, które ktoś tam krytykuje.

jb3 pisze:Po raz kolejny uraziłem was swoimi słowami, za co serdecznie przepraszam.

Nie uraziłeś... A raczej zainspirowałeś do pozytywnych rzeczy :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 01 paź 2010, 20:00

konrad pisze:Pytanie tylko, czy taka krytyka osiągnie swój skutek? Może skłoni tę osobę do jeszcze gorszych czynów - wielu działa na przekór wszystkim... To zawsze trudna kwestia, bo z jednej strony logicznym jest, gdy bronimy słabszych, ale gdy ktoś jedynie paple bzdury, to w sumie krzywdy nie robi. Tak, powiecie, że kogoś obraża i ten czuje się źle. Ale to chyba Joanna de Angelis pisała: 1) jeśli krytyka opiera się na nieprawdzie, po co się nią przejmować?; 2) jeśli ktoś mówi prawdę, to lepiej zabrać się do roboty i zmienić w sobie te cechy, które ktoś tam krytykuje.

Myślę, że osiągnie skutek, jeśli są temu poświęcone odpowiednio duże środki. Jednym z ważniejszych czynników (oczywiście nie jedynym) faktu, iż w Niemczech po II wojnie światowej nie odrodził się nacjonalizm i nazizm, była konsekwentna denazyfikacja - a ta możliwa była tylko dzięki wywieraniu wpływu na opinię publiczną, szkolnictwo, literaturę, rozrachunek z przeszłością itd.. Krytyka doktryn szkodliwych dla społeczeństwa zawsze jest uzasadniona i nigdy nie jest jej dość.
Zauważmy też, że Hitler nie robił nikomu krzywdy gdy paplał bzdury pisząc ''Mein Kampf". Wiele teorii może wydawać się nieszkodliwymi, do momentu kiedy ktoś nie zacznie ich realizować.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 01 paź 2010, 20:12

Luperci Faviani pisze:więc możemy co najwyżej porwać autobus, albo tramwaj.
:lol:

To co, kiedy porwiemy jakiś autobus? Bo by się przydał, przynajmniej by nie trzeba było czekać na przystankach :P

Co do 2012... Najgorsze jest to, co mogą ludzie zrobić gdy nadejdzie "dzień sądu :? "... Mówię o tym, co może dziać się na ulicach, jaka głupawka może ludzi ogarnąć...
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 01 paź 2010, 21:18

Jb3,nie masz za co przepraszac,na pewno nikt nie czuje się urażony,a na pewno dałeś tu asumpt do ciekawej dyskusji. :) :) :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: jb3 » 02 paź 2010, 05:09

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 10:56 przez jb3, łącznie zmieniany 1 raz
jb3

Postautor: Luperci Faviani » 02 paź 2010, 13:32

cthulhu87 pisze:Zauważmy też, że Hitler nie robił nikomu krzywdy gdy paplał bzdury pisząc ''Mein Kampf". Wiele teorii może wydawać się nieszkodliwymi, do momentu kiedy ktoś nie zacznie ich realizować.
Błędne założenie. Głoszenie szkodliwych teorii jest krzywdzeniem, bo czy nie poczujesz się choć lekko dotknięty, gdy za granicą ktoś powie, że każdy Polak to pijak i złodziej? Ponadto Alfred Rosenberg został skazany w Norymberdze na śmierć przede wszystkim dlatego, że propagował ideologię nazistowską. Rosenberg nikogo nie kazał eksterminować, ale był niebezpieczny poprzez wyznawane poglądy.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 02 paź 2010, 13:42

Tak,racja,ale mam nadzieję,iz nie oznacza to,że jesteś zwolennikiem kary śmierci?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 02 paź 2010, 14:44

Luperci Faviani pisze:bo czy nie poczujesz się choć lekko dotknięty, gdy za granicą ktoś powie, że każdy Polak to pijak i złodziej?

Ale dlaczego czujesz się urażony? Jeśli to nieprawda, to czemu się przejmować? Jeśli to prawda, to nie powinniśmy czuć się dotknięci ;)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 02 paź 2010, 23:13

konrad pisze:
Luperci Faviani pisze:bo czy nie poczujesz się choć lekko dotknięty, gdy za granicą ktoś powie, że każdy Polak to pijak i złodziej?
Ale dlaczego czujesz się urażony? Jeśli to nieprawda, to czemu się przejmować? Jeśli to prawda, to nie powinniśmy czuć się dotknięci ;)
Podałem to jedynie jako przykład.

atalia pisze:Tak,racja,ale mam nadzieję,iz nie oznacza to,że jesteś zwolennikiem kary śmierci?
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem kary śmierci.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 03 paź 2010, 09:53

Kamień spadł mi z serca. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności