Tarot

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Tarot

Postautor: 000Lukas000 » 10 paź 2014, 12:26

Xseniu a takie pytanie, jakie informacje można zyskać z tarota i czy są to informację szczegółowe?
I czy wróżka, czy to damska czy męska :) była by w stanie coś wywróżyć bez żadnej przed wiedzy, beż żadnego "wywiadu"?
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 10 paź 2014, 13:44

Z moich skromnych doświadczeń wynika, ze nie są w stanie.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 10 paź 2014, 14:57

Co do wpływu planet i astrologii, myślę, że często jako argumenty stosuje się właśnie porównania, które nie do końca mają z tematem wiele wspólnego. Np. przytoczone przez XSenię stwierdzenie, że gwiazdy mają na nas wpływ, bo bez słońca wpadamy w depresję, nie do końca musi mieć zastosowanie do tego, że układ planet wpłynie na to, jak potoczy się moje życie albo kim będę. Ten pierwszy przykład ma po prostu fizjologiczne wyjaśnienie - gdy nie jesteśmy wystawieni na światło słoneczne, dochodzi w naszym ciele do zmian, które wpływają na nasz nastrój.

Nie widzę jednak, w jaki sposób układ gwiazd znajdujących się kilkadziesiąt lat świetlnych stąd, mógł na mnie osobiście wpłynąć. Podobnie jak numerologia, tarot itp. Nie widzę w nich logicznego związku z życiem ludzkim, stąd też traktuję temat sceptycznie. Po prostu chciałbym zobaczyć, jakąś spójną teorię, która wyjaśni mi, jak to się dzieje, że karty pokażą mi przyszłość. Jaki wpływ na proces ma tarocista, początkowy układ kart, czy jest w tym jakieś głębsze działanie... W większości przypadków ludzie zajmujący się wróżeniem mówią, że tego nie da się wyjaśnić, co pokazuje, że tak naprawdę ciężko mówić tu o czymś konkretnym i namacalnym.

W spirytyzmie jest zgoła coś innego - mamy pewne zjawiska, która da się wyjaśnić i opisać w oparciu o spójną teorię, stąd też zupełnie inaczej do nich podchodzę.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 10 paź 2014, 15:25

Układ planet i gwiazd odzialuje na nas, ponieważ każda materia odzialywyje na siebie wzajemnie.
Nauka już to udowodniła i nie jest to teorią.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 10 paź 2014, 15:51

Achill pisze:To juz nie chodzi o Mirka tylko o tych co to mogą czytać - lepiej tłumić zabobony w zarodku ;) .
Poza tym powinniśmy wyciągać wnioski z historii już raz przez pobłażliwość się skończyło na 6 letniej wojnie światowej a bylo wiadomo już w latach 30tych że pan Adolf H. namiesza.

Obserwatorze:
A czy ta teoria tłumaczy dlaczego banany zawsze mają łuk do wewnątrz? ;) bo jeśli nie to ja w nią na pewno nie uwierzę.

Achill nie zapominaj, że w to co Ty wierzysz co wyczytasz z Wikipedi, to też tylko teoria.
Drwisz sobie ze mnie, a wierzysz w Wikipedię, gdzie każdy może napisać co chce.

Obserwatorze, wlaśnie taka wizja do mnie bardziej przemawia i nie ma to nic wspólnego z Katolicyzmem.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Re: Odp: Tarot

Postautor: konrad » 10 paź 2014, 17:46

Mirek pisze:Układ planet i gwiazd odzialuje na nas, ponieważ każda materia odzialywyje na siebie wzajemnie.
Nauka już to udowodniła i nie jest to teorią.

W jaki sposób oddziałuje? Jak np. położenie Marsa i Jowisza wpłynie na moje życie? Łatwo jest odwołać się do ogólnych stwierdzeń, ale wejdźmy nieco bardziej w szczegóły.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 10 paź 2014, 18:14

000Lukas000 pisze:Xseniu a takie pytanie, jakie informacje można zyskać z tarota i czy są to informację szczegółowe?

Każde. Na temat tego co było, co jest i co będzie. Są nawet specjalne układy kart, które dzielą się właśnie na 3. A od tego jak bardzo są szczegółowe to zależy od wróżki, czy też wróża ;) I w sumie od zadanego pytania. Bo żeby postawić karty trzeba je o coś zapytać.
Moja siostra wróżyła bardzo dokładnie. A jej wróżby spełniały się w najbliższych 2,3 tygodniach. Przeszłości nie czytała, bo większość jej "klientów" była w wieku 9-15 lat :) Aaa i nigdy nie chciała wróżyć najbliższej rodzinie i nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem.

000Lukas000 pisze:I czy wróżka, czy to damska czy męska była by w stanie coś wywróżyć bez żadnej przed wiedzy, beż żadnego "wywiadu"?

Jeżeli wróżka robi "wywiad" to lepiej z stamtąd wyjdź. Dobra wróżka na podstawie kart, chiromancji potrafi ci dokładnie powiedzieć kim byłeś, jaki jesteś i jaki będziesz.
Chiromancją zajmowała się moja mama i nigdy, ale ot nigdy się nie myliła co do człowieka. Tyle, że tego nie lubiła, robiła to tylko i wyłącznie w bardzo wyjątkowych wypadkach, jak ktoś bardzo, bardzo prosił i nigdy po trzeźwemu. Nam nigdy nie czytała z ręki :(

atalia pisze:Z moich skromnych doświadczeń wynika, ze nie są w stanie.

Po prostu nie spotkałaś dobrej wróżki.

konrad pisze:przytoczone przez XSenię stwierdzenie, że gwiazdy mają na nas wpływ, bo bez słońca wpadamy w depresję, nie do końca musi mieć zastosowanie do tego, że układ planet wpłynie na to, jak potoczy się moje życie albo kim będę. Ten pierwszy przykład ma po prostu fizjologiczne wyjaśnienie - gdy nie jesteśmy wystawieni na światło słoneczne, dochodzi w naszym ciele do zmian, które wpływają na nasz nastrój.Nie widzę jednak, w jaki sposób układ gwiazd znajdujących się kilkadziesiąt lat świetlnych stąd, mógł na mnie osobiście wpłynąć.

A słyszałeś o grawitacji? :) A magnetyzmie? I nie pisałam tu o słońcach czy planetach oddalonych o miliony lat świetlnych. Pisałam raczej o planetach z naszego układu słonecznego. Nie słyszałeś nigdy, że ktoś się urodził w dniu Wenus, albo że nadszedł miesiąc Marsa i konflikty się nasilą?
http://horoskopowo.net/Znaczenie-dnia-urodzin.php

konrad pisze:Podobnie jak numerologia

Całe nasze życie i wszystko co nas otacza to liczby i numery. Jak dla mnie to matematyka :) Zawsze mi zarzucano, że wszędzie widzę matematykę, ale ona naprawdę jest wszędzie. I nie dziwne, że ludzie poprzez tysiące lat polubili niektóre liczby (7), a niektóre nienawidzą (13). Ja na przykład uwielbiam liczbę 6 i 8. 6 nie mam pojęcia dlaczego, ale 8 po odwróceniu do poziomu daje znak nieskończoności, który wyjątkowo mi się podoba :D

konrad pisze:Nie widzę w nich logicznego związku z życiem ludzkim, stąd też traktuję temat sceptycznie.

I masz do tego prawo :) Tyle, że fajnie by było najpierw trochę poznać temat zanim zacznie się go krytykować.

konrad pisze:W większości przypadków ludzie zajmujący się wróżeniem mówią, że tego nie da się wyjaśnić, co pokazuje, że tak naprawdę ciężko mówić tu o czymś konkretnym i namacalnym.

:D I to mówi spirytysta :D Dusze też macasz?? :lol: :lol: :lol:
To, że są na świecie siły, których nie rozumiesz, nie oznacza, że ich nie ma :) Może trzeba się trochę przekonać samemu i na własnej skórze (i nie z jedną wróżką, bo można trafić na złą) jak działają karty Tarota. Niektórzy po prostu boją się kart Tarota, boją się wróżb, tego że mogą wyjść na światło dzienne ich najskrytsze tajemnice. Tego, że ktoś pozna jakim jest człowiek. Tego, że dowiedzą się czegoś czego by nie chcieli wiedzieć. A jak się boją to wolą ignorować, lub wręcz potępiać.
A czy wy nigdy nie zastanawialiście się dlaczego tak naprawdę nie wierzycie w te wróżby i je potępiacie? Przez własne doświadczenia, czyjeś doświadczenia, czy to ciągle indoktrynacja KK "wyssana z mlekiem matki"?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 10 paź 2014, 18:17

Słońce wysyła na Ziemię promieniowania: UVA, UVB I UVC. Promieniowanie UVB wytwarza w naszym organizmie witaminę "D". Jej brak może doprowadzić do powaznych chorób.
Księżyc jest odpowiedzialny za przypływy i odpływy.
Jak poszukasz, to znajdziesz wiele informacji na temat oddziaływania gwiazd i planet na nasze życie.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2014, 18:40 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 10 paź 2014, 18:21

A i jeszcze jedno mi przyszło do głowy: napisałeś, że tego nie da się wyjaśnić. To proszę zapytaj którekolwiek medium czy potrafią wyjaśnić co czują i w jaki sposób potrafią odróżnić duszę niższą od wyższej. Skąd wiedzą, że śnili sen, który nagle przestał być snem. Media też nie potrafią wytłumaczyć wiele sytuacji, wiele emocji, odczuć. Czytanie z kart Tarota to to samo. Jeśli o mnie chodzi, to medium niewiele się różni od wróżki Tarota. Ta rozmawia z duszami, a ta z kartami.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: konrad » 10 paź 2014, 18:49

Xsenia, czy w takim razie Mars mnie przyciąga i wpływa na moje czyny?
Spirytyzm jest o tyle namacalny, że wyjaśnia konkretnie, jakie prawa kierują np. namacalnymi zjawiskami mediumicznymi. A te są bardziej imponujące niż ogólniki płynące z tarota. Porównaj listy Chico Xaviera do odczytów wróżek, które są zwykłą manipulacją polegającą na zimnym i ciepłym odczycie. Owszem, te metody stosuje też wiele osób uchodzących za media, ale akurat tutaj nie wszystkie.
Czy możesz przytoczyć Ci znaną Ci przepowiednię z tarota, od wróżki, żeby pokazać stopień ich szczegółowości i sprawdzalność? Niestety ja spotkałem się tylko z ogólnikami w stylu: widzę u Ciebie problemy, konflikty z rodzicami, szukasz szczęścia, ale nie idzie Ci w pracy, bo masz kłopoty finansowe. Jeśli padają konkretne rzeczy, to dotyczą odległej przyszłości, żeby ciężko je było zweryfikować. Ale i tak są na tyle ogólne, że wszystko się da do nich dopasować. Kiedyś bluskiej mi osobie wróżka przepowiedziała bogactwo. Nie sprawdziło się i nie sprawdzi. No ale ktoś powie, że mogło chodzić o bogactwo w doświadczenia. Porównajcie tw przepowiednie z listami Chico, pełnymi faktów, nazwisk i pozbawionymi błędów.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności