zainteresowany pisze:Bardziej chodziło mi o to że hipnoza była stosowana w grupach ludzi, a więc wystarczy że jedna osoba powie np. o piramidach i reszta będzie kontynuować ten wątek. Z perspektywy widza będzie wydawać się że przekaz jest prawdziwy no bo np. 5 osób mówi o tym samym.
Dla mnie wiarygodnym testem było by przeprowadzenie hipnozy na np. 10 osobach ale każdy osobno tak aby nikt nie miał możliwości słyszenia co mówiła poprzednia osoba. Zebrać wszystkie zeznania i wtedy sprawdzić czy wszystkie 10 osób mówiły o tym samym lub podobnie.
Nie twierdzę że hipnoza nie działa bo widziałem wielokrotnie jakie potrafi przynosić efekty, lecz podchodzę jedynie sceptycznie co do przekazów na temat przyszłości itd.
Z tego, co mi napisał Grzegorz Popławski, te próby były dokonywane od trzech lat z różnymi osobami. Wspomniał przy tym, że wśród osób relacjonujących przyszłość byli ludzie niezainteresowani rokiem 2012 - jeżeli już o roku 2012 mówimy. Bardziej szczegółowe informacje można z pewnością uzyskać kontaktując się z Grzegorzem - wszystkie namiary są na stronie czasnowejery.pl
Jeżeli chodzi o badanie zaświatów, to najczęściej seanse były przeprowadzane z pojedynczymi osobami, które nie miały szans zasugerować się wynikami wcześniejszych sesji, przeprowadzonych z innymi osobami - tu jest tysiące zebranych relacji.