PRZEPOWIEDNIE

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: PRZEPOWIEDNIE

Postautor: Luperci Faviani » 22 wrz 2009, 16:32

A ja się boję, że kiedyś znowu się tu inkarnuję... Co za kanał!

:o
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Leszek » 22 wrz 2009, 20:43

Weź nawet nie strasz! Jeśli jednak miałoby się tak stać i faktycznie przyszłoby mi się tu ponownie zrodzić. hmm To już w tym życiu musiałbym zadbać o to, żeby to przyszłe było jeszcze lepsze. Tak więc: Jak sobie pościelisz tak się wyśpisz ;)

Ale chciałbym wprowadzić małą ale jakże ważną korektę do mojego wcześniejszego posta, to NIE świat jest daremny. Ziemia którą stworzył Bóg, jest idealna bez człowieka wszystko tutaj idealnie by współgrało ze sobą. Jednakże to ludzie są winni, że ten świat wygląda jak wygląda, tak więc to nie świat jest daremny tylko ludzie którzy go zamieszkują. Zanim wszyscy mieszkańcy tej planety dojdą do oświecenia to z naszej kochanej Ziemi może już nic nie zostać...
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: sooleyman » 22 wrz 2009, 22:00

Co do EnKI, Projektu Cheops, Daru Światowida, roku 2012 i pani Lucyny... dzisiaj wieczorem z tematem rozprawił się Ekspress Reporterów w TVP2... nic dodać, nic ująć... podchodziłem do tematu z wielką rezerwą i okazuje się, że miałem rację... jedyna rzecz, która mnie zastanawia w związku z rokiem 2012, to temat dróg i autostrad, budowa stadionów i kondycja polskiego footbolu...
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: konrad » 23 wrz 2009, 00:52

Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Jul » 23 wrz 2009, 10:40

Leszek pisze:Ziemia którą stworzył Bóg, jest idealna bez człowieka wszystko tutaj idealnie by współgrało ze sobą. Jednakże to ludzie są winni, że ten świat wygląda jak wygląda, tak więc to nie świat jest daremny tylko ludzie którzy go zamieszkują. Zanim wszyscy mieszkańcy tej planety dojdą do oświecenia to z naszej kochanej Ziemi może już nic nie zostać...

W KD ta kwestia jest tak przedstawiona, że na razie Ziemia jest niższym światem, w którym nie brakuje cierpienia, jest taką survivalową szkołą duchową...
W bliżej nieokreślonej przyszłości Kardec formułuje opinię, iż kiedyś Ziemia dołączy do grona wyższych światów, w których to odradza się więcej duchów rozwiniętych. Na pewno jednak nie chodzi tu o rok 2012 :)

Co do podanego wyżej programu - materiał jest ok, ale irytuje mnie określanie mianem sekty każdej grupy ludzi, która różni się czymś od KK.
Sam Kościół przecież też od zawsze podsyca wizję końca świata (nawet kiedyś określał daty, teraz już dał sobie spokój) od czasów pierwszych apostołów (wierzono wówczas zgodnie ze słowami Chrystusa, że apokalipsa nastąpi w tym samym pokoleniu), przez millenium średniowieczne (panika za papieża Sylwestra w roku 1000r.), aż do przepowiedni fatimskiej (ostatnio wyczytałem rewelację, że tylko dzięki wstawiennictwu Jana Pawła II u Matki Boskiej, nie mieliśmy wojny atomowej w 1985r :) ). A jakoś nikt nie nazywa KK sektą, mimo, że sam spełnia wszystkie "kryteria" różnych łowców sekt. Słowo sekta nabrało w Polsce wymiaru ideologicznego...
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2009, 18:04 przez Jul, łącznie zmieniany 1 raz
Jul

Postautor: konrad » 23 wrz 2009, 17:42

Jul pisze:Co do podanego wyżej programu - materiał jest ok, ale irytuje mnie określanie mianem sekty każdej grupy ludzi, która różni się czymś od KK.
Sam Kościół przecież też od zawsze podsyca wizję końca świata (nawet kiedyś określał daty, teraz już dał sobie spokój) od czasów pierwszych apostołów (wierzono wówczas zgodnie ze słowami Chrystusa, że apokalipsa nastąpi w tym samym pokoleniu), przez millenium średniowieczne (panika za papieża Sylwestra w roku 1000r.), aż do przepowiedni fatimskiej (ostatnio wyczytałem rewelację, że tylko dzięki wstawiennictwu Jana Pawła II u Matki Boskiej, nie mieliśmy wojny atomowej w 1985r ). A jakoś nikt nie nazywa KK sektą, mimo, że sam spełnia wszystkie "kryteria" różnych łówców sekt. Słowo sekta nabrało w Polsce wymiaru ideologicznego...

W pełni się zgadzam z wypowiedzią Jula. Słowo sekta jest tutaj nieco naciągane, choć po prostu wygląda na to, że zaczęto nim określać każdą grupę, która próbuje kimś manipulować. Trochę to przykre, tym bardziej, że ludziom kojarzy się wówczas z jakimś sprzeciwem wobec KK.

Prawdą jest też, że Kościół spełnia wszelkie punkty bycia sektą (szczerze powiedziawszy nawet bardziej niż spirytyzm), ale dla mnie jest to zupełnie bez znaczenia. Staram się patrzyć jedynie na dobre rzeczy, a tych Kościół robi wiele. I dopóki je będzie robił, widzę dla niego miejsce na naszej planecie :)

Co do samego programu - zgodnie z moimi przypuszczeniami projekt Cheops wygląda rzeczywiście na sprawną maszynkę do robienia pieniędzy. Widać, że ludzie wpłacają spore kwoty na wykopaliska w Egipcie. Z jednej strony niby to nic złego, jednakże presja ze strony p.Lucyny i używanie słów o tym, że robią to, by się uratować przed kataklizmem, by nie zginąć (słów, których przed kamerami się wyparła), jest czymś bardzo negatywnym, czego nigdy popierać nie będę. Z założenia jestem przeciwnikiem proszenia kogokolwiek o pieniądze - tym bardziej jeśli są to ludzie starsi, którzy często wiążą ledwo koniec z końcem.

Myślę, że temu programowi, jak i całemu projektowi Cheops poświęcę najbliższy wpis na blogu... :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 23 wrz 2009, 17:48

Zastanówmy się, ile czasu tracimy na bezsensowne zastanawianie się nad rokiem 2012. Świat trzeba naprawiać cały czas, naokrągło. Po 2012 nie będzie żadnej odnowy i oczyszczenia, jak za dotknięciem magicznej różdżki. Już wielokrotnie zapowiadano "nową erę", wypowiadałem się zresztą o przedwojennych spirytystach, którzy bezmyślnie ufali w "prorocze" przekazy - wierzę, że jesteśmy dość krytyczni i rozsądni, by w XXI wieku nie dać sobie robić wody z mózgu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Jul » 23 wrz 2009, 18:17

Tak, zupełnie na marginesie, ale wciąż w temacie: wkrótce ukaże się tłumaczenie książki Georga Friedmanna "The Next Hundred Years. A Forecast for 21st Century" Autor to amerykańsko-żydowski politolog. Próbuje przewidzieć rozwój geopolityki w XXI stuleciu - i ma ciekawe prognozy, w tym wizję potężnego Polskiego bloku od morza do morza ;) Książka zrobiła już sporą furorę na zachodzie, a jest warta uwagi, bo spełnia więcej naukowych kryteriów niż ezoteryczne przepowiednie.

http://www.amfplus.com.pl/100Lat.htm
Jul

Postautor: Leszek » 23 wrz 2009, 18:21

Mnie cieszy jedno, że udało mi się rozpracować Sai Babę. Po tylu latach studiowania jego nauk byłem bliski pomyłki co do niego, jak się okazało to co ludzie piszą nie zawsze pokrywa się z tym co robią. Jeśli do jego nauk nie można się było przyczepić to do jego zachowania już tak. Po ostatnim seansie, podjęliśmy z naszym medium ten temat i zgodził się że ten Sai to nie do końca taki czysty jest. Główny zarzut to wywyższanie się nad ludzi, że już o lipnych materializacjach nie wspomnę. Niestety, ciężko jest dorównać Jezusowi, jego czynom, skromności i bliskości zwykłym ludziom. Tyle w tym temacie.
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: forrest » 24 wrz 2009, 21:02

Czyli na tym filmie są wypowiedzi Lucyny, na których stara się zastraszyć kogoś? Obejrzałem go - wydaje mi się, że uważnie - i nie spotkałem tego w nim. Przeczytałem wszystkie sesje na stronie Fundacji Dar Światowida (uważnie; większość dwa razy). Nie było tam ani jednej zapowiedzi "końca świata". Podobnie, nie spotkałem się z wypowiedzią Lucyny o "końcu świata". Chociaż w programie była mowa o tym, że Lucyna Łobos mówi o "końcu świata". Jeżeli chodzi o EnKi, to ostatni raz, kiedy się zdystansował od tego mówienia o "końcu świata", to była sesja 101. Nie widziałem też w sesjach czegoś takiego, żeby EnKi mówił, że przeżyją tylko ci, którzy będą wspierać Projekt Cheops (a przypisano to Lucynie) ani nie spotkałem się z czymś takim, żeby z ust Lucyny padło coś takiego, że uratują się ci, którzy wpłacą pieniądze (w programie 2-krotnie przypisano takie słowa Lucynie). To stwierdzenie jest również w opozycji do tego, co po raz ostatani EnKi mówił (w sesji 101) odpowiadając na pytanie "kto zostanie ocalony?".
IWONA:
Bardzo dziękuję. Kolejne pytanie od Magdy: Czy ludzie, którzy wierzą w Plan Cheopsa -Misję odkopania Faraona - zostaną ocaleni?
EN-KI:
Bardzo trudne pytanie. Bardzo trudne. Każdy, każdy może być ocalony. Ale o czym ty mi tutaj piszesz? Piszesz tak, jak gdybyś miała zakodowane, że to ma być „koniec świata”. Nigdy nie mówiłem o żadnym końcu świata. Zawsze mówiłem o zmianie, o zmianie systemu, narodzinach nowego, ale nigdy - o końcu świata. Każdy kto ma w sobie miłość wobec bliźniego swego, może przejść do tego nowego systemu i każdy może zdecydować. Ma każdy wolną wolę działania. Więc pomyśl nad tym, co miałem na myśli. A miałem na myśli - i mówię tobie i innym też - miłość wobec bliźniego swego. To jest klucz do nowego systemu, do nowego życia. Słucham.

Jeżeli chodzi o to, co powiedzieli dziennikarze, że Lucyna "nakazuje unikać lekarzy", to też nie spotkałem się w sesjach z czymś takim, ani nie spotkałem wypowiedzi Lucyny nakazującej unikać lekarzy. Oczywiście, że EnKi podchodzi do psychiatrii jak do patologii stworzonej przez ludzi - nie ma w tym niczego zaskakującego. Ale np. w sesji 101 (żeby nie szukać daleko) polecił pewnej kobiecie pójść na badania nerek - ewidentnie skierował ją do lekarzy.
Co do ojca wypowiadajacego się Marcina (nie mam pojęcia, kto to może być, bo nie podali nazwiska tego człowieka), to zastanawia mnie, kto tak destrukcyjny wpływ mógłby mieć na tego człowieka. Na pewno nie Andrzej, nie Lucyna, nie Iwona.
Pozostaje jeszcze kwestia, czemu EnKi pozwolił tej kobiecie w taki sposób rozmawiać (np. przyznając, że zrzucenie się po 5000 PLN pozwala na dokończenie projektu w Hawarze - to chyba o to mogło chodzić (?)). Bo znane są przypadki, w których Duchom zadawano pytania w myślach; i nie miały problemu z udzieleniem trafnych odpowiedzi. Na czymkolwiek polega komunikacja z Duchami wyższymi, na pewno nie będą się one "bawić w psy gończe" i "węszyć" jakichś złych intencji. Niemniej już w kontekście wcześniejszych wypowiedzi EnKi przyszło mi do głowy, żeby poruszyć tę kwestię - zdolności Duchów do czytania w myślach ludzi.
Jeżeli chodzi o tę wspomnianą przez dziennikarzy radę, żeby mąż zablokował żonie konto, jeżeli nie zgadza się na współpracę z Fundacją, chciałbym zobaczyć ten fragment rozmowy (albo usłyszeć jego nagranie). Podobnie fragmenty dotyczące "końca świata" oraz tego, że do uratowania się potrzebne jest wspłacanie pieniędzy na konto Fundacji oraz konieczna jest współpraca z Fundacją.

Po ostatnich przemyśleniach muszę przyznać, że najpewniej będzie tak, że nic się nie zmieni po roku 2012 - ludzie będą tacy, jak byli wcześniej... . Czyli po raz kolejny Słońce wzejdzie i rozpoczniemy kolejny dzień - bardziej pogodni i szczęśliwi niż dzisiaj ;)
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności